Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μπροστά με τη νέα γενιά στην πάλη για τον σοσιαλισμό!

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαμία, Κοζάνη, Φλώρινα και Κομοτηνή

Πάτρα
Πάτρα
Φοιτητές, νέοι και εργαζόμενοι όλων των ηλικιών συμμετείχαν στο Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη. Πήραν μέρος σε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και πρωτότυπες συζητήσεις, ενώ είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση που επιμελήθηκε η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης με θέμα «Ο σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα, η ΚΝΕ η Οργάνωσή μας!», αλλά και να παρακολουθήσουν συναυλίες που ξεσήκωσαν. Στον χώρο λειτουργούσαν θεματικές γωνιές για τον Πολιτισμό, τις νέες γυναίκες, την Επιστήμη, γωνιά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παρουσίαση της έκδοσης «Πανδημία COVID-19: Ο καπιταλισμός στη δύση του», με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Σιδέρη, επικεφαλής του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από τους Ηλία Κονδύλη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, Ρούλα Γεωργιάδη, ειδικευόμενη ψυχίατρο και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης, και Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια στο ΑΧΕΠΑ.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για τη διαδραστική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης στείλαμε μήνυμα ελπίδας, αντεπίθεσης, ανυπακοής. Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!». Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν πλήθος ερωτημάτων και αποριών για διάφορα θέματα της επικαιρότητας και τις θέσεις του ΚΚΕ, στα οποία απάντησαν ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και η Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση εξέφρασαν παράλληλα τις απόψεις τους, απαντώντας μέσω των κινητών τους τηλεφώνων και της εφαρμογής που αναπτύχθηκε από την ΚΝΕ στο ψηφιακό ερωτηματολόγιο, με τις απαντήσεις να προβάλλονται στις οθόνες σε ζωντανό χρόνο.

Πάτρα
Πάτρα
Η συζήτηση ξεκίνησε από τα ζητήματα της πανδημίας, του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της ενεργειακής φτώχειας και της ακρίβειας, τι διδάσκουν οι εξελίξεις της εποχής στη νεολαία. Οι ομιλητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το αν μπορεί να υπάρχει καλύτερη κυβερνητική διαχείριση εντός του συστήματος, με τους φοιτητές που συμμετείχαν να καταθέτουν διάφορες ερωτήσεις για το τι πραγματικά προτείνει το ΚΚΕ.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος στο ΑΠΘ και αλλού, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από τις δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα για την οικοδόμηση της κοινωνίας για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, του σοσιαλισμού.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στη σκηνή του Φεστιβάλ κράτησε μέχρι αργά το βράδυ και τις δυο μέρες. Την Παρασκευή συναυλίες έδωσαν οι «Βραδινές Ασυναρτησίες», οι Electrified, τα Rockanidia και οι «ΣΕ+ΜΕ Πατιρντί», ενώ ακολούθησε μεγάλο γλέντι με τη «Βουκολική Διαταραχή». Οι συναυλίες της δεύτερης μέρας έκλεισαν με πολύ χορό και τραγούδι με τον Μιθριδάτη και τον Σέξπυρ, ενώ νωρίτερα στη σκηνή εμφανίστηκαν τα «Κίτρινα Ποδήλατα», οι Mystery Dice και οι Urban Pulse.

Στην Πάτρα

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή φοιτητών, νεολαίας, εργαζομένων και απλού λαϊκού κόσμου στο διήμερο Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πάτρα, την Παρασκευή και το Σάββατο, στον Μόλο Αγίου Νικολάου. Και εκεί ακούστηκαν δυνατά τα συνθήματα «Τα 50 χρόνια ήταν η αρχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» και «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», δείχνοντας τον δρόμο της πάλης, της ελπίδας και της ανατροπής, με τον λαό και τη νεολαία πρωταγωνιστές, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Ανάμεσα σε άλλα ξεχώρισε η έκθεση με θέμα «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον σοσιαλισμό!», όπου πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες παρουσιάσεις, δίνοντας την ευκαιρία συζήτησης, μέσα και από τις εικόνες, για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση με την οποία «άνοιξε» το Φεστιβάλ, με θέμα «"Πανσπουδαστική ΚΣ" 1η δύναμη / Η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα / Οι αγώνες ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία», που παρουσίασε ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, με συμμετοχή του Ανδρέα Τερζή, καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας. Επισημάνθηκε ότι αυτή η πρωτιά σημειώθηκε χάρη στη συνεχή πρωτοπόρα παρέμβαση των μελών και φίλων της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, και στην Πάτρα, σε συμπόρευση με εκατοντάδες φοιτητές, κάτι που γεννά νέες ευθύνες για την ένταση της δράσης και τη μαζικοποίηση του φοιτητικού κινήματος, αλλά και την κοινή πάλη με τους εργαζόμενους, τον λαό.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στην πολιτική ομιλία που πραγματοποιήθηκε από τον Στάθη Κεντρή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Ανάμεσα σε άλλα, κάλεσε σε μαζική μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ και τόνισε: «Αυτός ο δρόμος ανοίγεται κάθε μέρα, με κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη που δίνουμε, με κάθε προσπάθεια που κάνουμε να φτάσουν πιο πλατιά οι θέσεις και οι ιδέες του Κόμματος, για να ζωντανέψει ξανά η σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική, για να συσπειρώσουμε ευρύτερες δυνάμεις στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα, μέσα στο κίνημα, για να σηκώσουν ακόμα περισσότεροι τις σημαίες των διεκδικήσεών μας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, για να δυναμώνει ο αντικαπιταλιστικός - αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός των αγώνων». Σε αυτόν τον δρόμο έχει θέση κάθε νέος και νέα σήμερα, δυναμώνοντας αποφασιστικά την ΚΝΕ και παίρνοντας θέση μαζί της, συνέχισε, προσθέτοντας: «Η δράση μας μέσα από τις γραμμές της είναι η μέγιστη συμβολή ενός νέου σήμερα, να κερδίσει τη ζωή και το μέλλον του, ως πρωτοπόρος αγωνιστής ανάμεσα στους συμφοιτητές του, καινοτόμος, μέσα σε ένα συλλογικά οργανωμένο σχέδιο για την αλλαγή της κοινωνίας, για το γκρέμισμα του γερασμένου αυτού κόσμου, του καπιταλισμού!».

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Φεστιβάλ, από τις παραδοσιακές μουσικές και τα ακούσματα των ΓΚΙΝΤΙΚΙ την πρώτη μέρα, μέχρι το ξεσηκωτικό hip hop των «Κοινών Θνητών», αλλά και το λαϊκό - νησιώτικο γλέντι με τους Γιώργο Κουφαλάκο, Πέτρο Στυλιανόπουλο και Διονύση Αντωναίο, με τους οποίους έκλεισε το διήμερο και ανανεώθηκε το «ραντεβού» για του χρόνου.

Στη Λαμία

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών και φοιτητριών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιούνη, στο προαύλιο του κτιρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών, το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Λαμία.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Δημήτρη Μπιργάλια, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης έγινε επίδειξη γκράφιτι με αντιπολεμικό περιεχόμενο από φοιτητή, ενώ το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με συναυλίες από φοιτητικά και τοπικά συγκροτήματα και μεγάλο λαϊκό γλέντι, ξεσηκώνοντας τους παρευρισκόμενους.

Στην Κομοτηνή

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή φοιτητών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιούνη το Φοιτητικό Φεστιβάλ στην Κομοτηνή, στο προαύλιο της Παλιάς Νομικής.

Στον χώρο λειτουργούσε έκθεση, ενώ πραγματοποιήθηκε συναυλία από το φοιτητικό συγκρότημα «Ερυθρός Βρυχηθμός».

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Νικόλα Καλομοίρη, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Ροδόπης της ΚΝΕ, ο οποίος στάθηκε μεταξύ άλλων στο αποτέλεσμα των φετινών φοιτητικών εκλογών με τη νίκη της «Πανσπουδαστικής».

Σε Φλώρινα και Κοζάνη

Με μαζική προσέλευση φοιτητών πραγματοποιήθηκαν τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Φλώρινα, στο Νέο Πάρκο την Παρασκευή 24 Ιούνη, και στην Κοζάνη, στην πλατεία Σκ'ρκας την Κυριακή 26 Ιούνη.

Στα Φεστιβάλ λειτουργούσαν εκθέσεις βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», έκθεση για τον νέο νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια την οποία επιμελήθηκαν οι Φοιτητικές Οργανώσεις Φλώρινας της ΚΝΕ, ενώ παρουσιάστηκε πρότζεκτ από φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τις εξελίξεις σχετικά με τη «νέα πράσινη συμφωνία» και πώς αυτές επηρεάζουν το Ιδρυμα και τις σπουδές των φοιτητών.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με θέμα «Το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας». Στην Κοζάνη μίλησε η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και στη Φλώρινα ο Κώστας Αντάρας, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με συναυλίες και λαϊκά γλέντια.


Λαμία
Λαμία
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τη Φλώρινα σήμερα ξεκινά το ταξίδι του Φεστιβάλ στη Δυτική Μακεδονία (2024-06-14 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις σε Φλώρινα και Κρήτη (2024-06-13 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για την έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων (2023-09-12 00:00:00.0)
Ξεκινούν τα μεγάλα φεστιβαλικά ραντεβού ανά την Ελλάδα (2023-08-19 00:00:00.0)
Την Παρασκευή παίρνουν τη σκυτάλη τα ΤΕΙ Αττικής (2015-06-24 00:00:00.0)
Δεύτερη μέρα σήμερα του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη (2013-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ