Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Χρήμα με τη «σέσουλα» για τους ομίλους, βαρύς λογαριασμός για τον λαό

Eurokinissi

Τα κονδύλια που διασφαλίζει στους επιχειρηματικούς ομίλους διαφήμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Καλαμάτα στην έναρξη των εργασιών συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, διεκδικώντας - μπρος και στις επόμενες εκλογές - τον τίτλο του αποδοτικότερου διαχειριστή για το κεφάλαιο.

Οπως είπε, «μπαίνουμε πια σε μία φάση όπου η οικονομία μας και η χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον». «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό συμπληρώνει και άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0", με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Και από κοινού με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία εξασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών μας, αλλά τους βοηθά ταυτόχρονα να κάνουν τη μετάβαση σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία "Connecting Europe", μιλάμε για ένα συνολικό "ταμιευτήριο" το οποίο αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ», πρόσθεσε, αποσιωπώντας ότι οι προτεραιότητες που μπαίνουν στα τέτοια προγράμματα και χρηματοδοτήσεις δεν αφορούν κάλυψη λαϊκών αναγκών, ούτε καν των πιο επειγουσών, αλλά στήνονται πάντα με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που περνάει μέσα από το τσάκισμα του λαού, ο οποίος επιπλέον καλείται να πληρώσει μέσα από δέκα μπάντες και τα «πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αλλωστε και επισήμως, στόχος του προγράμματος είναι «η αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και η ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού τους», με νέα χτυπήματα στους αυτοαπασχολούμενους. «Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική του προγράμματος είναι συμπληρωματική με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος χρηματοδοτεί μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την παραγωγικότητα και ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας», όπως έλεγε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, περιγράφοντας το «υπερμνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ίδιο πλαίσιο, προηγούμενα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε αποφάσεις για την αναβάθμιση υποδομών της Καλαμάτας, που σχετίζονται άμεσα με τις τουριστικές μπίζνες στη Μεσσηνία.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αναβάθμιση και επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 252 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμβασιοποίηση αναμένεται να γίνει εντός του φθινοπώρου και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός πέντε ετών.

Η δεύτερη αφορά στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, όπως έχει γίνει με πολλά περιφερειακά αεροδρόμια, με τον Μητσοτάκη να το βάζει σε δηλώσεις του ως προϋπόθεση «για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

Η τρίτη παρέμβαση αφορά στην ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του βιολογικού καθαρισμού, έργου κόστους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει, και σε αυτήν την περίπτωση, ότι «θα διαχειρίζεται λύματα πολλών διαφορετικών οικισμών, και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι και οι τουριστικές επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν θα δώσουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να έρχονται σε έναν τόπο που προστατεύει το περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ