Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σημαντικές απώλειες των Συντηρητικών, μικρότερα κέρδη των Εργατικών

Στη Βόρεια Ιρλανδία αναμενόταν ιστορική πρωτιά του Σιν Φέιν

Σημαντικές απώλειες για τους Συντηρητικούς και οφέλη για τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς - κυρίως ωστόσο στο Λονδίνο και όχι τόσο στην υπόλοιπη χώρα - κατέγραφαν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Αγγλία έως το απόγευμα της Παρασκευής και ενώ συνεχιζόταν η καταμέτρηση.

Σε 91 από τα 146 δημοτικά συμβούλια που είχαν καταμετρηθεί στην Αγγλία, οι Συντηρητικοί εμφάνιζαν πτώση 154 εδρών συμβούλων, οι Εργατικοί άνοδο 40 εδρών, ενώ σημαντικότερα οφέλη (+70 έδρες) εμφάνιζαν οι Φιλελεύθεροι.

Το BBC εκτιμούσε ότι οι απώλειες των κυβερνώντων Συντηρητικών θα ξεπεράσουν τις 250 έδρες και τα οφέλη των Φιλελευθέρων τις 150 έδρες. Σε αναγωγή που έκανε με βάση τις τοπικές εκλογές, το BBC εκτιμά ότι αν γίνονταν εκλογές σε όλη τη χώρα, οι Εργατικοί θα ήταν στην πρώτη θέση με 35%, οι Συντηρητικοί στη δεύτερη με 30% και οι Φιλελεύθεροι στην τρίτη με 19%.

Η καταμέτρηση των τοπικών εκλογών στη Σκοτία ήταν πολύ πιο πίσω, ωστόσο αναλυτές εκτιμούσαν βάσει των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων ότι το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) θα επικρατήσει για 11η συνεχόμενη φορά, καταγράφοντας μάλιστα άνοδο.

Στη Βόρεια Ιρλανδία συνεχιζόταν η καταμέτρηση των ψήφων για την 90μελή Βουλή της περιοχής, όπου με βάση τις δημοσκοπήσεις το Σιν Φέιν αναμενόταν να κατακτήσει την πρώτη θέση για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των Συντηρητικών στην Αγγλία - όπου μεταξύ άλλων έχασαν εμβληματικά «κάστρα» τους στο Λονδίνο όπως το συμβούλιο του Γουεστμίνστερ - ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον επισήμανε πως ναι μεν η εκλογική νύχτα της Πέμπτης ήταν «δύσκολη», ωστόσο οι Συντηρητικοί κράτησαν τις δυνάμεις τους στην περιφέρεια της Αγγλίας, ειδικά σε κεντρική και βόρεια Αγγλία.

Ο δε ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, μίλησε για εκλογικά αποτελέσματα που συνιστούν «σημείο καμπής» που μπορεί να θέσει τους Εργατικούς σε τροχιά «νίκης» στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ