Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα για να γίνει αποκούμπι των εργαζομένων

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την προσπάθεια εκφυλισμού και νοθείας στην οποία πρωτοστατούν συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ

Κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα για να γίνει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας όπλο στα χέρια των εργαζομένων, βάζοντας τέρμα στον εκφυλισμό και τη διάλυση, απευθύνουν οι συνδικαλιστές που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», μπροστά στο συνέδριό του, το Σάββατο 25 Ιούνη.

Με το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου να πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο για την εργατική τάξη και όλο τον λαό, εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων, που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της πάλης και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων της περιοχής, συσπειρώνονται στην «Αγωνιστική Συνεργασία» για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανάδειξη μιας νέας διοίκησης, που θα παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Για να μπει ένα τέλος στην κλίκα των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, μέσα από μεθοδεύσεις και νοθείες, επιδιώκουν να παραμείνουν γαντζωμένοι στην ηγεσία του Εργατικού Κέντρου και να διατηρηθεί η κατάσταση εκφυλισμού και συμβιβασμού με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Η ηγετική ομάδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην πανδημία, μπροστά στον νόμο Χατζηδάκη, αλλά και μετά, ενώ ο εργατόκοσμος του νησιού βίωνε τη μια καταστροφή μετά την άλλη κρατούσε ρημαγμένο και κλειστό το Εργατικό Κέντρο δίνοντας την καλύτερη αβάντα στη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση της ΝΔ να σκληραίνουν την επίθεσή τους στους εργαζόμενους. Σήμερα, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, προσπαθούν να αλλοιώσουν τα ελπιδοφόρα για τους εργαζόμενους αποτελέσματα που διαμορφώνονται στα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο της Εύβοιας.

Δύο γραμμές συγκρούονται στο συνέδριο

Πρόκειται για ένα κρίσιμο συνέδριο, στο οποίο συγκρούονται οι δύο γραμμές στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Από τη μια πλευρά οι δυνάμεις που εκπροσωπούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και από την άλλη οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ενα συνέδριο που αφορά όλους τους εργαζόμενους της περιοχής, καθώς τίθεται το μεγάλο δίλημμα: Τι Εργατικό Κέντρο θα έχουν στο πλευρό τους; Ενα Εργατικό Κέντρο οργανωτή της πάλης, στα χέρια των εργαζομένων, αντάξιο των προσδοκιών και των αγωνιών τους ή ένα Εργατικό Κέντρο διαλυμένο και εκφυλισμένο, όπως το έχει καταντήσει σήμερα η ομάδα που βρίσκεται στην ηγεσία του;

Και πάνω σε αυτό το δίλημμα οι αντιπρόσωποι των πρωτοβάθμιων συνδικάτων στο συνέδριο και όλοι οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση. Να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε αγωνιστική κατεύθυνση. Να ακολουθήσουν τη γραμμή της σύγκρουσης και της διεκδίκησης, όπως έκαναν σωματεία και εργαζόμενοι σε μια σειρά από χώρους δουλειάς το προηγούμενο διάστημα, όπως στη ΛΑΡΚΟ, στην «e-food», στην COSCO, στη «Μινέρβα» και αλλού. Να δώσουν συνέχεια στην προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις της Εύβοιας, όπως στην «HQF ΜΙΜΙΚΟΣ», στην «Κελαϊδίτης ΕΠΕ» και αλλού, στον διεκδικητικό αγώνα των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας και των πλημμυροπαθών στο Ληλάντιο και τα Ψαχνά, για μέτρα ανακούφισης και έργα πρόληψης και προστασίας, αλλά και στις πρωτοβουλίες που πήραν σωματεία για λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού στους χώρους δουλειάς, την ενίσχυση του Νοσοκομείου Χαλκίδας και των Κέντρων Υγείας στην περιοχή. Προσπάθεια που σε κάθε βήμα έβρισκε εμπόδια από την ηγετική ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεψαν το Εργατικό Κέντρο, όλο αυτό το κρίσιμο για τον λαό διάστημα, σε «κουφάρι», χωρίς καμία δράση διεκδίκησης, ακολουθώντας τη γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής που προωθούσε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ.

Ρεσιτάλ εκφυλισμού, νοθείας και παρατυπιών

Και τώρα, στην τελική ευθεία για το συνέδριο, η ηγετική αυτή ομάδα στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με πρωτεργάτες τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ μεθοδεύσεων για τη νόθευση της βούλησης των εργαζομένων και την αλλοίωση του πραγματικού συσχετισμού δυνάμεων στο συνέδριο.

Δίνουν τα ρέστα τους για να παραμείνουν στην ηγεσία της διοίκησης και να συνεχίσει το Εργατικό Κέντρο να είναι έρμαιο των συμφερόντων και των ορέξεων της εργοδοσίας και όχι πραγματικό αποκούμπι για τους εργαζόμενους.

Τα όσα αποκάλυψαν οι εκλεγμένοι στο ΔΣ του ΕΚ Εύβοιας με τις ταξικές δυνάμεις στη συνεδρίαση για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων του συνεδρίου, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις μεθοδεύσεις, τα «έργα και τις ημέρες» των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, το οργανωμένο σχέδιο για την αλλοίωση των συσχετισμών. Δείχνουν ότι οι δυνάμεις αυτές παραμερίζουν τις επιμέρους διαφορές τους όταν για λογαριασμό της εργοδοσίας επιλέγουν να επιτεθούν σε αυτό που φοβίζει πραγματικά τα αφεντικά τους: Το οργανωμένο και μαχητικό τμήμα του εργατικού κινήματος.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι αρχαιρεσίες - «μαϊμού» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Εύβοιας που μεθοδεύονται τις τελευταίες μέρες. Το συγκεκριμένο Σωματείο ήταν για χρόνια αδρανοποιημένο και στις 10 Ιούνη ορίστηκε από το δικαστήριο προσωρινή διοίκηση. Ωστόσο, εμφανίζεται να έχει κάνει μέσα σε 5 μέρες συνεδρίαση για κατανομή αξιωμάτων και Γενική Συνέλευση για προκήρυξη εκλογών και εκλογή εφορευτικής επιτροπής. Μάλιστα, εν κρυπτώ ορίστηκαν εκλογές για τις 17, 18 και 19 Ιούνη, προβλέποντας και ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή τρία μέλη της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου με ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί καν για τις παραπάνω διαδικασίες, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για εκλογές που διενεργεί το Σωματείο, αλλά άτομα έξω από αυτό. Κάλεσαν μάλιστα όλα τα μέλη της προσωρινής διοίκησης και τους εργαζόμενους του κλάδου να αναλογιστούν ποιον εξυπηρετούν αυτή η μεθόδευση και η διεξαγωγή εκλογών - παρωδία, τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από αυτές τις διαδικασίες, αλλά και τον κίνδυνο να μετατραπεί το Σωματείο σε μηχανισμό εκλογής αντιπροσώπων στο επερχόμενο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Η μεθόδευση για τη διεξαγωγή εκλογών - «μαϊμού» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων προκάλεσε την κατακραυγή εργαζομένων του κλάδου, άλλων τίμιων συνδικαλιστών, που με την αγωνιστική τους στάση κατάφεραν και μπλόκαραν αυτήν την αισχρή μεθόδευση, ενώ τα μέλη της προσωρινής διοίκησης προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, όπου και δικαιώθηκαν.

Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές που είχαν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας», στη συνεδρίαση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στις συγκεκριμένες αποκαλύψεις και τα ερωτήματα στάθηκαν με μία αμήχανη σιωπή, με τον πρόεδρο του ΔΣ να φτάνει σε σημείο να υπερασπιστεί τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τρέχοντας σαν «λαγός» να εφαρμόσει τον νόμο - έκτρωμα της ΝΔ.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση του Σωματείου της ΕΤΕ - ΔΕΗ, του οποίου οι αντιπρόσωποι νομιμοποιήθηκαν με το «έτσι θέλω», παρότι, όπως αποκαλύφθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ, έχουν χάσει αυτή τους την ιδιότητα. Συγκεκριμένα, έχει λήξει η θητεία τους από τον Απρίλη και έχει εκδοθεί από τα δικαστήρια διαταγή που διορίζει προσωρινή διοίκηση με σκοπό τη διενέργεια εκλογών και όχι τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του Σωματείου στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Μάλιστα, από το Σωματείο της ΕΤΕ - ΔΕΗ είχαν εκλεγεί 4 αντιπρόσωποι, όλοι τους μέλη της τωρινής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος.

Αποκαλύφθηκαν επίσης μια σειρά από παρατυπίες και διάτρητες διαδικασίες. Συγκεκριμένα, αποδείχτηκε με στοιχεία ότι υπάρχουν δεκάδες διπλοψηφίες σε σωματεία (Χειριστές και «Famar») και θα έπρεπε να αποκλειστούν αντιπρόσωποι, ωστόσο οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αρκέστηκαν στο να παραπέμψουν το θέμα για επανεξέταση, στην επόμενη συνεδρίαση, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 20 Ιούνη. Εγκρίθηκε επίσης αντιπρόσωπος σωματείου (λιμάνι «Τσιμέντων Χαλκίδας») με μόλις 13 ψηφίσαντες, χωρίς δηλαδή να πιάνει ούτε τους 25 που είναι το μισό του μέτρου (!) για εκπροσώπηση στο Εργατικό Κέντρο. Επιπλέον, μπήκαν «από το παράθυρο» νέα σωματεία που εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και άλλα τις επόμενες μέρες.

Ντράπηκε και η ντροπή με την προσπάθεια να αποκλειστούν μετανάστες εργάτες

Εκεί όμως που «ντράπηκε και η ντροπή» ήταν κατά τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών, όπου οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ καταφέρθηκαν ενάντια στο δικαίωμα των προσφύγων και μεταναστών εργατών να οργανώνονται στα συνδικάτα.

Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να φορτώνουν στους ίδιους τους μετανάστες και το Σωματείο τις ευθύνες και την αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που διατήρησαν το καθεστώς σκλαβιάς και κατέστησαν αυτό το τμήμα της εργατικής τάξης το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο. Οι αναφορές των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ότι «δεν έχουμε τίποτα με τους ανθρώπους» συνοδεύονταν με αισχρά επιχειρήματα, όπως ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί πως οι συγκεκριμένοι μετανάστες που ψήφισαν στο Συνδικάτο είναι εργαζόμενοι και ότι αν νομιμοποιηθούν οι αντιπρόσωποι θα είναι σαν να νομιμοποιείται η παρανομία! Δίνουν δηλαδή άλλοθι στην ομηρία των πιο σκληρά εκμεταλλευόμενων εργατών, των μεταναστών, που δουλεύουν στην περιοχή.

Ακόμη πιο αισχρή ήταν η παρέμβαση συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ, μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και της ΓΣΕΕ, αλλά και διευθυντή πολιτικού γραφείου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια, ο οποίος έφτασε στο σημείο να βάζει στην ίδια ζυγαριά τον εκφυλισμό και τη διαλυτική εικόνα του Σωματείου ΕΤΕ - ΔΕΗ με τη συμμετοχή μεταναστών και προσφύγων στις εκλογές του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών παραπέμφθηκε για επανεξέταση στη συνεδρίαση της Δευτέρας 20 Ιούνη, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, μια μέρα που οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα «ξύσουν» τον πάτο του βαρελιού με τα εμπόδια που βάζουν στη συνδικαλιστική οργάνωση αυτών των εργαζομένων. Το Συνδικάτο καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 6 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας για την υπεράσπιση του δικαιώματος των μεταναστών και προσφύγων να οργανώνονται στα συνδικάτα και να διεκδικούν όλα τους τα δικαιώματα, μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους.

Υπόθεση των εργαζομένων η διεξαγωγή ενός καθαρού συνεδρίου

Μπροστά σε αυτές τις μεθοδεύσεις και τις νοθείες της ηγετικής ομάδας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, οι εργαζόμενοι της περιοχής, κάθε τίμιος και αγωνιστής συνδικαλιστής, καλούνται να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεξαγωγή ενός καθαρού συνεδρίου, χωρίς αποκλεισμούς πραγματικών αντιπροσώπων που έχουν εκλέξει οι εργαζόμενοι, αλλά και χωρίς νόθους αντιπροσώπους που προσπαθεί να επιβάλει η ηγετική κλίκα, στην οποία πρωτοστατούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηδη εργαζόμενοι της Εύβοιας έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να ακυρώσουν τα σχέδια της ηγετικής ομάδας, να δώσουν τη μάχη για να πραγματοποιηθεί ένα πραγματικό συνέδριο εργατών, χωρίς νοθείες και μεθοδεύσεις. Με την αγωνιστική τους στάση στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης ξεσκέπασαν το βρώμικο σχέδιο αλλοίωσης του συνεδρίου, αποκάλυψαν και απέτρεψαν μεθοδεύσεις και νοθείες.

Και με την ίδια αποφασιστικότητα συνεχίζουν, με τη συγκέντρωση που καλεί το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών τη Δευτέρα, αλλά και με την καθημερινή δράση για να φτάσει το κάλεσμα μάχης παντού, σε κάθε εργαζόμενο, τίμιο συνδικαλιστή, αντιπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου. Για να περάσει το Εργατικό Κέντρο της Εύβοιας στα χέρια των εργατών δίνοντας πραγματική ανάσα στον εργαζόμενο λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ