Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Ακύρωσαν ξανά τους εκβιασμούς και συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις

Με τρίτη κατά σειρά Γενική Συνέλευση αρνούνται να συναινέσουν στο έγκλημα. Νέα κινητοποίηση στην Αθήνα αύριο Παρασκευή για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων

Καθολική η απόρριψη των εκβιασμών για μια ακόμα φορά
Καθολική η απόρριψη των εκβιασμών για μια ακόμα φορά
«Συνεχίζουμε τον αγώνα, δεν κάνουμε πίσω»: Αυτή ήταν ξανά η ομόφωνη απόφαση της νέας μαζικής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας που πραγματοποιήθηκε χτες Τετάρτη. Και ανανέωσαν την απόφασή τους για νέο αγωνιστικό ραντεβού ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης το πρωί της Παρασκευής 17 Ιούνη, έξω από τα δικαστήρια της Αθήνας, όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων.

Ετσι, μετά την προχτεσινή δυναμική και μαζική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, την ώρα που συζητούνταν η τροπολογία - έγκλημα που βάζει ταφόπλακα στη ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους ετοιμάζονται να προσθέσουν έναν ακόμη σταθμό στον μεγαλειώδη αγώνα τους.

Το πρωί λοιπόν της Τετάρτης, την ώρα που η κυβέρνηση ψήφιζε στη Βουλή την τροπολογία των μαζικών απολύσεων, οι εργαζόμενοι, για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες, έδωσαν τη δική τους αγωνιστική απάντηση. Εστειλαν μήνυμα καταδίκης των κυβερνητικών σχεδιασμών και αποφασιστικότητας να συνεχίσουν μέχρι τέλους τον αγώνα τους για τη διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Αποφάσισαν να μην «παραδώσουν τα όπλα τους», να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τα αισχρά διλήμματα που έθεσαν οι συνδικαλιστές που προέρχονται από τον χώρο της ΔΑΚΕ, που με κάθε τρόπο επιδίωκαν να κάνουν τους εργαζόμενους συνενόχους στο έγκλημα και να συναινέσουν στις απολύσεις τους.

Στη συνέλευση, παρουσία του δικηγόρου των εργαζομένων, αναλύθηκε το περιεχόμενο της τροπολογίας, απαντήθηκαν ερωτήσεις. Καταρρίφθηκαν για μία ακόμη φορά επιχειρήματα και τα εκβιαστικά διλήμματα και αποφασίστηκε ομόφωνα να μην παραιτηθούν από τα ασφαλιστικά μέτρα, αντίθετα να συνεχιστεί ο αγώνας και η πίεση στην κυβέρνηση, διεκδικώντας μέχρι το τέλος τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας τους και των δικαιωμάτων τους. Εξουσιοδότησαν το Σωματείο να ζητήσει συνάντηση με την ειδική εκκαθάριση, ζητώντας γραπτή απάντηση επί της πρότασης και των θέσεων που είχαν υποβάλει οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Δεν πέρασε το δηλητήριο των κυβερνητικών συνδικαλιστών

Και αυτήν τη φορά, οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, καλλιεργώντας τον φόβο και την ανασφάλεια στους εργαζόμενους, επιδίωξαν να αποσπάσουν τη συναίνεσή τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Διατυμπάνιζαν το «πόσο καλή» είναι η τροπολογία της κυβέρνησης, και φτάνοντας στον πάτο ζήτησαν κάλπη για να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι την παραίτησή τους από τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ αρνιόντουσαν ότι δύο μέρες πριν ζητούσαν κάλπη για να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι την τροπολογία, πριν ακόμη αυτή ψηφιστεί στη Βουλή. Εφτασαν μάλιστα σε σημείο να ισχυριστούν ότι ο μεγαλειώδης και συγκλονιστικός αγώνας που εξελίσσεται δυόμισι χρόνια τώρα δεν απέδωσε τίποτα και το μόνο θετικό είναι η τροπολογία της κυβέρνησης, που αποτελεί προϊόν δικής τους παρέμβασης.

Στην τοποθέτησή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, τόνισε αρχικά ότι οι εργαζόμενοι με την αποφασιστική τους στάση στις Γενικές Συνελεύσεις και τη δυναμική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή όχι μόνο έστειλαν αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, αλλά διέλυσαν κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και εκβιασμού. Τόνισε επίσης ότι η τροπολογία της κυβέρνησης είναι έκτρωμα γιατί κλείνει τη ΛΑΡΚΟ, χωρίς να διασφαλίζει τους εργαζόμενους και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι κέρδισαν την αναγνώριση γιατί καταδίκασαν το έκτρωμα και δεν συναίνεσαν στο έγκλημα.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει παραίτηση από τα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά αντίθετα να αξιοποιηθούν για τη συνέχιση του αγώνα και την περαιτέρω διεκδίκηση, ενώ τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παραμείνουν ενωμένοι και συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους.

Οι εργαζόμενοι για μία ακόμη φορά ακύρωσαν την παγίδα να νομιμοποιήσουν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και να συναινέσουν στις απολύσεις τους και το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αναμετρούνται στα ίσια με πολύ ισχυρότερους αντιπάλους και να στέκονται όρθιοι διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία.

Την ίδια στιγμή με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η έκφραση πλατιάς εργατικής και λαϊκής αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ από συνδικάτα ολόκληρης της χώρας. Τη στήριξή τους εκφράζουν μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΠΟΕΜ, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, που έρχονται να προστεθούν στη συμπαράσταση που εξέφρασαν δεκάδες συνδικάτα τις προηγούμενες μέρες, αλλά και στη μαζική παρουσία εργαζομένων στην κινητοποίηση έξω από τη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ