Σάββατο 11 Ιούνη 2022 - Κυριακή 12 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνει με νέες προκλητικές δηλώσεις και όλες τις αξιώσεις της στο τραπέζι

Με νέες προκλητικές δηλώσεις και όλες τις αξιώσεις στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού που στρώνουν τα ευρωατλαντικά σχέδια, συνεχίστηκε τις προηγούμενες μέρες η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, παρακολουθώντας την Πέμπτη την ολοκλήρωση της άσκησης «Efes», η οποία είχε μεταξύ άλλων βασικά αντικείμενα αποβάσεις και ναυτικούς αποκλεισμούς νησιών, όπως και οι αναρτήσεις του... στα Ελληνικά στο Twitter.

Ισχυριζόμενος πως «η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν», ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε ξανά εκεί όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης: Επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, συνδέοντας το θέμα με την κυριαρχία τους, ενώ μίλησε και για «προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών, εμπλέκοντάς τους στην παρανομία των διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς, (που) δεν είναι παρά μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος».

Αναφέρθηκε ακόμη στο Καστελόριζο, επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές αιτιάσεις για τη μη ύπαρξη δικαιώματος χάραξης ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι αφήνει το ζήτημα «στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας», ενώ επανέφερε τα περί ύπαρξης «τουρκικής» μειονότητας όχι μόνο στη Θράκη αλλά και στη Ρόδο και την Κω, λέγοντας μάλιστα ότι αυτή καταπιέζεται από την Ελλάδα.

Ενώ με αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή «προειδοποιούσε» πως «η Τουρκία, όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών», καλώντας την Ελλάδα «να συνέλθει (...) να λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά». Συμπλήρωσε δε πως θα συνεχιστούν οι έρευνες και γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο και ότι «στις ζώνες δικαιοδοσίας μας δεν θα επιτρέψουμε και δεν επιτρέψαμε να εκτελεστεί οποιοδήποτε σχέδιο ή ενέργειες».

Ο δε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, συνεχίζοντας τις προκλήσεις σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», με φωτογραφίες από την άσκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ