Τετάρτη 11 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ - ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ
Το Πεκίνο συνέστησε «επαγρύπνηση ενάντια στην αντιπαράθεση μπλοκ»

Τηλεφωνική συνομιλία και με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, είχε χτες ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, από τον οποίο - όπως έκανε προχτές με τον Γερμανό καγκελάριο, Ο. Σολτς - ζήτησε «επαγρύπνηση απέναντι στην αντιπαράθεση μπλοκ», λέγοντας ότι αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο επίμονη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Σύμφωνα με τα κινεζικά ρεπορτάζ, ο Σι μετέφερε και στον Μακρόν την εκτίμηση ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο της ασφάλειάς της, αλλά και την προσδοκία η Γαλλία να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση των δεσμών Κίνας - ΕΕ. Τα ίδια ρεπορτάζ ανέφεραν ότι «ο Μακρόν παρατήρησε τις πολλές κοινές κατανοήσεις που Γαλλία και Κίνα έχουν στο θέμα της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι έτοιμη για στενότερη συνεργασία με την Κίνα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο». Κατέληγαν ότι «Γαλλία και ΕΕ είναι αφοσιωμένες στη στρατηγική αυτονομία και δεν θα στηρίξουν ή συμμετάσχουν στην αντιπαράθεση μπλοκ».

Από τη μεριά της, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι «οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να σεβασθούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας», ενώ συζήτησαν και «για την πρωτοβουλία της γαλλικής FARM (Αποστολή για την Ανθεκτικότητα των Τροφίμων και της Γεωργίας) ως απάντηση στον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης». Ο Μακρόν «ενθάρρυνε την Κίνα να διατηρήσει την πολιτική ανοίγματός της, ειδικά στον αγροδιατροφικό τομέα», ενώ οι δύο Πρόεδροι δήλωσαν «πεπεισμένοι να εμβαθύνουν γαλλο-κινεζικά σχέδια στους τομείς της αεροναυπηγικής και της πυρηνικής ενέργειας». Τέλος, ο Μακρόν «επέμεινε στη σημασία να προχωρήσει εκ νέου η εξισορρόπηση της ευρω-σινικής σχέσης με την έννοια μιας μεγαλύτερης αμοιβαιότητας».

Σημειώνουμε ότι την ετοιμότητα των Βρυξελλών για αντιμετώπιση ευρύτερων επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία ανέδειξε και η προχτεσινή παρέμβαση Μακρόν στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ευθύνη μας είναι να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός χωρίς επέκταση της σύγκρουσης σε άλλα μέρη της Ευρώπης», είπε, προσθέτοντας ότι «η οικοδόμηση της ειρήνης θα πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή της Ουκρανίας και της Ρωσίας (...) χωρίς να ακυρωθεί ή να ταπεινωθεί καμία από τις πλευρές». Σημείωσε, τέλος, ότι οι επόμενες βδομάδες και μήνες θα είναι προκλήσεις και η Ευρώπη χρειάζεται τις απαραίτητες προσπάθειες και ενότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ