Παρασκευή 27 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ Σ. ΒΑΛΥΡΑΚΗ
Σημαντικές επισημάνσεις από τους συνηγόρους της οικογένειας

Μετά τη νέα προθεσμία που πήραν οι δύο κατηγορούμενοι στη δίκη για τον θάνατο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη τον Γενάρη του 2021 σε θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Ερέτριας, οι συνήγοροι της οικογένειας, έχοντας γνώση των νέων στοιχείων της δικογραφίας για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβρη του 2021, επισημαίνουν σειρά ζητημάτων που αφορούν τη δικογραφία.

Τονίζουν ότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και καταθέσεις και οι φωτογραφίες του θύματος αποκλείουν την εκδοχή του ατυχήματος και περιορίζουν σημαντικά την περίπτωση να έχουν προέλθει τα τραύματα του θανόντος από την προπέλα του σκάφους του, ενώ αποκλείουν και τα μεταθανάτια τραύματα. Προσθέτουν ότι η εμπλοκή άλλου σκάφους ως τόπου προέλευσης της εγκληματικής ενέργειας πιστοποιείται από φωτογραφίες, ανάλυση ψηφιακών δεδομένων και μαρτυρικές καταθέσεις.

Ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει δύο μηνύσεις, μία κατά των κατηγορουμένων για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση και μία κατά παντός υπευθύνου για τραμπουκισμούς και απειλές που δέχτηκε για να αλλάξει την κατάθεσή του. Πιέσεις καταγγέλλει και ο άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Οι συνήγοροι αναφέρουν ακόμα ότι «ενώ η εξέλιξη της ανάκρισης αναδεικνύει σωρεία στοιχείων που έρχονται στο φως, ελέγχεται ποινικά η συμπεριφορά των προανακριτικών λιμενικών υπαλλήλων, καθώς και του εισαγγελέα που είχε την εποπτεία της προανάκρισης και εξέδωσε στη συνέχεια την ήδη ανατραπείσα απαλλακτική διάταξη. Ενώ παραμένει αναπάντητο από οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα γιατί ο εισαγγελέας αυτός, παρά την προαγωγή και μετάθεσή του, εξακολουθεί να παραμένει έναν χρόνο ακόμα προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, έχοντας "επιλεγεί" σε συμμετοχή σε δίκη μακράς διάρκειας που άρχισε πέρυσι, ταυτόχρονα με την προαγωγή του.

Είναι λυπηρό ότι η οικογένεια Βαλυράκη συνάντησε εχθρούς στα πρόσωπα όσων είχαν τη θεσμική ιδιότητα στο πρώτο στάδιο της υπόθεσης. Και μένει άξια απορίας η αιτία».

Και καταλήγουν: «Η ασφυκτιώσα υπό το βάρος των δεδομένων πλευρά των κατηγορουμένων εγκαταλείπει τη θεωρία περί ατυχήματος, την οποία σφοδρά υποστήριζε μέχρι χτες, λοιδορώντας την οικογένεια και χωρίς να ζητήσει καν συγγνώμη για τη διαρκή εκ μέρους της παραπλάνηση της κοινής γνώμης, την εξύβριση του νεκρού, τη συκοφάντηση της οικογένειας και τις απειλές εναντίον της. Τώρα πια παραδέχεται την ύπαρξη του άλλου σκάφους, δηλαδή ουσιαστικά τη δολοφονία, και... "προσφέρεται" μάλιστα να δώσει στοιχεία στην ανάκριση. Επίσης προβαίνει σε μια πρωτοφανή παρέλκυση της διαδικασίας, αξιώνοντας την εξέταση 19 (!) μαρτύρων υπεράσπισης (ενώ έχουν εξεταστεί ήδη στην υπόθεση αυτή τουλάχιστον 130 μάρτυρες, εκ των οποίων δεκάδες από το περιβάλλον των κατηγορουμένων) πριν την απολογία τους και την υποβολή τους στην κρίση για μέτρα δικονομικού καταναγκασμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ