Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται η συγκρότηση κατασταλτικών μηχανισμών

Ενα ακόμη κατασταλτικό σώμα δημιουργεί η κυβέρνηση, αυτή τη φορά στον χώρο της Δικαιοσύνης, ο οποίος αναμορφώνεται όλο και περισσότερο σε αντιδραστική κατεύθυνση. Πρόκειται για τη Δικαστική Αστυνομία, που προβλέπεται σε σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στην Επιτροπή ανέδειξε την πρεμούρα που δείχνει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, «για να ενισχύσετε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την κατασταλτική λειτουργία και τους αντίστοιχους μηχανισμούς του αστικού κράτους, όπως πρόσφατα κάνατε με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για τις οποίες συνειδητά αδιαφορείτε». Αυτό ισχύει και για τον τομέα της Δικαιοσύνης, με τα πελώρια κενά στην κάλυψη των οργανικών θέσεων των δικαστηρίων, ιδίως των δικαστικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να χρονίζουν οι λαϊκές υποθέσεις. Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει φροντίσει για την επίσπευση των υποθέσεων που αφορούν επενδυτές.

Η Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε πως η δημιουργία ενός νέου αστυνομικού σώματος, και μάλιστα με αυξημένες και σύνθετες αρμοδιότητες, βρίσκει αντίθετο το ΚΚΕ, γιατί χειροτερεύει αντί να βελτιώνει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση αντιγράφει το σύστημα των ΗΠΑ. «Το δικονομικό μας σύστημα είναι εντελώς διαφορετικό από το αμερικανικό, από το οποίο προφανώς δανείστηκαν ιδέες οι συντάκτες του νομοσχεδίου. Στη χώρα μας οι εισαγγελικές αρχές είναι δικαστικές αρχές, δεν έχουν καμία σχέση με τη δομή και τη λειτουργία των εισαγγελικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ».

Ανέφερε ότι το σώμα αυτό θα λειτουργεί σε συντονισμό και συμπληρωματικά με την Ελληνική Αστυνομία, με μια στρατιωτικού τύπου ιεραρχική δομή. Συμπλήρωσε πως είναι προβληματικό να αναλαμβάνει λειτουργίες που θα έπρεπε να έχουν πιο ανεξάρτητες αρχές, ενώ στις αρμοδιότητές της είναι και οι ανακριτικές πράξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε. Ολοι οι άλλοι επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια χωρίς να φαίνεται να διαφωνούν και τόσο με το νομοσχέδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση διαμορφώνει μια Δικαιοσύνη ακόμη πιο «φιλική» στις επενδύσεις (2024-09-11 00:00:00.0)
Γρήγορη και «φιλική» Δικαιοσύνη για το κεφάλαιο, εχθρική, ακριβή και απροσπέλαστη για τον λαό (2024-05-02 00:00:00.0)
Ενισχύονται οι αντιδραστικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ (2023-02-24 00:00:00.0)
Αντιδραστικοί εκσυγχρονισμοί για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των ομίλων (2021-07-23 00:00:00.0)
Να ανεξαρτητοποιηθούν από την κυβέρνηση (1996-08-25 00:00:00.0)
"Διευκρινίσεις" Βενιζέλου (1996-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ