Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Να αποκρουστεί η παρουσία τρίτων παραγόντων στην περιοχή» ζητά η κυβέρνηση

«Στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ», επαναλαμβάνει ο Μισέλ

«Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ» και εμείς «στεκόμαστε στο πλευρό της χώρας σας και όλης της περιοχής - παρέχοντας βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στήριξη ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών που έχει η ρωσική επίθεση ενάντια στην Ουκρανία».

Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είχε σειρά επαφών στη Βόρεια Μακεδονία, περιλαμβανομένης της συμμετοχής του στο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», αλλά και συναντήσεων με την ηγεσία της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία και έθεσε τη διεύρυνση της ΕΕ στην πρώτη γραμμή ως θέμα». Εσπευσε δε να επισημάνει την ετοιμότητα των Βρυξελλών για την έναρξη και των επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, γι' αυτό και χαρακτήρισε «πρωταρχική προτεραιότητα» όλες «τις προσπάθειες να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στα ανοιχτά διμερή θέματα με τη Βουλγαρία» (που επιμένει στο «βέτο» της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, επηρεάζοντας και την αντίστοιχη διαπραγμάτευση με την Αλβανία).

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόβσκι, σε συνάντηση που είχε με τον Μισέλ, είπε ότι η ιδέα της «Ευρωπαϊκής Γεωπολιτικής Κοινότητας» (που πρωτοέθεσε πρόσφατα ο Γάλλος Πρόεδρος, Μακρόν) είναι ευπρόσδεκτη, με τον όρο να μην αντικαταστήσει την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και να στηρίξει τη βαθύτερη επιχειρησιακή συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και συμφερόντων.

Στη Βουλγαρία, μετά την αποχώρηση του κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ΙΤΝ) από την τετρακομματική κυβέρνηση (μεταξύ άλλων εξαιτίας διαφωνιών και για χειρισμούς στο θέμα του «βέτο» για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας), χτες η Βουλή της χώρας καθαίρεσε τον πρόεδρο του Σώματος, Νικόλα Μίντσεφ. Υπέρ της αποπομπής ψήφισαν 125 βουλευτές (από το κεντροδεξιό GERB, το ΙΤΝ κ.ά.), που κατηγόρησαν τον Μίντσεφ για παράβαση κανόνων του Κοινοβουλίου. Την επόμενη βδομάδα θα συζητηθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Πέτκοφ, μετά από υπογραφές που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του GERB.

Ευρωατλαντική ενσωμάτωση Δυτικών Βαλκανίων με «πρότυπο» τις Πρέσπες

Στην Αχρίδα βρέθηκε χτες και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», στο πλαίσιο επιτάχυνσης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών.

Χαρακτηριστικά, σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους ο υπουργός επέμεινε ότι «το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην ΕΕ». Εσπευσε δε να τονίσει ότι «αυτό το οποίο πρέπει με μεγάλη προσπάθεια να αποκρουστεί είναι οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια άλλη, διαφορετική κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση διαφορετική από την ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αξίες», όπως είπε.

Αλλά και στις τοποθετήσεις του στο Φόρουμ επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα που έθεσε πρόσφατα ο Κυρ. Μητσοτάκης καλώντας την ΕΕ να δώσει «τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της ένταξης όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έως το 2033» και ταυτόχρονα στηλίτευσε «την παρουσία τρίτων παραγόντων στην περιοχή. Παράγοντες που προωθούν αντίπαλες πολιτικές και οικονομικές ατζέντες. Τέτοιες ατζέντες, διαφορετικές από την ευρωπαϊκή ατζέντα, έρχονται σε αντίθεση με τα συλλογικά μας συμφέροντα και επιχειρούν να υπονομεύσουν τη σχέση ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων», ισχυρίστηκε.

Επέμεινε δε ότι οι «προοπτικές» της περιοχής «συνδέονται με το ευρωπαϊκό μέλλον της», ενώ παρουσίασε ως «πρότυπο» τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «έχουμε ιστορίες επιτυχίας στα Βαλκάνια. Και αντιπροσωπεύω εδώ μια ιστορία επιτυχίας: Τη σχέση μας με τη Βόρεια Μακεδονία. Πριν από 10 χρόνια, ποιος θα έλεγε ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα ερχόταν σε ένα Φόρουμ εξωτερικής πολιτικής, στο Φόρουμ των Πρεσπών, και θα υποστήριζε το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας... Αρα, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε, αναδεικνύοντας τη σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα, τους ΝΑΤΟικής κοπής σχεδιασμούς και συμφωνίες.

Επίσης, επέμεινε ότι η ΕΕ πρέπει να επαναφέρει τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια στις προτεραιότητές της, «και πολύ γρήγορα», μάλιστα. Διαβεβαίωσε δε πως «η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια», θυμίζοντας και την πρόσφατη περιοδεία του σε όλες τις πρωτεύουσες της περιοχής, μεταφέροντας «μηνύματα υποστήριξης για την ευρωπαϊκή προοπτική των εταίρων μας». Διόλου τυχαία, άλλωστε, στο περιθώριο του Φόρουμ συναντήθηκε με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Miroslav Lajcak, με τον οποίο είχε, όπως ανέφερε κατόπιν, «μια παραγωγική συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας».

Σημειωτέον, στο περιθώριο του Φόρουμ είχε «κοινωνική χειραψία» (όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε) με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπροστάρης για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια (2022-05-26 00:00:00.0)
«Ανησυχίες» για το αν ΕΕ - ΗΠΑ «κάνουν τη διαφορά» στον ανταγωνισμό (2021-07-03 00:00:00.0)
Μεσολαβεί στη Βουλγαρία για τη Β. Μακεδονία (2021-05-21 00:00:00.0)
Με οδηγό τη Συμφωνία των Πρεσπών για τα Δυτ. Βαλκάνια (2019-11-19 00:00:00.0)
Εκανε «ταμείο» των πεπραγμένων για τους επιχειρηματικούς ομίλους (2019-10-23 00:00:00.0)
Προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» με τριβές (2019-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ