Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η δίκη δύο χρυσαυγιτών

Συνεχίζεται στις 3 και 4 Μάη η δίκη των δύο πρώην στελεχών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής Σωτ. Δεβελέκου - άλλοτε πρωτοπαλίκαρου του Μιχαλολιάκου και συνομιλητή του Λαγού στη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ - και Ακη Θεοδώρου, στελέχους της ΤΟ Πειραιά της ΧΑ που κατηγορούνται για 5 απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή (απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας και εμπρησμό), για την επίθεση στο Στέκι «Φαβέλα» στο Κερατσίνι. Τάγμα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης υπό την καθοδήγησή τους επιτέθηκε στο χώρο, τον Φλεβάρη του 2018. Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν λοστάρια, σιδερογροθιές και αλλά φονικά εξαρτήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από χτυπήματα με σιδερολοστό, ενώ άλλα δύο νεαρά άτομα υπέστησαν εγκαύματα από χτυπήματα με πυρσούς. Στη δικάσιμο του Μάρτη η Ελ. Τομπατζόγλου περιέγραψε τη σφοδρότητα της αιφνίδιας, ολιγόλεπτης επίθεσης, τα στοχευμένα χτυπήματα στο κεφάλι και τον οπλισμό, χαρακτηριστικά του τρόπου λειτουργίας της ναζιστικής οργάνωσης. «Είχαμε την πόρτα ανοιχτή αφού ήμασταν έτοιμοι για προγραμματισμένη εκδήλωση. Μπήκε ο πρώτος με σκούρα ρούχα, που αναγνώρισα αργότερα ως τον πρώτο κατηγορούμενο (τον Θεοδώρου). Φορούσε κράνος, αλλά φαινόταν ότι χαμογελούσε. Μπήκε αμέσως μετά ένας δεύτερος, επίσης με κράνος και σιδερολοστό και ακολούθησε πλήθος με την ίδια περιβολή. Ηταν περισσότερα από 7 άτομα και επικράτησε παγωμάρα. Ενας εξ αυτών επόπτευσε όλο τον χώρο προκειμένου να δει αν υπάρχουν άτομα στην πίσω μεριά. Ξεκίνησαν να μας βρίζουν, φώναζαν "σήμερα θα πεθάνετε", "θα σας κάψουμε", "δεν χωράτε στον Πειραιά, ρε". Εκλεισαν την έξοδο και μέσα σε δευτερόλεπτα βρέθηκα κολλημένη στον τοίχο. Αρχισα να αποδέχομαι σε αυτά τα δευτερόλεπτα ότι θα πεθάνω». Εγκλωβίζοντας τους παρευρισκόμενους, τα μέλη του τάγματος εφόδου άναψαν καπνογόνα και τους χτυπούσαν με τον οπλισμό τους, ενώ έσπασαν έπιπλα της «Φαβέλας» και έβαλαν φωτιά με πυρσούς. Η επίθεση, όπως κατέθεσε η Ελ. Τομπατζόγλου, ίσως κράτησε και λιγότερο από ένα λεπτό, όταν ακούστηκε παράγγελμα για τη λήξη της στο οποίο οι δράστες υπάκουσαν, φωνάζοντας «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Ο Δεβελέκος, που και αυτός ήταν φυγόδικος, έχει συλληφθεί και προφυλακιστεί ενώ ο συγκατηγορούμενός του Θεοδώρου είναι φυγόδικος και διαμένει στη Στοκχόλμη στη Σουηδία, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, χωρίς να έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ