Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενοχή για 8 κατηγορούμενους, αθώωση για 13

Από τη μεγάλη καταστροφή στη Μάνδρα το 2017

Eurokinissi

Από τη μεγάλη καταστροφή στη Μάνδρα το 2017
Ενοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο 8 κατηγορούμενοι για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 με τους 25 νεκρούς. Αθώοι κρίθηκαν η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλοι 12 κατηγορούμενοι. Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ενόχους δύο αντιπεριφερειάρχες, την τότε δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη πολεοδομίας και αστυνόμευσης ρεμάτων, κατά περίσταση για τα αδικήματα της πλημμύρας, της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών εξ αμελείας. Οι 8 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν ομόφωνα για την πράξη της παραβίασης καθήκοντος.

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Μάνδρα όταν υπερχείλισαν δύο μεγάλα ρέματα, οι Σούρες και η Αγία Αικατερίνη, ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, με βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις μαζί με την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, πολιτική στο πλαίσιο της οποίας τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας (όπως επίσης αντιπυρικής και αντισεισμικής) δεν είναι «επιλέξιμα έργα», γιατί δεν αποφέρουν κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι η ίδια πολιτική του καπιταλιστικού κράτους η οποία εμπορευματοποιεί τη γη και το νερό, ενώ με έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων και υδάτινων πόρων θα μπορούσαν να προστατευτούν, όπως και οι πόλεις.

Το δικαστήριο πάντως με ομόφωνη απόφασή του αθώωσε 12 κατηγορούμενους για το σύνολο των αδικημάτων που τους είχαν απαγγελθεί. Πρόκειται για υπαλλήλους δασαρχείου, τον τότε δήμαρχο Μεγάρων, τον τότε δήμαρχο Ελευσίνας, υπαλλήλους πολεοδομίας και υπαλλήλους επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων. Σε ό,τι αφορά την Ρ. Δούρου, το δικαστήριο την κήρυξε ομόφωνα αθώα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία, με δύο ψήφους έναντι μίας, αθώα για τις πράξεις της πλημμύρας διά παραλείψεως από υπόχρεο, της ανθρωποκτονίας και της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Η διαδικασία συνεχίζεται στις 23 Ιούνη για την απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών στους καταδικασθέντες.

Η αθώωση της πρώην περιφερειάρχη έδωσε την ευκαιρία για άλλον ένα ...άσφαιρο καβγά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, τη στιγμή που είναι κοινή στρατηγική τους τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού να θεωρούνται «κόστος», κατά τα ευρωενωσιακά πρότυπα που από κοινού προσκυνάνε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ