Τρίτη 5 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Στα απόνερα της παραίτησης του αρχηγού ΓΕΝ

Στα απόνερα της παραίτησης του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Γ. Θεοδωρουλάκη, λόγω διαφωνιών του με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, κινήθηκε χτες το υπουργείο Αμυνας. Ενώ για σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά, έχει προγραμματιστεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΝ στο διάδοχό του αντιναύαρχο Αντ. Αντωνιάδη, που ορίστηκε από το ΚΥΣΕΑ.

Στο μεταξύ χτες έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον απερχόμενο υπαρχηγό ΓΕΝ υποναύαρχο Ι. Μανουσογιαννάκη - η αποστρατεία του αποτέλεσε και την αφορμή για την παραίτηση του Γ. Θεοδωρουλάκη - στον υποναύαρχο Κ. Νικητιάδη. Στην τελετή αυτή δεν έλειψαν και οι αιχμές εκ μέρους του παραιτηθέντος αρχηγού ΓΕΝ, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον αποστρατευθέντα Ι. Μανουσογιαννάκη, σημείωσε: «Δε λυπάμαι που φεύγεις, λυπάμαι για τον εαυτό μου που βρέθηκα στη θέση ακόμη και να σε προτείνω για αποστρατεία, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, αλλά ούτε αυτό κατέστη δυνατό για να βρεθεί μια λύση».

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιναύαρχος Γ. Θεοδωρουλάκης υπέβαλε την παραίτησή του, επικαλούμενος την απόρριψη των προτάσεών του για τις προαγωγές και τις αποστρατείες των ανώτατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, από το Συμβούλιο Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Ωστόσο υπό αμφισβήτηση τίθεται από την πλευρά του υπουργού Αμυνας η ύπαρξη σχετικής λίστας. Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού δεν υπήρξε λίστα, αλλά απλά ο Γ. Παπαντωνίου ενημέρωσε τον πρώην αρχηγό ότι δε δέχεται να παραμείνει εν ενεργεία ο υποναύαρχος Ι. Μανουσογιαννάκης, θέτοντας ζήτημα ηθικής τάξης. Παρά το γεγονός, αναφέρουν, ότι το ΣΑΓΕ αποδέχτηκε 8 από τις 10 προτάσεις του Γ. Θεοδωρουλάκη, αυτός τελικά παραιτήθηκε, γιατί δεν «πέρασε» την πρότασή του για παραμονή του Ι. Μανουσογιαννάκη. Από την πλευρά του παραιτηθέντος αρχηγού υποστηρίζεται ότι πίσω από την κρίση βρίσκονται οι παρεμβάσεις του προκατόχου του στη θέση του αρχηγού ΓΕΝ, ναυάρχου Ιωαννίδη, ο οποίος σήμερα είναι σύμβουλος του Γ. Παπαντωνίου.

Στην κρίση που ξέσπασε στο υπουργείο Αμυνας αναφέρθηκε χτες ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Τ. Χυτήρης, ο οποίος σημείωσε: «Στη Δημοκρατία, την τελική ευθύνη για τις αλλαγές που συμβαίνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις, την έχει η πολιτική ηγεσία. Αλίμονο, εάν ήταν διαφορετικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράταση θητείας και αποστρατεύσεις εν μέσω παρακολουθήσεων (2023-01-17 00:00:00.0)
Στην Ελλάδα ανώτατος ΝΑΤΟικός διοικητής (2017-03-31 00:00:00.0)
Αλλαγές αρχηγών σε ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ (2015-08-21 00:00:00.0)
Νέος αρχηγός ΓΕΣ (2014-02-20 00:00:00.0)
Παράταση θητείας των αρχηγών (2004-01-16 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο αρχηγός Ναυτικού (2002-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ