Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπόθεση των συνδικάτων η ένταξη της εργαζόμενης γυναίκας στη συλλογική δράση

«Ολοι με το ΠΑΜΕ!» φωνάζει σε σπαστά Ελληνικά η μετανάστρια εργάτρια γης από τη Μανωλάδα
«Ολοι με το ΠΑΜΕ!» φωνάζει σε σπαστά Ελληνικά η μετανάστρια εργάτρια γης από τη Μανωλάδα
Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που στο βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης ανέβηκε για να μιλήσει η μετανάστρια εργάτρια γης από τη Μανωλάδα. Εκπροσωπώντας το πιο άγρια εκμεταλλευόμενο τμήμα της εργατικής τάξης και αναδεικνύοντας ότι το ΠΑΜΕ βρίσκεται διαχρονικά δίπλα σε αυτούς τους εργαζόμενους, όσα είπε γέμισαν με αυτοπεποίθηση όλους τους συγκεντρωμένους: Για τη δύναμη που άντλησε από την οργανωμένη συλλογική πάλη μια γυναίκα, μετανάστρια εργάτρια, ώστε να κάνει στην άκρη κάθε αναστολή και φόβο και να βρεθεί στην πρώτη γραμμή με τους άντρες συναδέλφους της. Για την πολύχρονη προσπάθεια του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων να οργανωθεί η πάλη σε αυτούς τους εργαζόμενους, που τώρα φαίνεται πια να αποδίδει καρπούς. Για τις πρώτες, έστω μικρές κατακτήσεις που έχουν καταφέρει τους τελευταίους μήνες, με τις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις τους στην Ηλεία.

«Το ΠΑΜΕ εδώ και πολλά χρόνια στάθηκε δίπλα μας για να παλέψουμε ενάντια στην άγρια εκμετάλλευση που βιώνουμε. Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας», είπε μεταξύ άλλων, φωνάζοντας σε σπαστά Ελληνικά: «Ολοι μαζί με το ΠΑΜΕ!».

Μαχητικά στο Εμπόριο με την εργαζόμενη γυναίκα και τις ανάγκες της

Στον κλάδο του Εμπορίου, όπου σε μεγάλο ποσοστό εργάζονται γυναίκες, ένα από τα βασικά μέτωπα πάλης παραμένει αυτό του ωραρίου, της κυριακάτικης αργίας, συνολικά του εργάσιμου χρόνου, τον οποίο η εργοδοσία άλλοτε τεντώνει και άλλοτε μαζεύει, σαν λάστιχο. Ετσι, στην παρέμβασή της η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στάθηκε ιδιαίτερα στην «απελευθέρωση» της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη συνέχισή της, δίπλα στην επίθεση στο 8ωρο, από την κυβέρνηση της ΝΔ, μέτρα που πλήττουν ιδιαίτερα την εργαζόμενη γυναίκα. Στο έδαφος αυτό, τόνισε την ανάγκη «να γίνει υπόθεση περισσότερων εργαζομένων, συνδικαλιστών και σωματείων η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, του ωραρίου, η μείωση του εργάσιμου χρόνου».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά παραδείγματα, χαρακτηριστικά για τη «σφαγή» που γίνεται στους χώρους δουλειάς του εμπορίου, με απολύσεις, μετακινήσεις, απειλές, χειροτέρευση των όρων εργασίας: «Μόνο την τελευταία βδομάδα, και κυρίως από τον χώρο των σούπερ μάρκετ, έχουμε σωρεία καταγγελιών από συναδέλφισσες και συναδέλφους που απολύονται ή μεταφέρονται από κατάστημα σε κατάστημα, ακόμα και δύο ώρες μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με απώτερο σκοπό να παραιτηθούν γιατί "τόλμησαν" να αρρωστήσουν ή γιατί σακατεύτηκαν εν ώρα εργασίας». Εργαζόμενη απολύθηκε γιατί, όπως της είπαν, «"κρέμασε" το κατάστημα τρεις μήνες που είχε το πόδι της σε γύψο», εργαζόμενος που έκοψε τον τένοντά του καλείται να συνεχίσει να δουλεύει στη φόρτωση και εκφόρτωση εμπορευμάτων. Το ρεσιτάλ ασυδοσίας περιλαμβάνει και προειδοποίηση απόλυσης σε εργαζόμενη που πήρε αναρρωτική, και την οποία μεταφέρουν τιμωρητικά από το κέντρο στα βόρεια προάστια.

«Δεν υπάρχει άλλη αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης από το να βγούμε ακόμα πιο επιθετικά με τα αιτήματά μας, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, και να εκφράσουμε αγωνιστικά και οργανωμένα όλη αυτήν την αγανάκτηση και τον θυμό που διαπιστώνουμε από την επαφή μας με τους συναδέλφους», υπογράμμισε η συνδικαλίστρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ