Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Οδοστρωτήρας σε ό,τι έχει απομείνει στο περιβάλλον

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την «απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», απαίτησε χτες ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οπως ανέδειξε ο Γ. Δελής, στα 4 πρώτα κεφάλαια το νομοσχέδιο προβλέπει συνοπτικά:

- Επιταχύνεται και απλουστεύεται σε βαθμό εξαφάνισης η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου των επιχειρηματικών ομίλων στις ΑΠΕ. Καταργούνται ολόκληρα στάδια ελέγχου και εξαιρούνται από την επιβεβλημένη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ακόμα και ολόκληρα έργα ή σε τμήμα τους, «εάν αυτή επιφέρει συνέπειες στους σκοπούς του έργου και της δραστηριότητας» όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, δηλαδή, αν εμποδίζεται η υλοποίηση της εκμετάλλευσης - επένδυσης.

- Σε προστατευόμενες περιοχές επιτρέπονται ακόμα περισσότερες κατηγορίες χρήσεων, που είναι ασύμβατες με κάθε έννοια αυστηρής προστασίας, όπως η κατασκευή πλατειών και «γραμμικών υποδομών μεταφορών» (δρόμων δηλαδή), οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, η ελεύθερη βόσκηση κ.λπ. Αφενός με τις ρυθμίσεις αυτές επιβαρύνονται όλες οι ζώνες προστασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 με νέες χρήσεις, οι οποίες δεν προβλέπονταν από το ισχύον καθεστώς. Αφετέρου, ουσιαστικά νομιμοποιείται οποιαδήποτε μέχρι σήμερα υφιστάμενη χρήση, ανεξάρτητα από το αν αυτή δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στις προστατευόμενες αυτές περιοχές.

- Χαρακτηριστικά, στις Ζώνες Προστασίας της Φύσης (2η σε αυστηρότητα ζώνη προστασίας) προβλέπονται πλέον η κατασκευή και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και άλλων τουριστικών υποδομών, εγκαταστάσεων ΑΠΕ, καθώς και κατασκηνώσεων, ενώ σε όλες τις κατηγορίες (πλην της «απόλυτης» προστασίας) προβλέπονται πλέον εξορυκτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των εξορύξεων υδρογονανθράκων!

- Στις περιοχές που καθορίζονται ως Ζώνες Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, πέρα από τα όσα ήδη ισχύουν, επιτρέπει ακόμα τη δημιουργία εμπορικών κέντρων, εγκαταστάσεων εμπορικών εκθέσεων, αεροδρομίων, Χώρων επεξεργασίας, αποθήκευσης και διάθεσης στερεών αποβλήτων/Χώρων επεξεργασίας, διάθεσης στερεών τοξικών αποβλήτων, Εγκαταστάσεων οχημάτων τέλους κύκλου ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ.), Ιπποδρόμου, Καζίνο.

- Ρυθμίζονται προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων στις ΑΠΕ και σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος ζητήματα των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, με διαδικασίες που κάνουν πιο «ευέλικτη» την έγκρισή τους.

Βεβαίως για όλα αυτά εξασφαλίζονται οι οικονομικοί πόροι από κοινοτικά και κρατικά κονδύλια, αλλά και από τα εισιτήρια που ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση στου Εθνικούς Δρυμούς και αλλού.

Σε άλλα κεφάλαια του νομοσχεδίου προωθείται ο γρήγορος αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων για λογαριασμό του κατασκευαστικού κεφαλαίου, εμπλουτίζοντας σχετικές ρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, προβλέπεται σύνολο ρυθμίσεων με τις οποίες η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, όρων δόμησης, ενοποιούνται ώστε οι πράξεις της διοίκησης να διευκολύνουν τους κατασκευαστικούς ομίλους και αυξάνονται οι συντελεστές δόμησης για χρήση στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στις υδατοκαλλιέργειες.

Οσο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, προβλέπεται η σύσταση ΑΕ που θα ρυθμίζει όλο το πλαίσιο και θα διαχειρίζεται αυτή τα κρατικά δικαιώματα ως φορέας. Επιπλέον, παραχωρούνται δωρεάν και κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων η χρήση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο για έρευνα και εκμετάλλευση υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Προβλέπονται η επιδότηση των επενδυτών και η διασφάλιση των κερδών τους με εγγυημένη τιμή ανεξάρτητα την τιμή που διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο ρύπων! «Στους πράσινους ομίλους δίνετε εγγυημένη τιμή πώλησης, ενώ στις τιμές των αγροτικών προϊόντων την αρνείστε», σχολίασε ο Γ. Δελής, ο οποίος σημείωσε ότι ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από επιχειρηματικούς ομίλους για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ενώ έκανε ειδική αναφορά για την καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος που θα επιφέρουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ