Τετάρτη 11 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν

Με περίσσιο πάθος, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ «πανηγυρίζουν» ότι το νέο πακέτο μέτρων για το ρεύμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, «απορροφά μεγάλο μέρος των κραδασμών» που έχουν βιώσει οι επαγγελματίες. Από κοντά στη δημιουργία παρόμοιου κλίματος και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων και επιμελητηρίων, που αναλαμβάνουν για άλλη μια φορά ρόλο εξωραϊσμού των κυβερνητικών πολιτικών και δημιουργίας φρούδων ελπίδων.

Σίγουρα δεν είναι για πανηγυρισμούς η πραγματικότητα που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες. Τα ζόρια από τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος της Ενέργειας και από τις ανατιμήσεις για την αγορά πρώτων υλών, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αναδουλειάς σχεδόν σε όλους τους κλάδους, ως συνέπεια της συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος, μεγαλώνουν την ανασφάλεια και τον κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις να μην αντέξουν ούτε καν να εξασφαλίζουν ένα στοιχειώδες εισόδημα στους αυτοαπασχολούμενους που στηρίζονται στην προσωπική τους εργασία. Και μάλιστα, με δεδομένο ότι σε αυτές τις συνθήκες ο ανταγωνισμός από τους επιχειρηματικούς ομίλους προφανώς γίνεται ακόμα πιο άνισος, τόσο γιατί τα μονοπώλια έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης μέρος των αυξήσεων σε Ενέργεια και πρώτες ύλες, μετακυλίοντάς το στον μικροεπαγγελματία και στον τελικό καταναλωτή, όσο και γιατί κερδίζουν ολοένα περισσότερο από την πίτα της αγοράς.

Στο νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για τον Μάη, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προβλέπεται μικρότερη επιδότηση σε σχέση με τον Απρίλη, αφού από 230 ευρώ/Mwh που ήταν, τώρα γίνεται 170 ευρώ/Mwh για Μάη και Ιούνη. Επίσης, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες για αναδρομική επιστροφή του 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος από τον Δεκέμβρη που ανακοινώθηκε για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ η αντίστοιχη που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλη, χάθηκε στη μαύρη τρύπα της ακρίβειας. Χάθηκαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ από αυξήσεις στους λογαριασμούς κάθε επαγγελματία, από τον Ιούνη του 2021 μέχρι τον Δεκέμβρη (πολύ πριν την τυπική έναρξη του πολέμου δηλαδή), όπου η τιμή της μεγαβατώρας αυξήθηκε 3,5 φορές (από 60 σε 264 ευρώ/Mwh).

Σίγουρα δεν είναι για πανηγυρισμούς το ότι η όποια ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος θα πληρωθεί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή πάλι από τις τσέπες των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών, που «συνεισφέρουν» το 95% των κρατικών φορολογικών εσόδων, και όχι από το μεγάλο κεφάλαιο που απολαμβάνει πλήθος φοροαπαλλαγών. Ούτε φυσικά για το ότι δεν αγγίζονται καν οι αιτίες της ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή η ευρωενωσιακή πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, το «Χρηματιστήριο Ενέργειας», η απολιγνιτοποίηση, το τέλος ρύπων και ο καθορισμός ως στρατηγικού καύσιμου μετάβασης του εισαγόμενου φυσικού αερίου, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που έχουν λόγο να πανηγυρίζουν για την κυβερνητική πολιτική: Οι ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, οι εφοπλιστές που μεταφέρουν το αμερικανικό φυσικό αέριο, που τα κέρδη τους πολλαπλασιάζονται, την ώρα που ο λαός, είτε ως «καταναλωτής» είτε ως «φορολογούμενος», συνεχίζει να ματώνει.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες έχουν κάθε λόγο να οργανώσουν την πάλη τους, να μπει φρένο στην ακρίβεια και να στηριχθεί το χτυπημένο από τις αντιλαϊκές πολιτικές λαϊκό εισόδημα.

Να διεκδικήσουν άμεσα, ουσιαστικά μέτρα στήριξης, που θα περιλαμβάνουν πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας του ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, της έμμεσης φορολογίας στην Ενέργεια (ΦΠΑ, ΕΦΚ), κατάργηση του ειδικού τέλους για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, καθώς και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Για να αυξηθεί εδώ και τώρα η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου.

Να πάρουν την κατάσταση στα δικά τους χέρια, με την οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης μέσα από τα σωματεία. Να συναντηθεί η δράση τους με τους εργαζόμενους στο δρόμο της αμφισβήτησης, της λαϊκής αντεπίθεσης, στην προοπτική της ανατροπής!

Με ισχυρό ΚΚΕ οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις!


Χάρης ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑΣ
Μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ