Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Πεδίο δικομματικού καυγά

Σε πεδίο δικομματικού καυγά έχουν μετατρέψει το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την παραίτηση του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Γ.Θεοδωρουλάκη, ο οποίος παρέδωσε χτες στον αντικαταστάτη του αντιναύαρχο Αντ. Αντωνιάδη, σε τελετή που έγινε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά. Στην εκδήλωση δεν έλειψαν οι αιχμές από τον απερχόμενο και τον παραλαμβάνοντα αρχηγό.

Ο Γ. Θεοδωρουλάκης, αφού απηύθυνε έκκληση να σταματήσει ο θόρυβος, προκειμένου, όπως ανέφερε, να μην καταστραφεί το Ναυτικό, ευχήθηκε στο νέο αρχηγό ΓΕΝ να μη βρεθεί ποτέ στην επώδυνη θέση που βρέθηκε ο ίδιος. Απευθυνόμενος δε στο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, τους κάλεσε να μην ξεχνούν ότι μπορούν να ζήσουν χωρίς εξουσία, αλλά όχι χωρίς αξίες και αρχές. Ο νέος αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Αντ. Αντωνιάδης είπε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επιλέγονται από την πολιτική ηγεσία και «αλίμονο αν οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες δεν καθορίζουν το ρόλο των στρατιωτικών».

Ο νέος αρχηγός δεν παρέλειψε να δηλώσει πίστη και αφοσίωση στο νέο ΝΑΤΟικό δόγμα που καλούνται να υπηρετήσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, αναφέροντας ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό ότι πλέον από παράκτιο γίνεται ωκεάνιο, καθώς καλείται να συμμετέχει σε πλήθος «ειρηνευτικών» αποστολών, δηλαδή στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές περιπέτειες. Και μίλησε για «αγκυλώσεις του παρελθόντος», τις οποίες την παρούσα περίοδο, το Πολεμικό Ναυτικό προσπαθεί να ξεπεράσει, για να συμβαδίσει με τα «νέα επιχειρησιακά δόγματα».

Στην τελετή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Λ. Αποστολίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον απερχόμενο αρχηγό για την προσφορά του επί 39 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό.

Το θέμα της παραίτησης του Γ. Θεοδωρουλάκη απασχόλησε και τη χτεσινή σύσκεψη των συντονιστών της ΝΔ, που είχε σαν θέμα τον κομματισμό στο Δημόσιο. Ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, για «απαράδεκτη προσωπική παρέμβαση του Γ. Παπαντωνίου». Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η παρέμβαση του υπουργού Αμυνας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις Ενοπλες Δυνάμεις και ρήγμα στο Πολεμικό Ναυτικό. Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «λυπηρό είκοσι οκτώ χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας στην Ελλάδα να υπάρχουν πολιτικά κόμματα στην πατρίδα μας που υιοθετούν αντιδημοκρατικές αντιλήψεις» και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ «δεν μπορεί να ξεχάσει τον παλιό της εαυτό», διευκρινίζοντας ότι «μόνο σε στρατοκρατικά καθεστώτα ισχύουν οι απόψεις που εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ακολούθησε ανταπάντηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλου που δήλωσε ότι «είναι εγκληματικό σήμερα ο, υποτίθεται, υπεύθυνος υπουργός Εθνικής Αμυνας να επιχειρεί με το διχαστικό παραλήρημά του να ξαναγυρίσει τον τόπο στο παρελθόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ