Κυριακή 3 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιτακτική η ανάγκη της λαϊκής παρέμβασης

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του μεγαλοεπιχειρηματία Σ. Κόκκαλη ήταν η θρυαλλίδα που έφερε στο προσκήνιο τη σύρραξη μεταξύ αντιμαχόμενων οικονομικών συμφερόντων, της οποίας η κατάληξη παραμένει άδηλη. Εκτοτε πολλά ελέχθησαν και πολύ περισσότερα γράφτηκαν, ελάχιστα όμως απ' αυτά αφορούσαν στην «ταμπακέρα». Παρότι κάποιοι επέμεναν να χαρακτηρίζουν θολό το τοπίο, ορισμένες πλευρές αυτής της υπόθεσης παραμένουν ξεκάθαρες και καλό θα είναι να μη διαφεύγουν ούτε λεπτό της προσοχής του ελληνικού λαού.

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δεν αποτελούν παρά την εκδήλωση των, πάντα υπαρκτών και διόλου συγκυριακών, αντιθέσεων και ανταγωνισμών μεταξύ διαφόρων τμημάτων της αστικής τάξης, που το καθένα για τον εαυτό του προσβλέπει στο να καρπωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι μιας «πίτας» πολλών τρισεκατομμυρίων. Μια «πίτα» που στις μέρες μας ελέω Γ΄ ΚΠΣ, Ολυμπιακών Αγώνων, δημοσίων έργων, αυξάνει κατά πολύ. Πολύ πιθανό η σύγκρουση αυτή να καταλήξει με μια γενικότερη αναδιάταξη δυνάμεων, όπου κάποιοι θα βρεθούν ψηλότερα στην κλίμακα ισχύος και εξουσίας. Είναι κι αυτή άλλωστε μια βασική τους επιδίωξη, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι η πρώτιστη της σημερινής εν εξελίξει σύγκρουσης.

Οι διαγκωνισμοί στους κόλπους της οικονομικής ολιγαρχίας δε θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστα τα κόμματα του κατεστημένου, όντας οι πολιτικοί της εκπρόσωποι. Αναπόσπαστα τμήματα του ίδιου οργανισμού γίνονται αντικειμενικά αποδέκτες των παθογενειών του. Τα πυρά που διασταύρωσαν Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής, η σύγκρουση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν αφορούσε βέβαια στο ποιος μπορεί να «βάλει τάξη», να πατάξει τη διαπλοκή ή να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι μια διαμάχη που αφορά στο ποιος από τους δύο θα διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα την αντιλαϊκή πολιτική, προς όφελος των συνολικών συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Σ' αυτό το σημείο βρίσκεται και η ουσία. Ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές, διαμάχες και συγκρούσεις, είτε αυτές εκδηλώνονται στους κόλπους της άρχουσας τάξης είτε μεταξύ των πολιτικών της εκπροσώπων, το μέτωπό τους παραμένει αδιάρρηκτο απέναντι στον λαό. Και την ίδια στιγμή που στο προσκήνιο ηχούν οι πολεμικές ιαχές τους, στο παρασκήνιο όλοι μαζί με αξιοζήλευτη σύμπνοια προχωρούν ακάθεκτοι τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό, εφορμούν σε όλο το φάσμα των κοινωνικών και δημοκρατικών λαϊκών δικαιωμάτων.

Και θέλουν να συνεχίσουν απερίσπαστοι το «έργο» τους, χωρίς την παρεμβολή του λαϊκού παράγοντα. Η σκανδαλολογία, η κινδυνολογία, η πόλωση των τελευταίων ημερών ακριβώς εκεί αποσκοπούν, στον αποπροσανατολισμό του λαού, στον εγκλωβισμό του σε διλήμματα, στο να παρεμποδίσουν την εξαγωγή συμπερασμάτων που αβίαστα προκύπτουν σε όποιον νηφάλια και διεισδυτικά παρακολουθεί όσα τεκταίνονται και μπορεί να αφυπνίσουν συνειδήσεις, να δώσουν ώθηση στη λαϊκή πάλη. Αποσκοπούν στο να παραμείνει ο λαός «σιδηροδέσμιός» τους, στοιχισμένος πίσω από τη μία ή την άλλη πλευρά, πίσω, σε τελική ανάλυση, από την ακολουθούμενη πολιτική.

Είναι δε τέτοια η «πρεμούρα» τους να κρατήσουν τον λαό στο περιθώριο, που έφτασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επικαλεστεί κίνδυνο πολιτικής εκτροπής! Να διαμηνύσει, εμμέσως πλην σαφώς, στις λαϊκές μάζες, «στηρίχτε εμένα για να μην έρθουν τα χειρότερα»! Να ενεργοποιήσει στον ελληνικό λαό αντανακλαστικά φόβου, στη λογική «το μη χείρον βέλτιστον», ώστε να μην περάσει στην αντεπίθεση. Πάει πολύ όμως να μιλάει ο κ. Σημίτης για «χειρότερα». Πάει πολύ ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης, στη θητεία της οποίας γέμισε η Ελλάδα από δίκες αγροτών, εργατών, μαθητών, εκπαιδευτικών, αγωνιστών της αντιπολεμικής πάλης-φιλειρηνιστών, ακόμη και ανταρτών του ΔΣΕ, να επισείει τον κίνδυνο «εκτροπής». Πάει πολύ ο κ. Σημίτης που επί πρωθυπουργίας του και με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ ψηφίστηκε ο «τρομονόμος», ετοιμάζεται νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων, ενεπλάκη η χώρα σε έναν ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να κάνει λόγο για «χειρότερα»... Προκαλεί ο Κ. Σημίτης με αυτές του τις δηλώσεις όταν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ η κρατική καταστολή θεριεύει, τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες καταπατούνται βάναυσα και φαλκιδεύονται περαιτέρω, όταν μαζί με τη ΝΔ υπερψήφισαν στην ΕΕ αντιδημοκρατικά μέτρα, υπερθεμάτισαν της Σένγκεν κ.ο.κ.

Η πολιτική και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δε συναντάται πουθενά με τα λαϊκά συμφέροντα. Και τα χειρότερα βρίσκονται ακόμη μπροστά. Η δημοκρατία τους είναι η δημοκρατία των λίγων κι αυτοί φροντίζουν να μακροημερεύει, πλήττοντας βάναυσα τα λαϊκά δικαιώματα και εδραιώνοντας τη σταθερότητα των κερδών μιας χούφτας πλουτοκρατών. Η αστική δημοκρατία δε φτάνει στα εργοστάσια-γκέτο, όπου οι εργάτες στενάζουν από την εργοδοτική τρομοκρατία, δε φτάνει στα σχολειά, όπου τα παιδιά της εργατικής τάξης εκδιώκονται στην κυριολεξία, δε φτάνει στα σπίτια των ανέργων, των συνταξιούχων.

Είναι πολλά τα έργα και οι ημέρες του ΠΑΣΟΚ, αρκετά για να αποδείξουν ότι ο κίνδυνος που επισείει ο Κ. Σημίτης είναι ήδη παρών, έχει φροντίσει και ο ίδιος γι' αυτό. Αναδεικνύεται όμως απ' τα λεγόμενά του μια διαχρονική αλήθεια. Η αλήθεια πως μόνο ο λαϊκός παράγοντας είναι αυτός που μπορεί με την πάλη του να εγγυηθεί και να κατακτήσει τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Μόνο αυτός μπορεί να ανοίξει το δρόμο για εξελίξεις προς όφελός του.

Σήμερα ο λαός οφείλει να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση, να παρέμβει αποκρούοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει να είναι αντιμέτωπος με «τα χειρότερα» για τα συμφέροντά του. Να αποκρούσει τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού του, να αποσύρει τη στήριξή του από ένα αντιδραστικό πολιτικό σύστημα, ανεξάρτητα αν αυτό αρέσκεται να αποκαλείται κεντροαριστερό, κεντροδεξιό ή όπως αλλιώς.

Σήμερα, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις, αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη της λαϊκής συσπείρωσης, της όξυνσης της ταξικής πάλης. Μέσα στη γενικευμένη «σήψη» του καπιταλιστικού συστήματος, από την οποία εκλύεται και η δυσωδία των ημερών, αναδεικνύεται η ρεαλιστικότητα της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ, για συγκρότηση του λαϊκού μετώπου. Του μετώπου που θα φέρει τον λαό στο προσκήνιο, να δρομολογεί ο ίδιος τις εξελίξεις με πυξίδα τα δικά του συμφέροντα.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ