Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΪΝΤΟΥ ΚΑΜΑΡΑ
Πήρε άσυλο μετά τη λαϊκή κινητοποίηση

Δεκτή έκανε την Παρασκευή η δευτεροβάθμια Αρχή Προσφυγών την αίτηση ασύλου του Σαϊντού Καμαρά, του μαθητή από τη Γουινέα που με την ενηλικίωσή του κινδύνευε με απέλαση.

Η δημοσιοποίηση της περίπτωσής του είχε προκαλέσει την κινητοποίηση των συμμαθητών του, φορέων εκπαιδευτικών και γονέων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε μία επικοινωνιακή κίνηση πρόσκλησής του στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Η αλληλεγγύη νίκησε και ο 18χρονος πρόσφυγας από τη Γουινέα, που έπεσε θύμα της κυβερνητικής πολιτικής, θα λάβει διεθνή προστασία. Υπενθυμίζεται ότι τη δυνατότητα νόμιμης παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους την κατάργησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το 2021, στερώντας από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες το δικαίωμα να ζήσουν και να σπουδάσουν στην Ελλάδα και μετά την ενηλικίωσή τους.

Μετά τον σάλο και τις έντονες αντιδράσεις που προηγήθηκαν, η κυβέρνηση έδειξε ...πρόθυμη να βοηθήσει τον Σαϊντού, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να επικαλείται ότι ο μαθητής είναι αριστούχος και να δηλώνει ότι «ενίσχυσε» τον φάκελό του.

Ωστόσο, γίνεται φανερό ότι το πρόβλημα των χιλιάδων άλλων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σαν τον Σαϊντού παραμένει, καθώς συνεχίζεται το απάνθρωπο καθεστώς της μη αναγνώρισής τους με την ενηλικίωση σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ. Πολιτική που τους εκθέτει ξανά στους κινδύνους από τους οποίους επιχείρησαν να ξεφύγουν, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που βίωναν στις χώρες τους με τις οικογένειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ