Πέμπτη 19 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οχι στη μετατροπή της σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Την Κυριακή στις 11 π.μ. η συγκέντρωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού που οργανώνει η ΕΔΥΕΘ

Την Κυριακή 22 Μάη στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθούν η συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού και η πορεία μέχρι το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, που προγραμματίζει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Η ΕΔΥΕΘ και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία καλούν τα σωματεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας, τους φορείς του λαού της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος, να ενισχύσουν τις δράσεις του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ειρήνης, για να εκφραστεί μαζικά και μαχητικά η καταδίκη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας - και στο πλαίσιο αυτό και της Θεσσαλονίκης - στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στους πολεμικούς σχεδιασμούς και την απάντηση που πρέπει να δώσει ο λαός της πόλης, ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, είπε: «Η Θεσσαλονίκη όπως και το 1999 στον βάρβαρο πόλεμο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, δεν εξαιρείται και τώρα από τους πολεμικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας. Το λιμάνι της πόλης όλα αυτά τα χρόνια είναι ενταγμένο σ' αυτούς τους σχεδιασμούς και μάλιστα η ΝΑΤΟική παρουσία στο λιμάνι είναι μόνιμη.

Από το 2009 και μετά, έχει προστεθεί ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα, με την οποία όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως έχουν αλυσοδέσει την πόλη. Είναι το ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC - GR, το οποίο αποτελεί στρατηγείο των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα επιτελείο διεξαγωγής χημικού και ραδιο-ηλεκτρονικού πολέμου. Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τη σύμβαση την οποία υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με το ΝΑΤΟ, από την αρχή ακόμη, προβλέπεται σ' αυτό η αποθήκευση και προώθηση όπλων μαζικής καταστροφής (χημικών, βιολογικών και πυρηνικών).

Ετσι η Θεσσαλονίκη παίζει έναν καίριο ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως καίριο ρόλο προορίζεται να παίξει και στους σχεδιασμούς οικονομικής διείσδυσης στην περιοχή, με τις διάφορες εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων που εγκαθίστανται στην πόλη, αλλά και με τα σχέδια που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα για δημιουργία κέντρου διανομής φυσικού αερίου, μαζί και LNG.

Ο λαός της πόλης, όπως και το 1999 έτσι και σήμερα, εκδηλώνει την αντίθεσή του σ' αυτούς τους σχεδιασμούς και με τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία για τις Βάσεις, όπου συσπειρώνονται δεκάδες σωματεία, σύλλογοι, φορείς, αλλά και με πολύμορφες μαζικές εκδηλώσεις αντίδρασης.

Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε σ' αυτόν τον δρόμο, γιατί είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί πραγματικά να εξασφαλίσει την ασφάλεια και το ειρηνικό μέλλον του λαού και της χώρας, σε κοινό αγώνα με όλους τους λαούς της περιοχής.

Αυτή θεωρούμε ότι είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ο λαός μας έχει τη δύναμη. Αγωνιζόμαστε ο ίδιος να πιστέψει σε αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ