Παρασκευή 6 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Σχέδιο για «Ταμείο Σταθεροποίησης» στην Ευρωζώνη

Ενόψει της «προοπτικής μεγάλων εξωτερικών και ασύμμετρων απειλών που αυξάνεται»

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προτείνει τη συγκρότηση νέου μηχανισμού σταθεροποίησης στις οικονομίες της Ευρωζώνης, ύψους έως 250 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου θα χορηγούνται χαμηλότοκα δάνεια σε κράτη - μέλη με προβλήματα άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Ουσιαστικά πρόκειται για υπενθύμιση ήδη υπάρχουσας δυνατότητας, που όμως για την ώρα έμεινε στα αζήτητα. Ωστόσο, η πρόταση ενδέχεται να αποκτήσει νέα δυναμική ενόψει της αύξησης των επιτοκίων και με φόντο τις αναταράξεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, που δυσκολεύουν τα κράτη με υπέρογκα χρέη (όπως Ιταλία, Ελλάδα κ.ά). Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοδότηση θα συνοδεύεται με την κλιμάκωση νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Η πρόταση δημοσιοποιήθηκε χτες στην ιστοσελίδα του ΕSM, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η προοπτική μεγάλων εξωτερικών και ασύμμετρων απειλών αυξάνεται, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή μπορούν άμεσα ή έμμεσα να προκαλέσουν σημαντικά σοκ στην Ευρωζώνη. Αναφέρεται, ως παράδειγμα, ότι οι πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2021 προκάλεσαν δαπάνες περίπου 0,3% του ΑΕΠ το ίδιο έτος καθώς και πρόσθετες δαπάνες με τον προϋπολογισμό του 2022.

Η μελέτη σημειώνει, επίσης, ότι στην Ευρωζώνη υπάρχει δυναμική στις συζητήσεις για τη δημιουργία ενός ταμείου σταθεροποίησης, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, δηλαδή για το υπό διαμόρφωση Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η διάρκεια των δανείων θα είναι έως 10 έτη και το κόστος τους θα καθορίζεται από το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα που εκδίδει ο ESM προσαυξημένο με ένα μικρό περιθώριο 0,1%.

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο δημοσιοποίησε χτες τη γνώμη του επί των μακροοικονομικών προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει, «οι υπάρχουσες δημοσιονομικές προκλήσεις αντιμετώπισης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης δημιουργούν σοβαρή πιθανότητα διατήρησης δίδυμων ελλειμμάτων στην ελληνική οικονομία» (κρατικού προϋπολογισμού - εμπορικού ισοζυγίου).

Τα ελλείμματα αυτά σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα θέσουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση των δημόσιων οικονομικών της, δηλαδή στην άντληση νέου κρατικού δανεισμού από τις χρηματαγορές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες και διεργασίες με φόντο το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας (2021-12-16 00:00:00.0)
Θωρακίζουν τα κέρδη των ομίλων, «γράφουν λογαριασμό» για το λαό (2021-01-28 00:00:00.0)
Διεργασίες και επιπλέον αντιλαϊκές «δικλίδες ασφαλείας» (2017-01-19 00:00:00.0)
Διευκολύνσεις στο κεφάλαιο - καρμανιόλα για το λαό (2015-06-21 00:00:00.0)
Στήριξη στο κεφάλαιο... χρέη για το λαό (2014-04-13 00:00:00.0)
Δυναμώνουν οι αντιλαϊκές αξιώσεις (2009-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ