Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝIΣΤΩΝ

Φωτ.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, από το Σπλιγκούρι Ρόδου, γεννήθηκε το 1900. Φοίτησε στην Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου και ασπάστηκε την κομμουνιστική ιδεολογία. Στέλεχος του νεαρού τότε ΚΚ Αιγύπτου, το 1929, πιάστηκε από την αιγυπτιακή Αστυνομία για τη συνδικαλιστική δράση του και, ως Δωδεκανήσιος, παραδόθηκε στο ιταλικό προξενείο. Μεταφέρθηκε στην Ιταλία και κρατήθηκε για 5 χρόνια στις φυλακές. Το 1934 επέστρεψε στη Ρόδο, όπου δημιούργησε τους κομμουνιστικούς πυρήνες για την αντίσταση κατά του αφελληνισμού του λαού, της φασιστικής καταπίεσης και για την εθνική αποκατάσταση της Δωδεκανήσου. Ξαναπιάστηκε το 1938 και εξορίστηκε στα νησιά της Ιταλίας.

Η πτώση του φασισμού στην Ιταλία τον βρίσκει σε ιταλικές φυλακές. Εντάσσεται στους παρτιζάνους. Από τις γραμμές της 8ης Συμμαχικής Στρατιάς, παίρνει μέρος στη μάχη του CASSINO, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση της Ρώμης.

Ηταν σύνδεσμος των παρτιζάνων με το Συμμαχικό Στρατηγείο.

Οι κακουχίες της φυλακής και η σκληρή ζωή των παρτιζάνων κλόνισαν ανεπανόρθωτα την υγεία του και πέθανε στο CAMPO BASSO, όπου βρισκόταν σε αποστολή του ΚΚ Ιταλίας, την 1η Φλεβάρη 1945.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του Χαρίκλεια Μερζένη και Αλέκος Βασιλειάδης πρόσφεραν στην ΚΟ Ρόδου 30.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗ, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ηλίας Ευαγγέλου

  • Επίσης στη μνήμη του ΣΤΕΦΑΝΗΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗ και των άλλων νεκρών μελών του Παραρτήματος Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ, πρόσφεραν για τον εκλογικό αγώνα του ΚΚΕ: Γεώργιος Τσαπάκης 10.000 δρχ., Γεράσιμος Προκόπης 5.000 δρχ., Θεολόγος Ευδοκιμήδης 4.000 δρχ., Δημήτρης Κουντούρης και Ερωτόκριτος Ποταμιάνος από 3.000 δρχ., Ιωάννα Παπαγεωργάκη 4.000 δρχ. στο Παράρτημα Κορυδαλλού.

* * *

Με οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο της ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ. Για σοβαρούς λόγους υγείας μου, δεν μπόρεσα να πάω στην κηδεία, να συλλυπηθώ από κοντά τον σύντροφο, τον ακριβό μου Κώστα, που τόσοι αγώνες με συνδέουν μαζί του. Να τον σφίξω στην αγκαλιά μου και να του πω κουράγιο. Κουράγιο να αντέξει τον πόνο τον μεγάλο από την απώλεια της συντρόφισσάς του στη ζωή και στον αγώνα.

Κι αντί για λουλούδια στο φέρετρό της, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Νίκανδρος Κεπέσης

* * *

Φωτ.

Στις 23 Δεκέμβρη 1999 έφυγε, σε ηλικία 85 χρόνων, ένας ακόμη αγωνιστής από τη μεγάλη οικογένεια των αντιστασιακών, ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.Ηταν μεγάλη απώλεια, όχι μόνο για την οικογένειά του, αλλά και για τους συντρόφους και συναγωνιστές του, όχι μόνο στην περιοχή Σωτηράκη Αιγάλεω όπου ζούσε και δούλευε.

Ο Μανώλης Πασχαλινόπουλος εντάχθηκε το 1942 στο ΕΑΜ. Δούλεψε δραστήρια στο συνδικαλιστικό κίνημα, δηλ. στο Εργατικό ΕΑΜ. Το 1943 εντάχθηκε στην οργάνωση του Μπαρουτάδικου Αιγάλεω και πήρε ενεργό μέρος σε όλες τις μάχες της διμοιρίας του ΕΛΑΣ, όπου ανήκε.

Μετά την Απελευθέρωση, διώχτηκε και αυτός για την αντιστασιακή δράση του. Πιάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Μετά τη μεταπολίτευση συνδέθηκε με το Παράρτημα Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ. Εκλέχτηκε γραμματέας του Παραρτήματος και μέλος της ΔΕ του. Σε όλο το διάστημα, ήταν θετική η προσφορά του στο ΚΚΕ. Υπερασπιζόταν τις θέσεις του Κόμματος και ιδιαίτερα στις εκλογικές μάχες.

Στη μνήμη του συντρόφου μας, Μανώλη Πασχαλινόπουλου προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Σπυρίδωνος»: Κωνσταντίνος Μιχαλακάκος 10.000 δρχ., Γιώργος Παπαδημητρίου και Δημήτρης Τσαντές από 5.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του συντρόφου μας και συναγωνιστή μας στους πολύχρονους και πολύμορφους αγώνες της εργατικής τάξης ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Στ. Βελδεμίρη» Συκεών, 20.000 δρχ.

Ο Π. Παυλίδης εκλέχτηκε επί τέσσερες τετραετίες δημ. σύμβουλος και πρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου και αργότερα πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Επικουρικού Μετάλλου.

Παναγιώτης Αφαλής, Παύλος Ψάλτου

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αδελφών μου ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ, ΙΩΑΝΝΗ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΘΕΜΕΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ και των γονιών μου ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ και ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥ, καθώς και στη μνήμη του ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΒΑΗ (Αχιλλέα Πετρίτη), προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου «Αγ. Δημητρίου».

Βασίλειος Νικολός

* * *

Στις 13 Φλεβάρη γίνεται στην Αμφιλοχία τΟ 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή Θεοδώρου Ν. ΤΣΙΝΤΖΟΥΡΑ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Φ. ΤΣΙΝΤΖΟΥΡΑ και της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ Ευα. ΑΓΓΕΛΑΚΗ, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 20.000 δρχ.

Κ. Κορδαντωνόπουλος

* * *

φΩΤ.

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας, τόσο νέος, ο αγαπητός και αξέχαστος φίλος ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΑΜΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Ηταν υπόδειγμα συνέπειας, εργατικότητας, συντροφικότητας.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Φαρμακοποιών.

Φίλοι και σύντροφοί του φαρμακοποιοί

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών του Δήμου Μαρμαρίου (τόπος καταγωγής μου) προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Καρύστου, 5.000 δρχ., για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Χρήστος Καρατζάς Φιλόλαος, διοικητής λόχου στο 7ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, Χαλάνδρι


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ