Πέμπτη 2 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Γρήγορη και «φιλική» Δικαιοσύνη για το κεφάλαιο, εχθρική, ακριβή και απροσπέλαστη για τον λαό

Στη λογική του κόστους - οφέλους ευθυγραμμίζεται και η Δικαιοσύνη, όπως φαίνεται από τις αλλαγές για τον νέο «Δικαστικό Χάρτη», σημείωσε στην ομιλία της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. Τόνισε ότι η ίδια η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρει πως «η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος βελτιώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», κάτι που δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες σχετικά με τη στόχευσή του. Στόχος είναι, σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα, η γρήγορη επίλυση υποθέσεων που αφορούν στη στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων, κάτι που άλλωστε αποτελεί αντιλαϊκό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, γι' αυτό και έχει το «πράσινο φως» από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα, από την κατάργηση και συγχώνευση δικαστηρίων, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξοικονομήσει χρήματα για να επιδοτεί ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων ομίλων. Και την ώρα που η Δικαιοσύνη θα είναι πιο φιλική και γρήγορη μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, γίνεται ακόμα πιο ακριβή, εχθρική και απροσπέλαστη για τον λαό, υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Επίσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο βαθύτατα ταξικό, αφού μεταξύ άλλων προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης, ενισχύοντας τις εξωδικαστικές μεθόδους επίλυσης.

Η Μ. Κομνηνάκα κατήγγειλε την προσβλητική διαστρέβλωση των θέσεων των φορέων που επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου. Ξεκαθάρισε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο νομοσχέδιο η πλειοψηφία των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς το αίτημα της μεγάλης απεργίας τους ήταν η απόσυρσή του.

Ακόμα πρόσθεσε ότι αντίθετη στο νομοσχέδιο είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, ενώ πανηγυρίζουν μόνο οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες που θα κάνουν «λάστιχο» τους εργαζομένους τους.

Αντίθετες είναι επίσης οι τοπικές κοινωνίες των περιοχών όπου κλείνουν Ειρηνοδικεία, καθώς θα επωμιστούν με ταλαιπωρία και κόστος, όταν θα πρέπει να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, όπως σχεδόν μαρτύρησε η εισηγήτρια της ΝΔ, σειρά παίρνουν τα Εφετεία σε δεύτερο χρόνο, αφού είπε ότι η χώρα «έχει πολλά».

Αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα, είναι η κάλυψη των κενών στους δικαστικούς υπαλλήλους με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο μισθολόγιο, με επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για να επανέλθει το επίδομα ειδικών συνθηκών για τους δικαστικούς υπαλλήλους, καθώς και για την αναδρομική καταβολή αποδοχών στους νεοδιορισθέντες δικαστικούς υπαλλήλους, απόφοιτους της 1ης εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Θύμισε ότι το επίδομα ειδικών συνθηκών καταργήθηκε το 2011 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της εισαγωγής ενιαίου μισθολογίου για το Δημόσιο, ενώ δεν το επανέφερε καμία κυβέρνηση στη συνέχεια. Γι' αυτό είναι υποκριτικό, είπε, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να το θυμούνται σήμερα. Μάλιστα, στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει χαρακτηριστικά «...τώρα που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες...», για να «ξεπλυθεί» από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε ως κυβέρνηση.

Κλείνοντας, η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι πρέπει να αποσυρθεί ο νέος «Δικαστικός Χάρτης» που πλήττει τον λαό, τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου και για συγκεκριμένα άρθρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ