Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Πολυήμερη περιοδεία της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Επαφές σε Ν. Κορέα, Φιλιππίνες, Βιετνάμ και Λάος

Από τις επαφές Σέρμαν στη Σεούλ
Από τις επαφές Σέρμαν στη Σεούλ
Στη Νότια Κορέα βρίσκεται η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, συνεχίζοντας την 9ήμερη περιοδεία στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, ενώ φουντώνουν οι ανταγωνιστικές προσπάθειες ΗΠΑ - Κίνας να αναβαθμίσουν στρατιωτικές και οικονομικές συνεργασίες τους στην περιοχή. Οι επαφές Σέρμαν σε Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Βιετνάμ και Λάος αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 14/6. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, «αντανακλούν τη συνεχιζόμενη αφοσίωση των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό».

Σήμερα, η Σέρμαν αναμένεται να συναντήσει στη Σεούλ τους ομολόγους της από Νότια Κορέα και Ιαπωνία, με φόντο τις νέες βαλλιστικές δοκιμές που έκανε η Β. Κορέα, στις οποίες Ουάσιγκτον και Σεούλ απάντησαν με εκτόξευση 8 πυραύλων επιφανείας, έχοντας ήδη ολοκληρώσει 3ήμερες ασκήσεις με τη συμμετοχή αεροπλανοφόρου (για πρώτη φορά από το 2017).

Χτες, η Σέρμαν αναφέρθηκε πάλι στην ετοιμότητα της Ουάσιγκτον για «άμεση και σθεναρή αντίδραση» σε «οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή θα αποτελούσε πλήρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Με το βλέμμα όχι μόνο στην Πιονγιάνγκ, αλλά και στο Πεκίνο, ανέφερε: «Πιστεύω ότι όχι μόνο η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, αλλά όλος ο κόσμος θα αντιδράσει με σθεναρό και καθαρό τρόπο».

Ο δε Πράις είχε τονίσει ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εταίρων και συμμάχων μας, όχι μόνο στον Ινδο-Ειρηνικό αλλά σε όλο τον κόσμο, που αντιλαμβάνονται και εκτιμούν την απειλή που συνιστούν τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας».

Στο μεταξύ, το «θερμόμετρο που ανεβαίνει» στην περιοχή επιβεβαίωσε και η επίσημη ανακοίνωση της αναστολής συμφωνίας Ρωσίας - Ιαπωνίας που ως τώρα επέτρεπε σε Ιάπωνες ψαράδες την αλιεία κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά των νότιων Κουρίλων. Την αναστολή είχε ανακοινώσει η Μόσχα την άνοιξη, μαζί με τον τερματισμό και των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Τόκιο (τυπικά παραμένουν ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), ύστερα από την ιαπωνική υιοθέτηση των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Τέλος, τους τόνους ύψωσε η Κίνα κατά της Αυστραλίας, αντιστρέφοντας τις κατηγορίες της δεύτερης για «παρενόχληση» από κινεζικό καταδιωκτικό «J-16». Το κινεζικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι ήταν το αυστραλέζικο αεροσκάφος που απείλησε την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια της Κίνας και ότι τα μέτρα που έλαβαν οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις ήταν μετρημένα και νόμιμα.

Επαφές Μπέρμποκ στο Ισλαμαμπάντ

Στο μεταξύ, εσπευσμένα ολοκλήρωσε τις επαφές της στο Πακιστάν η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ (αφού διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό).

Σε συνάντηση με τον Πακιστανό ομόλογό της, Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, μιλώντας για τις σχέσεις των δύο χωρών, η Μπέρμποκ είπε ότι πέρσι συγκροτήθηκε ειδικός μηχανισμός για τη συνεργασία στην Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ συζητήθηκαν ευκαιρίες για ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων, ειδικά στον τομέα των ΑΠΕ.

Αναφορικά με το Αφγανιστάν, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είπε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταθεί ενωμένη και να πει στους Ταλιμπάν καθαρά και δυνατά ότι πάνε προς λάθος κατεύθυνση». Πρόσθεσε δε ότι «όσο συνεχίζουν σε αυτό το μονοπάτι δεν υπάρχει χώρος για εξομάλυνση (σχέσεων) ούτε και για αναγνώρισή τους ως νόμιμων κυβερνητών».

Από τη μεριά του, ο Ζαρντάρι, σχολιάζοντας την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του, ανέφερε ότι με την «ουκρανική κρίση» να είναι σε εξέλιξη, το Πακιστάν «δεν επιθυμεί να βυθιστεί στη σύγκρουση, ειδικά με δεδομένο ότι έχουμε την εμπειρία δεκαετιών της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν».

Θυμίζουμε ότι μετά την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καν, που υπερψήφισαν την άνοιξη αντιπολίτευση και πρώην σύμμαχοι του Καν, επέστρεψε στην εξουσία η Πακιστανική Μουσουλμανική Ενωση και η οικογένεια Σαρίφ, που για δεκαετίες είχαν στενή συνεργασία και με τις ΗΠΑ.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι ο προσωρινός επιτετραμμένος του Αφγανιστάν (της κυβέρνησης των Ταλιμπάν) στη Μόσχα, Τζαμάλ Νασίρ Γκαρβάλ, θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, στις 6/4 το ρωσικό ΥΠΕΞ αναγνώρισε τον Γκαρβάλ ως προσωρινό επιτετραμμένο του Αφγανιστάν, ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε τον διορισμό του «βήμα στην πορεία προς την ανανέωση ολοκληρωμένων διμερών διπλωματικών επαφών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ