Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η πείρα από τη δράση όπλο για να φουσκώσει το ποτάμι των εργατικών αγώνων

Συνδικαλιστές μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τη συμμετοχή των σωματείων τους στη σύσκεψη

Για πρώτη φορά η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) συμμετέχει στην Πανελλαδική Σύσκεψη, μαζί με άλλες 9 ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών από όλη τη χώρα, αλλά και με την Ομοσπονδία (ΟΕΝΓΕ), αριθμός που αποτυπώνει τη μεγάλη ανάπτυξη της αγωνιστικής διεκδίκησης τα τελευταία χρόνια στα νοσοκομεία και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το ΠΑΜΕ να παίζει καθοριστικό ρόλο για να μην περάσει η «σιγή νεκροταφείου» που επιδίωκε η κυβέρνηση.

Οπως μας μεταφέρει ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, «όλο το προηγούμενο διάστημα, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας συμπορευτήκαμε με τα ταξικά σωματεία. Εμείς οι υγειονομικοί δεχτήκαμε την έμπρακτη στήριξη από άλλους φορείς του εργατικού κινήματος που στάθηκαν στο πλάι μας και διεκδίκησαν μαζί μας έξω από τα νοσοκομεία. Δώσαμε από κοινού τη μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, που ιδίως μέσα στην πανδημία πήρε κρίσιμο και άμεσο χαρακτήρα.

Είμαστε σίγουροι ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα κόντρα στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ, που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια όλων των προηγούμενων. Ενα "Νέο ΕΣΥ", που μόνο νέο δεν είναι, αλλά στηριγμένο στις παμπάλαιες πολιτικές μείωσης του κόστους, ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας των εργαζομένων, μείωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς σε ένα κατώτατο βασικό επίπεδο.

Η συμμετοχή της ΕΝΙΘ στην πρόσκληση σε αυτήν τη συζήτηση και ο προβληματισμός σε αυτήν την κατεύθυνση, μαζί με τα εκατοντάδες ταξικά σωματεία που παλέψαμε στο πλάι όλο αυτό το διάστημα, η πείρα από όλους τους μεγάλους ταξικούς αγώνες μπορεί να δώσει σήμερα άλλη πνοή στον αγώνα μας για την οργάνωση της απάντησης των νοσοκομειακών ιατρών. Μπορεί η κατάθεση της δικής μας πείρας για την οργάνωση της πάλης στον κρίσιμο τομέα της υγείας του λαού να δώσει δύναμη και να αυξήσει το ποτάμι των εργαζομένων που παλεύουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους».

Συνεχίζουμε την πρωτοπόρα δράση

Στην σημασία της συμμετοχής του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ για το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στα δύο νησιά αναφέρθηκε ο πρόεδρός του, Σπύρος Καμπίτσης. Ο συνδικαλιστικός φορέας συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή, συμμετέχοντας σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες δράσεις, με τον πρόεδρό του να τονίζει: «Τόσα χρόνια μπαίνει σταθερά η "σφραγίδα" του στις εξελίξεις, στον αγώνα, στην οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων στα δύο νησιά. Το Εργατικό Κέντρο δεν έλειψε ουσιαστικά από κανέναν μεγάλο τέτοιο σταθμό, ήταν πάντα μπροστά.

Ετσι και σήμερα, καλούμαστε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, να βγούμε πιο δυνατοί σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε.

Αλλωστε, η συμβολή του ΠΑΜΕ στον αγώνα που δίνει το Εργατικό Κέντρο δεν φαίνεται μόνο στους χώρους δουλειάς, που είναι πολύ σημαντική, αλλά και σε άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν τα λαϊκά στρώματα στο νησί, όπως με τους σεισμούς του 2014 την αλληλεγγύη που οργανώθηκε και τον αγώνα για την αποκατάσταση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Επίσης, πριν δύο χρόνια απ' τις καταστροφικές πλημμύρες, αλλά και από την έναρξη της πανδημίας, όπου ουσιαστικά αναδείξαμε όλες τις διεκδικήσεις για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού, με ταυτόχρονη διεκδίκηση για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Σε αυτή την πορεία θέλουμε να είμαστε συνεχιστές, δεν σταματάμε, βγαίνουμε μπροστά, όπως και τώρα όπου διεκδικούμε μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο δικαιώματα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία του χώρου.

Συνεχίζουμε, επίσης, δυναμικά, καλώντας και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, μικρούς επαγγελματίες, βιοπαλαιστές αγρότες, σε κοινή πάλη απέναντι στα κοινά προβλήματα και τους κοινούς αντιπάλους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά. Σε όλα αυτά η συμβολή του ΠΑΜΕ είναι καταλυτική».

Θα βγούμε πιο δυνατοί από την ερχόμενη Δευτέρα

Για πολύ σημαντικό σταθμό για τους εργαζόμενους και την οργάνωση της πάλης τους κάνει λόγο η Εφη Μαρίνου, ξενοδοχοϋπάλληλος στο ξενοδοχείο «Zante Beach» και μέλος της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων στο χώρο, που με απόφαση και Γενικής Συνέλευσης θα δώσουν το «παρών» στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 18 και 19 Ιούνη στην Αθήνα.

«Το ΠΑΜΕ όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί σταθερό αποκούμπι και οργανωτή της πάλης των εργατοϋπαλλήλων και το δείχνει με την καθημερινή του δράση και με τους ανθρώπους του που αγωνίζονται.

Είναι οι συνδικαλιστές όπως του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, του κλαδικού μας Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που τους βλέπουμε σταθερά στο πλευρό μας και αν δεν έμπαιναν και οι ίδιοι μπροστά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον χώρο δουλειάς μας, δεν θα φέρναμε το αποτέλεσμα της υπογραφής επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μέσα από τον αγώνα του ΠΑΜΕ, παρακινούνται και άλλοι εργαζόμενοι, βλέπουν ότι αυτός μπορεί να έχει αποτέλεσμα και με τη δική τους συμμετοχή και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ετσι καταφέραμε και εμείς συλλογικά οι εργαζόμενοι να έχουμε κάποιες επιτυχίες, όταν όλα φάνταζαν πολύ δύσκολα. Η συνδρομή του Εργατικού Κέντρου, του κλαδικού Συνδικάτου μας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είχαν καθοριστική συμβολή στη δημιουργία και συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα.

Διαφορετικά, θα γινόμασταν βορά στα χέρια της εργοδοσίας και αυτά τα διδάγματα είναι πολύ σημαντικά. Στηρίζουμε το ΠΑΜΕ, γιατί πραγματικά στηρίζει τον αγώνα μας, είναι ανάγκη για τους εργάτες. Πρέπει να δυναμώσει και η συμμετοχή μας, νομίζω θα βοηθήσει και εμάς να ενημερωθούμε, να βγούμε πιο δυνατοί απ' αυτήν τη διαδικασία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κάθε νοσοκομείο οργανωνόμαστε και διεκδικούμε(2022-09-22 00:00:00.0)
Να επαναλειτουργήσουν κλειστά νοσοκομεία - επίταξη του ιδιωτικού τομέα τώρα!(2021-12-21 00:00:00.0)
Συμβολική κατάληψη στο ΠεΣΥ(2002-11-29 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία και αλληλεγγύη(1998-10-03 00:00:00.0)
Αποφασιστικά και αγωνιστικά(1998-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ