Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Κριτική στην αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης

Την ανησυχία της για δυσμενείς εξελίξεις εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής στο Προσφυγικό εξέφρασε χτες η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Μαίρη Λόλορ. Μετά από δεκαήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα παρουσίασε τις «προκαταρκτικές παρατηρήσεις και συστάσεις» της, ενώ η έκθεσή της θα παρουσιαστεί τον Μάρτη του 2023 στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στις παρατηρήσεις της ασκεί κριτική για τη δημιουργία κλίματος φόβου σε βάρος υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στοχοποίηση οργανώσεων, αλλά και μη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η τρέχουσα προσέγγιση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο πλαισιώνει τη μετανάστευση ως ένα ζήτημα ασφάλειας και πρόληψης», αναφέρει. «Με αυτόν τον τρόπο έχει καλλιεργηθεί μια ατμόσφαιρα φόβου - και ιδίως ενός φόβου ποινικοποίησης - ανάμεσα στους πρόσφυγες, στους αιτούντες άσυλο, στους μετανάστες και τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τους στηρίζουν από αλληλεγγύη».

Η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της για αναφορές περί «συλλήψεων, εκφοβισμών και κακομεταχείρισης γυναικών, υπερασπιστριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε χώρους της αστυνομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ