Κυριακή 3 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Ο λαός «τέλειωσε», έρχονται οι... «ειδικοί»!

Το σύνηθες σκηνικό πριν λίγο διάστημα είχε κάπως έτσι: Πρώτα έβγαινε η δημοσκόπηση, όπως την είχαν παραγγείλει οι «εργολάβοι» της πολιτικής εξαπάτησης. Η επικαιρότητα ασχολιόταν επί μέρες με τα «ευρήματα της έρευνας», που φυσικά ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολιτικών μαγειρείων του δικομματισμού. Και τότε ακριβώς, αμέσως μετά το βομβαρδισμό των λαϊκών στρωμάτων με τα «συμπεράσματα» της εκάστοτε τέτοιας «έρευνας», τα ίδια πάντα πολιτικά μαγειρεία εμφανίζονταν, δήθεν αθώα και εντελώς τυχαία, για να «προτείνουν» εκείνη ακριβώς την πολιτική «πρόταση» που υποτίθεται - βάσει του... γκάλοπ - ότι βρισκόταν σε ευθεία σχέση με το «λαϊκό αίσθημα» και την «κοινή γνώμη»...

Από την εποχή που η Ελλάδα εισήλθε στη λογική των «έξιτ πολ», το παραπάνω σκηνικό επαναλήφθηκε εκατοντάδες φορές. Ηθελαν τα επιτελεία του δικομματισμού να καλλιεργήσουν το κλίμα για να προωθήσουν την α' ή τη β' επιλογή τους; Εκείνο που σχεδόν πάντα προηγούνταν ήταν ένα γκάλοπ που έστρωνε το έδαφος για τα μελλούμενα.

***

Τελευταία, η παραπάνω φορά των πραγμάτων έχει ελαφρώς αντιστραφεί. Αντί δηλαδή να προηγείται το στημένο γκάλοπ και να έπεται η πολιτική του «επικύρωση» από τους δικομματικούς εταίρους, έχουμε την ίδια διαδικασία, αλλά από την ανάποδη. Πρώτα δηλαδή εμφανίζεται το πολιτικό μαγειρείο του ΠΑΣΟΚ να «προτείνει» την τάδε «γραμμή» και κατόπιν έρχεται κι ένα γκάλοπ για να αποδείξει πόσο σωστά ενήργησε το ΠΑΣΟΚ που είχε - προκαταβολικά - πιάσει το «σφυγμό» του κόσμου...

Ηδη έχουμε δυο πολύ τρανταχτά παραδείγματα.

Παράδειγμα πρώτο: Βγαίνει ο Κ. Λαλιώτης, κηρύσσει το λεγόμενο «σκληρό ροκ» και εισάγει τον πολιτικό βίο στη λογική των «λιβεριανών λογαριασμών της ΝΔ» και αμέσως μετά συμβαίνει το πρωτοφανές: Το ΠΑΣΟΚ παραγγέλνει σχετικό γκάλοπ, το οποίο όχι μόνο το πληρώνει η Χαριλάου Τρικούπη αλλά το ανακοινώνει και ο ίδιος ο κ. Λαλιώτης, όπου - ω του θαύματος! - οι πολίτες εμφανίζονται να πίνουν νερό στο όνομά του και να δηλώνουν «ροκάδες μέχρι το κόκαλο»!

Παράδειγμα δεύτερο (και πιο πρόσφατο): Βγαίνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αναθερμαίνει τη θεωρία περί «κεντροαριστερών συνεργασιών». Μάλιστα, επειδή τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά δύσκολα ενόψει και των δημοτικών εκλογών, η «κεντροαριστερή» φάκα έχει για τυράκι και ολίγο από «κεντροαριστερή διακυβέρνηση». Ποια είναι η επόμενη κίνηση; Την είδαμε προχτές: Γκάλοπ (που αυτή τη φορά δεν ανακοινώθηκε από τον Κ. Λαλιώτη, αλλά από την κρατική τηλεόραση) σε εκπομπή όπου όλως τυχαίως είχε προσκληθεί ο ίδιος ο Κ. Λαλιώτης για να σχολιάσει τα «ευρήματά» του, «διαπιστώνει» ότι το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο υπερθεματίζει αλλά και ζει σε πελάγη ευτυχίας από τη στιγμή που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «πρότεινε» την «κεντροαριστερή διακυβέρνηση»... Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο, να θέλουν να παρουσιάζουν ακόμα και τα μέλη, τους οπαδούς, και τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ υπέρ της «Κεντροαριστεράς»! Κάπου το 80% - έτσι λέει το γκάλοπ τους - των ψηφοφόρων του ΚΚΕ ψηφίζει... «κεντροαριστερά»!

***

Η τακτική τους, δεν είναι «χοντροκομμένη» από λάθος εκτίμηση. Η τακτική τους είναι σκόπιμα «χοντροκομμένη» και τούτο υπαγορεύεται από την παλιά μακιαβελική συνταγή που λέει ότι όσο πιο μεγάλο είναι το ψέμα και η εξαπάτηση, τόσο περισσότεροι θα πιαστούν στα δίχτυα της.

Πού στοχεύουν; Πέρα από τον εξωραϊσμό της «κεντροαριστεράς», της οποίας το «ποιόν» είναι γνωστό (και) σε ευρωπαϊκό επίπεδο (άλλωστε όπως είπε ο Κ. Λαλιώτης η θέση του υπαγορεύεται από το «ευρωπαϊκό πρότυπο»), εκείνο που κυρίως επιδιώκουν είναι η αναστήλωση του δικομματισμού μέσα από τα «διπολικά σχήματα», να προέλθει μέσω της ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων σε μια λογική ανάθεσης της ζωής και των συμφερόντων τους στις «πολιτικές κορυφές».

Τα πράγματα, θέλουν να τα παρουσιάσουν και να πείσουν γι' αυτό το λαό, ως εξής:

α) Τα λαϊκά στρώματα - λένε οι πολιτικοί μάγειροι - δεν μπορούν να παρέμβουν στις εξελίξεις.

β) Η πολιτική είναι μια ενασχόληση που αφορά τους επιχειρηματίες που «τσακώνονται» για τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ και όσους διαπλέκονται μαζί τους.

γ) Ο λαός το πολύ - πολύ που «του πρέπει» είναι να σέρνεται πίσω από τις αποφάσεις «εκείνων που ξέρουν».

Επομένως; Επομένως ένα πράγμα μένει: να δώσει ο Θεός να έχουμε «φωτισμένες πολιτικές ηγεσίες», που, αφού τα βρουν μεταξύ τους, ας έρθει μετά ο λαός να τις ακολουθήσει! Ιδού, λοιπόν, το πολιτικό δίδαγμα: Αφήστε την πολιτική στους «ειδικούς», αφήστε την πολιτική στις «πολιτικές κορυφές» («κεντροαριστερές» και «κεντροδεξιές«), όσο για τη λύση των προβλημάτων σας, αυτή θα επέλθει διά της συναίνεσης και διά της ανάθεσης των υποθέσεών σας στους «από πάνω». Εσείς, δε, οι «από κάτω», μπορείτε να «κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου»!

***

Είναι να απορεί κανείς με το θράσος όλων αυτών που στην προσπάθειά τους να πετάξουν από το προσκήνιο τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις, που στην επιχείρησή τους να αποστειρώσουν τις πολιτικές εξελίξεις από τη δράση του λαϊκού παράγοντα, φτάνουν στο σημείο να τιτλοφορούν τα μαγειρέματά τους με τον όρο «Αριστερά»! Θέλουν να εξαπατήσουν το λαό, να τον εγκλωβίσουν στην αυταπάτη πως τάχα υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος μέσα από τα «κεντροαριστερά κομπρεμί» τους και μάλιστα ότι προϋπόθεση για να ευδοκιμήσει το «προοδευτικό» εγχείρημα είναι ο λαός να μείνει στη γωνία του!

Ακριβώς σε τούτο πρωτοστατεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα «κεντροαριστερά» δεκανίκια της. Πασχίζει να πλαγιοκοπήσει το μαζικό κίνημα, να φρενάρει ριζοσπαστικές διαθέσεις, οδηγώντας στην παθητικοποίηση το λαό. Ο τελευταίος πρέπει να μάθει ότι αρκεί να τα βρει ο Λαλιώτης με τον Μπίστη και τον Κωνσταντόπουλο και τούτο θα είναι αρκετό για να ξημερώσουν «καλύτερες μέρες». Ο ίδιος δε χρειάζεται να κοπιάζει ή να ασχολείται, ή να διεκδικεί, αρκεί που υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και τα σωσίβιά του!

Αυτό είναι που «προτείνουν» στο λαό, πασχίζοντας να το πείσουν να αρνηθεί να ορθώσει το ανάστημά του και να αφεθεί στα χέρια των «ειδικών» της... «κεντροαριστερής» διαχείρισης του νεοφιλελευθερισμού. Πράγματι, θα ήταν μια εξέλιξη που θα τους εξυπηρετούσε αφάνταστα. Μόνο που αυτή η εξέλιξη βάζει το λαό στο ζυγό ακόμη μεγαλύτερων δεινών. Γι' αυτό δε χρειάζεται απλά και μόνο να κλείσει τ' αυτιά του στις σειρήνες των κεντροαριστερών τραγουδιών, αλλά να σηκώσει τη δική του λαϊκομετωπική δράση. Και τότε θα δούμε τι τραγούδια θα λένε...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ