Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Καταστροφή αρχαιοτήτων

Σημαντικές ζημιές σε ανάγλυφα διαζώματος αρχαιοελληνικού τάφου

Το μέγαρο Μάρτιν Γκρόπιους στο Βερολίνο όπου στεγάζεται η έκθεση για τον Κλασικό Πολιτισμό
Το μέγαρο Μάρτιν Γκρόπιους στο Βερολίνο όπου στεγάζεται η έκθεση για τον Κλασικό Πολιτισμό
«Στην εποχή μας κίνδυνοι υπάρχουν και για τα αντικείμενα που είναι στα Μουσεία, διότι μπορεί να έχουμε μια φυσική καταστροφή, μια θρασεία απόπειρα διάρρηξης κλπ, αλλά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η μεταφορά από την Αθήνα στο Βερολίνο, νομικά και πραγματικά, δε διαφέρει σε τίποτα με τη μεταφορά μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης».

Ετσι απάντησε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, στις επιφυλάξεις για τους κινδύνους που απειλούν τα αρχαία αντικείμενα που δανείσαμε για την έκθεση για τον Ελληνικό Κλασικό Πολιτισμό στο Βερολίνο, λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια.

Χτες, όπως αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Τάγκε Σπίγκελ» και αναμετέδοσε το ΑΠΕ, τα ανάγλυφα ενός διαζώματος από αρχαιοελληνικό τάφο (4ος π.Χ. αι.) υπέστησαν σημαντικές ζημιές κατά την προετοιμασία της έκθεσης. Το ότι το έκθεμα ανήκει στο Ιστορικό Μουσείο Τέχνης της Βιέννης, είναι απλώς μια «ευτυχής» σύμπτωση για τα δικά μας εκθέματα και, βέβαια, δεν παρηγορεί τους αρχαιολόγους που έχουν σοβαρούς λόγους για να «γκρινιάζουν».

Το ατύχημα, που η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως «γνήσια τραγωδία», συνέβη κατά την ανάρτηση τριών από τις τέσσερις συνολικά μαρμάρινες πλάκες με παραστάσεις της Οδύσσειας, σε ξύλινες προθήκες, οι οποίες, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, δεν ήταν κατάλληλες γι' αυτό το σκοπό, με αποτέλεσμα να μην αντέξουν το βάρος και οι πλάκες να πέσουν στο πάτωμα!

Οι οργανωτές της έκθεσης έσπευσαν να μειώσουν το μέγεθος της ζημιάς (επιβεβαίωσαν το συμβάν) λες και το πρόβλημα είναι στο πόση ζημιά θα πάθουν τα εκθέματα και όχι αν θα είναι ασφαλή! Από την πτώση δημιουργήθηκαν ρωγμές στις πλάκες, οι οποίες θεωρούνται μοναδικές και αναντικατάστατες και των οποίων η κατασκευή τοποθετείται μεταξύ του 380-370 π.Χ. Ηδη επιστράφησαν στο Μουσείο της Βιέννης για τις εργασίες αποκατάστασης.

Ο καθηγητής Χάιλμάγιερ, υπεύθυνος της έκθεσης, χαρακτήρισε το ατύχημα «τραγικό» και πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν ευρύτερες επιπτώσεις σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των επιφυλάξεων που υπάρχουν σε όλες τις χώρες για την εξαγωγή αρχαιολογικών θησαυρών για εκθέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χορηγοί»... «ούμπερ άλες»! (2012-07-25 00:00:00.0)
Η Ακρόπολη... στο Μουσείο Περγάμου (2008-03-04 00:00:00.0)
Ο Πραξιτέλης και το εργαστήριό του (2007-07-25 00:00:00.0)
Ο σεισμός φταίει ή... (2005-10-22 00:00:00.0)
Υπολειτουργεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (2001-04-12 00:00:00.0)
Αρχαιολογικές "διαδρομές" Μ. Αλέξανδρου (1997-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ