Τρίτη 5 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εκλογικός νόμος για «κεντροαριστερά» σενάρια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παραμένει προσανατολισμένη στα «κεντροαριστερά» σενάρια, τα οποία φροντίζει να τα τροφοδοτεί με μοχλό τον εκλογικό νόμο.

Χτες ήταν η σειρά της Β. Παπανδρέου να ανατροφοδοτήσει το σχετικό κλίμα. Σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ», αφού ζήτησε να τεθούν «όλα τα θέματα στο τραπέζι με την Αριστερά», έκανε λόγο για το «σταθερά προσανατολισμένο ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία προϋποθέσεων διαλόγου» για «κεντροαριστερή διακυβέρνηση»... Η υπουργός δεν παρέλειψε κι αυτή, μετά τον Κ.Λαλιώτη, να μιλήσει για «διάλογο χωρίς ηγεμονισμούς και προαπαιτούμενα», ενώ αναφερόμενη στον εκλογικό νόμο φρόντισε να σημειώσει ότι «ο εκλογικός νόμος πρέπει να υπηρετεί και μια βασική αρχή που είναι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας».

Σε ό,τι αφορά, δε, τα σενάρια που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να έχει αποδεχτεί την ήττα του 2004 και να φτιάχνει έναν εκλογικό νόμο με το βλέμμα στραμμένο σε εκλογές το 2005 (λόγω ενδεχόμενης εμπλοκής με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας), η Β. Παπανδρέου επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί, λέγοντας ότι πρόκειται για «ασυναρτησίες», καθώς «δεν υπάρχει θέμα "δεξιάς παρένθεσης"».

Ο Κ. Σκανδαλίδης

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη στα συρτάρια της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο, ισχυρίστηκε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, δηλώνοντας, παράλληλα, τη συμφωνία του με τη δημοσιοποίηση απόψεων και σεναρίων επί του θέματος, οι οποίες στόχο έχουν τη βολιδοσκόπηση της κοινής γνώμης και των μικρότερων κομμάτων για στις αλλαγές που θα προκύψουν.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως στα μέση του Μάρτη θα γίνει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για το θέμα, μετά από σχετικό αίτημα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, ενώ επανέλαβε πως ο σχετικός διάλογος θα ξεκινήσει μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ο νέος νόμος θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή. Δεν πρόκειται - είπε - να υπάρξει αιφνιδιασμός, συμπληρώνοντας πως ακόμη και να ήθελε κάτι τέτοιο η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει, γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη. Παρ' όλ' αυτά, η κυβέρνηση έχει απορρίψει το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης της απλής αναλογικής που σημαίνει πως οι όποιες αλλαγές θα εγγυώνται τη συνέχιση της κλοπής των ψήφων των μικρότερων κομμάτων σε όφελος του δικομματισμού.

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε τις κυβερνητικές ρυθμίσεις που προηγούνται της διαμόρφωσης του νέου εκλογικού νόμου. Αυτές αφορούν κατά σειρά, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, το «πόθεν έσχες», την αξιολόγηση των θεσμών και τον τρόπο ανάδειξης των βουλευτών.

Ο Τ. Χυτήρης

Από τη δική του πλευρά, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Τ. Χυτήρης, ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο, απάντησε ότι «στο πλαίσιο του θεσμικού εκσυγχρονισμού και μετά από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, θα υπάρξει ένας διάλογος με θέμα τον εκλογικό νόμο». Οπως ισχυρίστηκε, οι αλλαγές που θα προωθηθούν οφείλονται στις αλλαγές στο ...δημογραφικό, για να συμπληρώσει: «Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και που υπάρχουν και θα υπάρχουν με την πλήρη ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, είναι τέτοιες, ώστε να κρίνεται απαραίτητος αυτός ο θεσμικός διάλογος, στο πλαίσιο του Συντάγματός μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ