Τετάρτη 4 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Αλλαγή χρήσης» σε τμήματα, με όρους «αποδοτικότητας και ανταγωνισμού»

Αγωνιστική «υποδοχή» της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομεία Λευκάδας και Πρέβεζας

Από τη διαμαρτυρία στην πύλη του Νοσοκομείου
Από τη διαμαρτυρία στην πύλη του Νοσοκομείου
«Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», ήταν το σύνθημα με το οποίο «υποδέχτηκαν» οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λευκάδας και μαζικοί φορείς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα, η οποία επισκέφθηκε χτες το νοσοκομείο συνοδευόμενη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας - Βόνιτσας, οι εργαζόμενοι απαίτησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Η υπουργός από την πλευρά της «έγινε καπνός μόλις μας είδε και έφυγε τρέχοντας μέσα στο νοσοκομείο», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Αντίστοιχη κινητοποίηση οργανώθηκε και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας - το οποίο επίσης επισκέφτηκε η υπουργός - με κάλεσμα του Συλλόγου των εργαζομένων (αναλυτικό ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο).

Η «ενιαία αγορά Υγείας» κλείνει ΜΕΘ!

Κατά την επίσκεψή της στη Λευκάδα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ξεδίπλωσε τον διαχρονικό σχεδιασμό της «ενιαίας αγοράς Υγείας», όπου δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες θα λειτουργούν με όρους ανταγωνισμού και αποδοτικότητας.

Ενδεικτικό της πολιτικής που θεωρεί «κόστος» την Υγεία του λαού και «πολυτέλεια» τις αυτονόητες παροχές είναι η δήλωσή της για τις 6 κλίνες ΜΕΘ (για τις οποίες έκοψε κορδέλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), που δεν έχουν λειτουργήσει ούτε μια μέρα, αφού τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προσέλαβαν προσωπικό: «Δεν χρειάζονται κλίνες ΜΕΘ στη Λευκάδα, θα αλλάξουν χρήση», είπε η υπουργός, την ώρα που γίνεται αγώνας δρόμου για διακομιδές στα Νοσοκομεία Αρτας και Ιωαννίνων, χάνοντας πολύτιμο χρόνο για τους ασθενείς, με ελάχιστο στόλο και πληρώματα του ΕΚΑΒ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ΚΥ Βασιλικής έγινε πρόσφατα «δωρεά» ενός ασθενοφόρου, αλλά το πλήρωμα δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις βάρδιες.

Η κυβέρνηση έκλεισε το μάτι ακόμη μια φορά στους εργολάβους και από το Νοσοκομείο Λευκάδας, παραδίδοντας σ' αυτούς τη σίτιση, τη φύλαξη και την καθαριότητα, πετώντας στο δρόμο τέλος Ιούνη 22 εργαζόμενους που λήγει η σύμβασή τους.

Για τους 61 συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του χρόνου, η υπουργός κρύφτηκε και πάλι πίσω από τις χιλιοειπωμένες, εδώ και δυόμισι χρόνια, εξαγγελίες των 4.000 προσλήψεων, όταν τα οργανικά κενά και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ξεπερνούν το 50%, ενώ εκατοντάδες είναι τα οφειλόμενα ρεπό και οι μέρες άδειας ακόμη και από το 2019. Υποκριτική ήταν και η απάντηση στο αίτημα για την άρση αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, οι οποίοι είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Σεπτέμβρη, λέγοντας ότι θα το μεταφέρει στην κυβέρνηση.

Απαντώντας στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, η υπουργός έκανε λόγο για «λεφτόδεντρα που δεν υπάρχουν», επικαλούμενη «την πρωτόγνωρη κρίση που γνωρίζει η χώρα», αποσιωπώντας τα δεκάδες δισ. ευρώ που δίνονται πεσκέσι σε επιχειρηματικούς ομίλους, τα 32 δισ. που θα δοθούν στην «πράσινη» ανάπτυξη και τις ψηφιακές «επενδύσεις», τα δισεκατομμύρια ευρώ φοροαπαλλαγών στο κεφάλαιο.

Νέο χαράτσωμα των ασθενών

Ανακοίνωσε επίσης την έναρξη των απογευματινών ιατρείων στο Νοσοκομείο Λευκάδας (μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί) με πρώτο το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, όπως και τα απογευματινά χειρουργεία, για τα οποία ο λαός θα βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη. Η λειτουργία τους, όπως είπε, θα γίνεται από ιδιώτες γιατρούς και εργαζόμενους με μπλοκάκι, «όπως έγινε και στην πανδημία και τελικά συμφέρει».

Στο ερώτημα για τον σχεδιασμό του «νέου υγειονομικού χάρτη», ξεκαθάρισε ότι «θα γίνουν αλλαγές στο πλαίσιο της καλύτερης αποδοτικότητας», «κάποια τμήματα θα αλλάξουν χρήση» προς όφελος του κεφαλαίου στον ιατρικό τουρισμό και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων, σηματοδοτώντας την περαιτέρω υποβάθμιση και το κλείσιμο τμημάτων αναγκαίων για τον λαό, ενώ θεωρήθηκε πολυτέλεια να υπάρχουν πάνω από 3 γιατροί σε κάθε τμήμα του Νοσοκομείου Λευκάδας, κάνοντας τουλάχιστον 11 εφημερίες.

Μάλιστα, κάλεσε τους εργαζόμενους να γίνουν «πιο παραγωγικοί και αποδοτικοί», εννοώντας ακόμη μεγαλύτερο ξεζούμισμα απ' αυτό που ήδη υφίσταται και να βάλουν πλάτη στη λειτουργία των νοσοκομείων - επιχειρήσεων.

Υπεραμύνθηκε της ιδιωτικής ασφάλισης, λέγοντας ότι «είναι ένας τρόπος να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και να βρουν χρηματοδότηση», σηματοδοτώντας νέα βάρη στις τσέπες των ασφαλισμένων, προτάσσοντας μάλιστα ως πρότυπο «το σύστημα Υγείας στην Ολλανδία, όπου κυριαρχεί η ιδιωτική ασφάλιση και λειτουργούν πολύ καλά», κάνοντας γαργάρα τη χρεοκοπία του εν μέσω πανδημίας και τις εκατόμβες νεκρών που άφησε πίσω του.

Ενδεικτικό της αθλιότητας που έχει σκόπιμα διαμορφωθεί, είναι ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο το νησί «βούλιαξε» από επισκέπτες, αλλά δεν υπήρχε ορθοπεδικός ούτε στο Νοσοκομείο Λευκάδας ούτε στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, με αποτέλεσμα να διακομίζονται περιστατικά στην Αρτα και στα Γιάννενα.

Σήμερα στα Γιάννενα

Σήμερα, η αναπληρώτρια υπουργός επισκέπτεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο ΠΓΝΙ καλεί σε αγωνιστική «υποδοχή», στις 9 το πρωί στην είσοδο του Νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ