Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εισέπραξε κατανόηση...

Η απόφαση της κυβέρνησης να παραγγείλει 170 γερμανικά άρματα μάχης τύπου «Leopard 2-A5», αξίας περίπου 500 δισ. δραχμών, δε φαίνεται να έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ετσι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, που στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψής του στο Βερολίνο, συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Ρ. Σάρπινγκ, το μόνο που εισέπραξε είναι ότι «οι ελληνικές θέσεις ακούστηκαν από τη γερμανική πλευρά με μεγάλη κατανόηση», χωρίς όμως καμία ειδική δέσμευση για τη στάση της Γερμανίας στο επίμαχο θέμα του ευρωστρατού.

Το θέμα αυτό κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού Αμυνας στο Βερολίνο και υπήρξε επίσης το αντικείμενο της συνάντησής του, τη Δευτέρα, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον, στον οποίο ο Γ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με δήλωσή του, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν προτίθεται να προσυπογράψει το κείμενο της Αγκυρας».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Γερμανίας, ο Γ. Παπαντωνίου μίλησε για αναγκαιότητα αλλαγών του κειμένου αυτού σε δύο κυρίως κατευθύνσεις, αφ' ενός μεν να μη «μεταφυτευτούν» στον ευρωστρατό τα προβλήματα από τα οποία πάσχει η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αφ' ετέρου να διασφαλίζεται ότι ο ευρωστρατός δε θα εξαρτάται από το ΝΑΤΟ, όταν θα αναλαμβάνει μόνος του δραστηριότητες χωρίς να χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις και υποδομές της Συμμαχίας. Ο Γερμανός υπουργός είπε ότι αποτελεί «κοινό συμφέρον» η υλοποίηση της απόφασης για τη δημιουργία του ευρωστρατού και παίρνοντας «ίσες» αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία, ανέφερε: «Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας και στο επίπεδο του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ