Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ετοιμη και για «το παραπάνω» της επέμβασης δηλώνει η Τουρκία

Νέες απειλές στρατιωτικής κλιμάκωσης στη βόρεια Συρία απηύθυνε χτες η Τουρκία, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ διαμήνυσε ότι «δεν αποδεχόμαστε με κανέναν τρόπο την ύπαρξη τρομοκρατών στα νότια της χώρας μας, στα βόρεια της Συρίας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε έργο που μπορεί να ανατεθεί (...) Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και το παραπάνω όταν χρειαστεί», ενώ κατέληξε: «Κανείς να μην προσπαθήσει να μας εμποδίσει σχετικά με αυτό το θέμα».

Ο Ακάρ είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Σοϊγκού, στον οποίο τόνισε ότι «θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση σε ενέργειες που στοχεύουν στη διατάραξη της σταθερότητας που έχει επιτευχθεί στην περιοχή, και η παρουσία τρομοκρατών στην περιοχή δεν είναι αποδεκτή». Ακόμα, «υπενθύμισε» ότι «οι προηγούμενες συμφωνίες γι' αυτό το θέμα πρέπει να τηρηθούν».

Στο μεταξύ, σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας και της Ρωσίας ενίσχυσαν θέσεις τους στη βόρεια Συρία, ιδιαίτερα κοντά στις πόλεις Ταλ Ριφάατ και Μάνμπιτζ, όπου σχεδιάζεται νέα κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης του τουρκικού στρατού. Το δίκτυο επικαλέστηκε δηλώσεις εκπροσώπου των Σύρων φιλότουρκων μισθοφόρων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» ότι Ρώσοι, Σύροι στρατιωτικοί και Ιρανοί, μέλη πολιτοφυλακών, κινητοποιήθηκαν ενισχύοντας θέσεις των Κούρδων της οργάνωσης YPG, ραχοκοκαλιάς των δυνάμεων SDF, που συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό.

Την Κυριακή ο Μ. Αμπντι, διοικητής των SDF, δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ότι ο συριακός στρατός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την αεράμυνά του κατά των τουρκικών αεροπλάνων, επισημαίνοντας πως οι μαχητές της οργάνωσής του είναι ανοιχτοί σε συνεργασία με τον συριακό στρατό απέναντι στην Τουρκία.

Με την επικείμενη νέα τουρκική χερσαία επέμβαση έχουν διαφωνήσει - για τους δικούς τους λόγους - και οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Στο μεταξύ, μετά τους πρέσβεις Ελλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις και τον Ιταλό πρέσβη στην Αγκυρα, Τζ. Μαραπόντι, εκφράζοντας και σ' αυτόν την «απογοήτευσή του» για διαδηλώσεις Κούρδων που συνεχίζονται στην Ιταλία με «αυτονομιστικό περιεχόμενο», όπως υποστήριξε.

Ολα αυτά ενώ νέα τροφή στις τουρκικές κατηγορίες κατά της Στοκχόλμης για «επαφές με τρομοκράτες» αναμένεται να δώσει η χτεσινή - οριακή - καταψήφιση της πρότασης μομφής που είχε κατατεθεί σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την έξαρση της δράσης συμμοριών. Μετά από διαπραγματεύσεις με τη σουηδική κυβέρνηση, η ανεξάρτητη βουλευτής Αμινέχ Κακαμπαβέχ, ιρανοκουρδικής καταγωγής και πρώην μαχήτρια των Κούρδων ανταρτών Πεσμεργκά, δήλωσε «ικανοποιημένη» και ανακοίνωσε λίγο πριν την ψηφοφορία ότι θα απέχει. Ετσι, η πρόταση μομφής κατά του υπουργού εξασφάλισε τη στήριξη μόνο 174 βουλευτών, αντί για 175 που απαιτούνταν. Η Κακαμπαβέχ είχε απειλήσει ότι θα ψηφίσει εναντίον του υπουργού αν δεν εξασφάλιζε διαβεβαιώσεις σχετικά με τη στάση της Στοκχόλμης απέναντι στους Κούρδους (με φόντο τα παζάρια της Αγκυρας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ).

  • Θέσεις του συριακού στρατού έπληξαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη ισραηλινοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, σε περιοχή της νότιας Δαμασκού, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Οι περισσότεροι πύραυλοι φέρεται ότι αποκρούστηκαν από τη συριακή αεράμυνα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στις τουρκικές και ιρανικές επιθέσεις (2022-11-23 00:00:00.0)
Αμερικανο-κουρδικά γυμνάσια (2022-09-09 00:00:00.0)
Σκληρά παζάρια προς κάθε κατεύθυνση (2019-10-25 00:00:00.0)
Σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ η νέα τουρκική εισβολή (2019-10-08 00:00:00.0)
Γεμάτη ανταγωνισμούς η «επόμενη μέρα» (2018-11-29 00:00:00.0)
Κλιμάκωση στρατιωτικών και διπλωματικών κινήσεων (2017-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ