Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Προς νέα Σύνοδο του σχήματος QUAD στα τέλη Μάη

Στο πλαίσιο περιοδείας του Μπάιντεν σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Νέα Σύνοδος Κορυφής του σχήματος QUAD (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία) αναμένεται στα τέλη του μήνα - πιθανώς στις 24/5 σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ - στο Τόκιο, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Η επίσκεψή του στην περιοχή θα περιλαμβάνει επαφές και στη Ν. Κορέα, ενώ θα διαρκέσει από τις 20 ως τις 24 Μάη.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της, απαντώντας σε ερώτημα για το «αν η Ουάσιγκτον θα θέσει το θέμα της Μόσχας», η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε ότι «θα μεταφέρουμε τα ίδια συναισθήματα στη συνάντηση».

Από την πλευρά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, σχολιάζοντας τη συνάντηση των «4» είπε ότι οι χώρες θα έπρεπε να συνεργάζονται και να προωθούν την περιφερειακή ειρήνη, αντί «να σχηματίζουν κλίκες με αποκλεισμούς που καταστρέφουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία μεταξύ χωρών της περιοχής». Χαρακτήρισε δε το QUAD «βουτηγμένο στην απαρχαιωμένη και μηδενικού αθροίσματος νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου με άρωμα στρατιωτικής αντιπαράθεσης» που «είναι ενάντιο με τις τάσεις των καιρών και καταδικασμένο να απορριφθεί».

Σημειωτέον, ο Μπάιντεν την επόμενη βδομάδα θα φιλοξενήσει στον Λευκό Οίκο τη Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN (Ενωση χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας), ενδεικτικό κι αυτό των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να ενισχύσει συμμαχίες της στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, εμποδίζοντας αντίστοιχους ανταγωνιστικούς σχεδιασμούς της Κίνας.

Νέα απεργία κατά της κυβέρνησης στη Σρι Λάνκα

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, στη Σρι Λάνκα έγινε νέα απεργία με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Ρατζαπάκσα (που επιδίωξε μεταξύ άλλων ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα). Η πολιτική αστάθεια μεγαλώνει με φόντο τη μεγάλη μείωση των αποθεμάτων της χώρας σε μια σειρά ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και την ακρίβεια να καλπάζει αμείωτα.

Τη Δευτέρα εξάλλου έχουν προγραμματιστεί προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse Asia δίνει προβάδισμα με 56% στον γιο του πρώην δικτάτορα Φ. Μάρκος (που φέρεται να προτάσσει την ανάπτυξη της συνεργασίας με την Κίνα), ενώ η σημερινή αντιπρόεδρος, Λ. Ομπρέντο, έρχεται δεύτερη με 23%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ