Eurokinissi |
Πρόκειται για τροπολογία που κατατέθηκε χτες από την κυβέρνηση για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ήδη επικίνδυνο για το περιβάλλον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο εξασφαλίζει ένα ακόμα πακέτο προνομίων στα αρπακτικά των ΑΠΕ για fast track «πράσινες» μπίζνες, σε βάρος δασών, παραλιών, θαλασσών, ορεινών όγκων κ.ά.
Το νομοσχέδιο αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατίθενται για το ποιος είναι ικανότερος διαχειριστής αυτής της πολιτικής που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων έχει βάλει φωτιά στο λαϊκό εισόδημα, ενώ έχει ανάψει και τη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που το νομοσχέδιο καταργεί ακόμα και την απαραίτητη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση ΑΠΕ, όπως, για παράδειγμα, για τους 20 πιλοτικούς θαλάσσιους πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς που προβλέπει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια για να επιτεθεί στην κυβέρνηση εκφράζοντας την αγωνία του για το ότι δεν προχωρά η «πράσινη μετάβαση», ζητώντας επιπλέον προνόμια. Ενώ χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της αντιπαράθεσής του με την κυβέρνηση, που δείχνει πώς ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, ήταν ότι χαρακτήρισε «ληστρική» τη ρήτρα αναπροσαρμογής, για να του θυμίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, ότι την θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, όπως και το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Στο νομοσχέδιο, στο μεταξύ, η κυβέρνηση κατέθεσε και την τροπολογία - κοροϊδία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «βαριά αντιπεριβαλλοντικό, επικίνδυνο και ταξικό», ενώ όσον αφορά τη ρύθμιση για τη ρήτρα προσαρμογής που περιέχεται στο νομοσχέδιο, όπως σημείωσε, αυτή δεν καταργείται, απλά παγώνει μόνο για την προεκλογική περίοδο, αφού προβλέπεται ότι με Υπουργική Απόφαση μπορεί να «ξεπαγώσει» νωρίτερα, «παγώνοντας» τα λαϊκά νοικοκυριά. Πραγματική ελάφρυνση, τόνισε, για τον λαό, προβλέπει η τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση της ρήτρας που απορρίπτουν κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος ανέδειξε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου, που δίνει νέα προκλητικά προνόμια στις ΑΠΕ, έχει άμεση σύνδεση με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, γιατί τα σχέδια της λυκοσυμμαχίας, που «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αφορούν σε ανταγωνισμούς για την Ενέργεια, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και το μοίρασμα των αγορών.
Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς τους ανταγωνισμούς μέσω των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αυξάνει τους κινδύνους για τον λαό, επισήμανε, για να προσθέσει ότι η προκλητική στάση της Τουρκίας και οι διεκδικήσεις της τροφοδοτούνται από τον ευρωατλαντικό παράγοντα και διαμορφώνεται έτσι το έδαφος για οδυνηρούς συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Ανέδειξε, ακόμα, ότι οι αβάσταχτες αυξήσεις στην Ενέργεια ξεκίνησαν πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και έχουν τις ρίζες τους στην «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, στην οποία συνέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις. Αλλά και ότι περιοχές όπως της Εύβοιας πληρώνουν την πολιτική αυτή με την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στηλίτευσε την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία προσπαθούν να κρύψουν τη μεγάλη εικόνα, ότι συμφωνούν πλήρως στρατηγικά με τις «πράσινες» μπίζνες, ενώ επισήμανε ότι από κοινού έχουν στηρίξει με χρήμα και προνόμια τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα αρπακτικά των ΑΠΕ. Απάντηση έδωσε και στα περί ενεργειακής δημοκρατίας, που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδεολογήματα πίσω από τα οποία βρίσκεται η εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Τόνισε πως η στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση» συνδέεται με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη και πως τρίβουν τα χέρια τους όμιλοι όπως αυτοί των εφοπλιστών με τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ κάλεσαν τον λαό σε οργάνωση της πάλης του για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα και είδη λαϊκής κατανάλωσης. Ενώ έκαναν ξεκάθαρο πως μόνο με τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές Ενέργειας και να τελειώσει η ενεργειακή φτώχεια.