Σάββατο 28 Μάη 2022 - Κυριακή 29 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
Στρέφουμε τους προβολείς στα δικαιώματά μας

«Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ ένα ΣΕΗ διεκδικητικό, αποκρούοντας τη συνολική επίθεση στα δικαιώματά μας, το κύμα ακρίβειας, τις πολεμικές κυρώσεις κάθε είδους. Ενα ΣΕΗ που θα ανυψώνει τους συναδέλφους, αλλά και την κοινωνία ολόκληρη», σημειώνει μεταξύ άλλων η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» στο κάλεσμά της προς τους ηθοποιούς μπροστά στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση (7 Ιούνη) και τις αρχαιρεσίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Στο κάλεσμά της η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» επισημαίνει:

«Τη διετία που πέρασε, η δημοσιότητα που πήρε το ΣΕΗ δεν αξιοποιήθηκε σε αυτήν την κατεύθυνση. Μετρήθηκαν βήματα πίσω στις εργασιακές συνθήκες, Συλλογικές Συμβάσεις που δεν διεκδικήθηκε η ανανέωσή τους εκ μέρους της διοίκησης του ΣΕΗ (ΚΘΒΕ, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας). Ο κλάδος δεν οργανώθηκε, δεν ενημερώθηκε απέναντι στην επίθεση που δέχτηκε κατά τη λεγόμενη "επιστροφή στην κανονικότητα" μετά τα lockdown. Μπροστά στον πόλεμο, η διοίκηση υιοθέτησε το κυβερνητικό - ΝΑΤΟικό #standwithukraine, ενώ στην τελευταία ΓΣ ειπώθηκε πως δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τον πόλεμο ή την ακρίβεια. Δεκάδες υποθέσεις καταγγελιών που έφτασαν στο Σωματείο αποσιωπήθηκαν, δεν πάρθηκε καμία πρωτοβουλία να πιεστεί η εργοδοσία. Φέτος πέρασε η πρώτη Πρωτομαγιά στην Ιστορία του ΣΕΗ που το Σωματείο δεν ήταν πουθενά στον χάρτη των μαζικών κινητοποιήσεων πανελλαδικά, αλλά η διοίκησή του φιγουράριζε σε τηλεοπτική εκπομπή, κάνοντας πάρτι - έκπληξη με τούρτα σε παρουσιάστρια. Αυτό για τον κλάδο μας σημαίνει αναξιοπιστία.

Θέλουμε ένα ΣΕΗ πραγματικά σύγχρονο, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. Σε μια περίοδο ανάπτυξης του οπτικοακουστικού, είναι αναγκαίο να παλέψουμε για Σύμβαση στον κλάδο η οποία θα καθορίσει το σκηνικό στις εργασιακές σχέσεις τα επόμενα χρόνια, πριν καθιερωθούν συνθήκες γαλέρας και παραχώρησης συγγενικών δικαιωμάτων κ.ο.κ. Μιλάμε για έναν κλάδο με τεράστια κέρδη και παχυλές κρατικές επιδοτήσεις, κυρίως μέσα από το ΕΚΟΜΕ, σε μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου. Το 2022, με 29 σίριαλ επιδοτούμενα, οι αμοιβές είναι πιο χαμηλές από το 2019, που μετρούσαμε μόλις 4.

Θέλουμε ένα ΣΕΗ στα μέτρα των ηθοποιών, όχι στα μέτρα της κυβέρνησης και επιχειρηματιών του χώρου. Ακριβώς μετά το κύμα καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση - κακοποίηση, με την υπογραφή των ΑΕΝΑΗ - ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ πέρασαν αντιδραστικοί κυβερνητικοί κώδικες δεοντολογίας σε Εθνικό και ΚΘΒΕ, σε αντίθεση με την απόφαση Γενικής Συνέλευσης του 2021. Οι κώδικες υπερτερούν σε ισχύ από τη Σύμβαση, στοχοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, ακόμα και τους προσωπικούς λογαριασμούς ηθοποιών και σπουδαστών. Οι κώδικες είναι στην ουσία πλευρές του νόμου Χατζηδάκη. Την ίδια στιγμή τα θύματα των καταγγελιών δεν στηρίχθηκαν όπως αρμόζει, δηλαδή με παρουσία και στήριξή τους στις δίκες και όχι μόνο. Διέρρευσαν στοιχεία του Πειθαρχικού Συμβουλίου στα κανάλια, αναπαράγοντας με τη σειρά τους και οι ίδιοι τον κανιβαλισμό αυτών των Μέσων.

***

Σε αυτές τις συνθήκες, κάθε σπίθα αγώνα που γεννιέται, κάθε βήμα διεκδίκησης θέλουμε να οδηγήσει σε κατακτήσεις, να σπάσει την απογοήτευση που υπάρχει από συναδέλφους που ψήφισαν δυνάμεις που τους έλεγαν πως θα φέρουν κάτι νέο στο ΣΕΗ. Οι δυνάμεις αυτές διοίκησαν πετώντας στα σκουπίδια όποια δημοκρατική διαδικασία εντός ΔΣ, όπως το αναλογικό με τα αποτελέσματα των εκλογών προεδρείο, τις οικονομικές επιλογές που δεν έφερνε προς έγκριση για τη μεγάλη επιδότηση του Ηρώδειου κ.ά.

Σε αυτές τις εκλογές του ΣΕΗ, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, στηρίζουμε - ενισχύουμε τη "Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών", για να στρέψουμε μαζί τους προβολείς στις διεκδικήσεις μας, να βάλουμε μπροστά τον ρεαλισμό των αναγκών μας και όχι το "εφικτό" του ελάχιστου κόστους παραγωγής, εις βάρος των δικαιωμάτων μας, της τέχνης μας, εις βάρος εν τέλει του λαού.

Στηρίζουμε "Δημοκρατική Ενότητα" γιατί:

  • Θέλουμε ένα ΣΕΗ του οποίου η δημοσιότητα και η αλληλεγγύη να γίνεται όπλο στις διεκδικήσεις μας, για να έχουμε κατακτήσεις.
  • Θέλουμε ένα ΣΕΗ στα μέτρα των ηθοποιών σε κάθε σκηνή και πλατό, και όχι στην πράξη να γίνεται στήριγμα των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Οταν οι δυνάμεις μας ήταν στη διοίκηση του Σωματείου ήταν και η περίοδος με τις πιο σημαντικές κατακτήσεις, όπως η Σύμβαση σε Εθνικό, ΚΘΒΕ, η μεγάλη απεργία στο ελεύθερο θέατρο.
  • Με ισχυρή "Δημοκρατική Ενότητα" μπορούμε πραγματικά μαζί να κερδίζουμε από τους αγώνες μας. Στην πανδημία, με διοίκηση τις δυνάμεις της "Δημοκρατικής Ενότητας", το ΣΕΗ συσπείρωσε αγωνιστικά μεγάλο μέρος του κλάδου, έσπασε τον φόβο του εγκλεισμού και της ατομικής ευθύνης, έπαιξε σοβαρό ρόλο στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και στις κατακτήσεις. Σήμερα ο κλάδος έχει απομακρυνθεί από τις ζωντανές διαδικασίες, ενώ η διοίκηση έλεγε πως "δεν μας πιάνει ο νόμος Χατζηδάκη", καλλιεργούσαν εφησυχασμό, εξάντλησαν τα πυρά τους συγκεκριμένα στο πρόσωπο της Μενδώνη, καλλιέργησαν τη λογική ότι όλα τα ζητήματα του κλάδου λύνονται από τα πάνω, με πειθαρχικά μέχρι ΜΚΟ, μακριά από συλλογικές διαδικασίες και διεργασίες, σε απόσταση από τον κλάδο.
  • Για να έχουμε σύγχρονες διεκδικήσεις και Συμβάσεις για το οπτικοακουστικό, τα κρατικά θέατρα, τα ΔΗΠΕΘΕ, το εμπορικό θέατρο.
  • Για να διαφυλάξουμε το συγγενικό δικαίωμα, την άδεια χρήσης σε όλα τα οπτικοακουστικά μέσα.
  • Για να διεκδικήσουμε δωρεάν δημόσιες σπουδές ανώτατου επιπέδου στις Δραματικές Σχολές, κόντρα στις χρόνιες επιλογές κυβερνήσεων που οδηγούν σε κατηγοριοποιήσεις και διαβάθμιση.
  • Για έμπρακτη πρόληψη, αλλά και προστασία από κάθε είδους κακοποιητική συμπεριφορά σε πλατό, γυρίσματα, πάνω και πίσω από τη σκηνή, τις Δραματικές Σχολές, με τους ηθοποιούς να είναι τα μάτια και τα αυτιά, η δύναμη υπεράσπισης των συναδέλφων, μακριά από τον φόβο και την ηττοπάθεια.
  • Για ένα ΣΕΗ όλων των ηθοποιών, χωρίς διαχωρισμούς σε περισσότερο ή λιγότερο καταξιωμένους, νέους ή παλιούς, διαχωρισμούς με βάση πολιτικές προτιμήσεις.
  • Για ένα ΣΕΗ που θα απευθύνεται στην κοινωνία και θα εμπνέει τους αγώνες της, γιατί ηθοποιός σημαίνει στάση ζωής».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ