Σάββατο 11 Ιούνη 2022 - Κυριακή 12 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ
Υπενθύμισε τι σημαίνει να ζεις στην μπαρουταποθήκη του Θριασίου

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία στην πόλη έγινε την περασμένη Πέμπτη μετά από κάλεσμα του ΚΚΕ

Από τη μαχητική πορεία στον Ασπρόπυργο
Από τη μαχητική πορεία στον Ασπρόπυργο
Την Πέμπτη το βράδυ, με αφορμή τη φωτιά στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, με πρωτοβουλία των Τομεακών Οργανώσεων Βορειοδυτικής Αττικής και Βιομηχανίας του ΚΚΕ έγινε μαχητική συγκέντρωση και πορεία σε αυτήν την εργατούπολη, με συμμετοχή εργαζομένων από τη βιομηχανική ζώνη και κατοίκων της περιοχής, ενώ βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση και από τους κατοίκους της περιοχής. Στην κινητοποίηση διατρανώθηκε ότι δεν πάει άλλο να αποτελούν το Θριάσιο Πεδίο και η Δυτική Αττική μπαρουταποθήκη, έτοιμη να εκραγεί επειδή οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία δεν παίρνουν μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και κατοικίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση Κώστας Κώνστας, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ:

«Το "τοξικό νέφος" που δημιουργήθηκε και η αποπνικτική ατμόσφαιρα έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι του Ασπροπύργου, της Δυτικής Αττικής, εκτός από το να αναπνέουν τον καρκίνο του ΧΥΤΑ Φυλής και των άλλων δεκάδων παράνομων χωματερών, είναι αναγκασμένοι κάθε τόσο να εισπνέουν τοξικά αέρια και επικίνδυνες ουσίες.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμφωνήσει και διαμορφώσει ενιαίο σχέδιο για να συνεχίσει η Δυτική Αττική να είναι η "πίσω αυλή" της Αττικής και να συγκεντρώνει το σύνολο των ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Μαζί σήκωσαν τα χεράκια τους τον Οκτώβρη του 2019 για τη δημιουργία νέου, τρίτου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική. Αυτά προέβλεπαν τα "αναπτυξιακά" συνέδρια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που έγιναν πάνω στις λάσπες της Μάνδρας, τα ίδια προβλέπουν σήμερα τα "αναπτυξιακά" σχέδια της ΝΔ, που γράφονται με το μαύρο του καρκίνου και καταδικάζουν τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής.

Το τελευταίο περιστατικό, την περασμένη Δευτέρα, μόνο μεμονωμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι περιπτώσεις τον τελευταίο καιρό που οι κάτοικοι του Ασπροπύργου και της ευρύτερης περιοχής "είδαν τον Χάρο με τα μάτια τους" είναι πολλές.

Ο κατάλογος των ατυχημάτων στην "πίσω αυλή" της Αττικής δεν έχει σταματημό. Και αν κάτι δείχνουν όλες αυτές οι περιπτώσεις - και άλλες τόσες που δεν χωράνε σε μια ομιλία - είναι ότι μόνο από τύχη δεν έχει γίνει ακόμα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης στην περιοχή».

Κανένας ουσιαστικός έλεγχος

Συνεχίζοντας ο Κ. Κώνστας επεσήμανε την απουσία ουσιαστικού κρατικού ελέγχου σε μια τόσο επιβαρυμένη περιοχή, με εκατοντάδες ρυπογόνες βιομηχανίες: «Είναι τόσο μικρός ο αριθμός των επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας και των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που για να γινόταν έστω και μια απλή επίσκεψη για έλεγχο σε όλους τους χώρους θα απαιτούνταν χρόνια!

Γι' αυτήν την κατάσταση είναι συνένοχες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή. Ολες υλοποιούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θυσιάζει τις ανάγκες μας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Και είναι υποκριτικό να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη χαρτογράφησης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που υπάγονται στη "Seveso", λες και τον εμπόδισε κάποιος να την υλοποιήσει όταν ήταν κυβέρνηση.

Που ως κυβέρνηση καθήλωσε στην ανυπαρξία τον κρατικό έλεγχο, αναθέτοντας σε 16 επιθεωρητές Περιβάλλοντος να ελέγξουν πανελλαδικά το σύνολο της χώρας. Και τώρα ζητά από την κυβέρνηση τακτικούς ελέγχους με εξειδικευμένο προσωπικό.

(...) Αντί να έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας, αντί να έχουν διαμορφωθεί σχέδια διαφυγής για τους χιλιάδες εργαζόμενους σε εργοστάσια της περιοχής, η Πολιτική Προστασία εξαντλήθηκε σε ένα sms.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ακόμα και τα ΣΑΤΑΜΕ (Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης) είτε υπάρχουν και τελικά μένουν στα χαρτιά, είτε δεν υπάρχουν καθόλου.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα όποια σχέδια υπάρχουν στα χαρτιά για την αντιμετώπιση πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών, για την Πολιτική Προστασία γενικότερα.

(...) Μπορεί στα σχέδια αυτά να αναφέρονται ρόλοι και αρμοδιότητες διαφόρων εμπλεκομένων (Πυροσβεστικής, Περιφερειών, δήμων, κεντρικών υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας κ.λπ.), στην πράξη όμως από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα προκύπτει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής τους.

Το προσωπικό, τα μέσα και οι υποδομές για μεταφορά, επικοινωνία, πυρόσβεση, παροχή πρώτων βοηθειών, περίθαλψη και αποκατάσταση της υγείας του πληθυσμού κ.λπ., δεν επαρκούν. Δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι χώροι καταφυγής του πληθυσμού.

Μιλώντας επίσης για μονάδες Υγείας που μπορεί να είναι μέρος ενός τέτοιου σχεδίου στην περιοχή μας, είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο εξακολουθεί να νοσηλεύει μόνο ασθενείς με COVID-19, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμη για νοσηλεία εγκαυματιών, ενώ και στις δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου (Γενική και Εγκαυμάτων) υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου, όπου υπάρχουν μόνο 6 γιατροί και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο πρωινά τις καθημερινές.

Για να μην αναφερθούμε στην ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού, που αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο.

(...) Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ότι το κράτος είναι αποτελεσματικό όταν πρόκειται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ απουσιάζει παντελώς όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Δεν πρόκειται βέβαια για τυχαία κενά και ελλείμματα! Σχετίζονται με τα συμφέροντα που υπηρετεί το σημερινό αστικό κράτος, τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η αιτία βρίσκεται στην καρδιά της λειτουργίας του σημερινού συστήματος. Ενός συστήματος όπου το τι θα παραχθεί, πώς θα παραχθεί, ποιες εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν και πού θα λειτουργήσουν χωροταξικά σε μια περιοχή, σε τι αποστάσεις μεταξύ τους και σε τι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και άλλες δραστηριότητες, με τι όρους θα λειτουργήσουν, σήμερα, στον καπιταλισμό, γίνεται άναρχα και με κριτήριο την εξασφάλιση της κερδοφορίας».

Οργάνωση του λαού και συμπόρευση με το ΚΚΕ

Ο Κ. Κώνστας αναφέρθηκε επίσης στον συνολικότερο Γολγοθά που ανεβαίνει καθημερινά και ο λαός της Δυτικής Αττικής εν μέσω του εξελισσόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου, της επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας σε αυτόν και του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας, στις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, και κατέληξε λέγοντας:

«Ηρθε η ώρα να "το πάρουμε αλλιώς", να φωνάξουμε ότι δεν έχουμε δυο ζωές για να τους χαρίσουμε αυτή, να δυναμώσουμε παντού τους αγώνες για να γίνει η Δυτική Αττική, από "πίσω αυλή", πρωταγωνιστής θετικών εξελίξεων. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες και όλους να μπουν μαζικά στον αγώνα, έχουμε την πίστη ότι μπορούν να βγάλουν ευρύτερα συμπεράσματα από τη συμμετοχή και τη δράση τους.

Στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο λαός μας είναι ευκαιρία να βγουν κρίσιμα και χρήσιμα συμπεράσματα, να ξετυλίξουμε το κουβάρι και να ξεμπερδεύουμε με αυτό το σάπιο σύστημα, να ανοίξουμε τον δρόμο για μεγάλες και φιλολαϊκές αλλαγές. Αυτήν τη συζήτηση επιδιώκει να ανοίξει το ΚΚΕ παντού, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στους συλλόγους. Και η ενίσχυση του ΚΚΕ με κάθε τρόπο θα συμβάλει αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση, θα δυναμώσει την αγωνιστικότητα και την αισιοδοξία μέσα στον λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ