Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία κρατούμενου απεργού πείνας

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ

Αρνητική ήταν χτες η απάντηση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας στο αίτημα του κρατούμενου, απεργού πείνας για 68 ημέρες, Γιάννη Μιχαηλίδη για υφ' όρων απόλυση. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβρη του 2021, ο 34χρονος κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης συμπλήρωσε το απαιτούμενο από τον νόμο διάστημα έκτισης της ποινής του (8,5 έτη για καταδίκη 20 ετών) πριν μπορέσει να καταθέσει το αίτημά του, που, παρά το γεγονός ότι είναι σύμφωνο με τον νόμο, δεν γίνεται επανειλημμένα δεκτό, γεγονός που οδήγησε τον κρατούμενο στο ύστατο μέσο της απεργίας πείνας.

Η απόρριψη οδηγεί την κατάσταση σε αδιέξοδο, καθώς η υγεία του κρατούμενου έχει επιδεινωθεί ραγδαία. Σύμφωνα με την ενημέρωση της γιατρού του, Λίνας Βεργοπούλου, την Τετάρτη: «Ανά πάσα ώρα και στιγμή ενδέχεται να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα, το οποίο βέβαια (από τη στιγμή που είναι απομονωμένος εκτός κλινικής στον ειδικό χώρο κράτησης) μπορεί να μη γίνει έγκαιρα αντιληπτό και να μην προλάβουν να το ανατάξουν. Ο Γιάννης πλέον - αν και έχει έντονο το αίσθημα της δίψας - δεν μπορεί να πιεί επαρκή ποσότητα νερού καθώς από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ακόμα και δυο γουλιές νερό του δημιουργούν αναγωγή». Σύμφωνα με τις τελευταίες εξετάσεις του, έχει χάσει 20,6 κιλά (περισσότερο από το 28% του αρχικού σωματικού του βάρους) και πονάει πολύ στη σπλήνα, στο αριστερό νεφρό και το στήθος.

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ για την απεργία πείνας του Γ. Μιχαηλίδη επισημαίνει:

«Η επικίνδυνη για τη ζωή του κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Γιάννης Μιχαηλίδης, λόγω της πολυήμερης απεργίας πείνας, επιβάλλει την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης. Ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, όπως οι αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, οι άδειες, οι δυνατότητες εργασίας, εκπαίδευσης, ουσιαστικής επανένταξης. Κι αυτά τα δικαιώματα δεν μπορούν να αναγνωρίζονται επιλεκτικά, αλλά αφορούν όλους τους κρατούμενους, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνων που έχουν καταδικαστεί για πράξεις που είναι καταδικασμένες στις συνειδήσεις του λαού και της νεολαίας, γιατί διαχρονικά αξιοποιούνται από το κράτος και τις κυβερνήσεις, για να συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες και να ενισχύουν το νομοθετικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους ενάντια στη διαχρονική επίθεση που δέχονται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, κατ' εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ».

Απρόκλητη επίθεση

Απρόκλητη επίθεση δέχθηκε χτες η πορεία για τον απεργό πείνας Γ. Μιχαηλίδη, που έγινε στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, παράλληλα με άλλη κινητοποίηση στην οποία είχαν καλέσει ομάδες που διαδήλωναν με αφορμή τις εγκληματικές πυρκαγιές του τελευταίου διαστήματος. Τα ΜΑΤ, καθώς η πορεία κατέβαινε την Πανεπιστημίου, έριξαν χημικά και κρότου λάμψης, ξυλοκόπησαν διαδηλωτές, επιστράτευσαν το κανόνι νερού (Αύρα), ενώ προχώρησαν σε μαζικές προσαγωγές στον σωρό, όπως καταγράφουν αρκετά βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανάμεσα σε αυτά καταγράφονται και ορισμένα στα οποία ανδρας των ΜΑΤ χτυπά στο πρόσωπο με γροθιά διαδηλωτή που είναι δεμένος και έχει συλληφθεί, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ χτυπούν στοχευμένα σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που κατέγραφαν τη «δράση» των κατασταλτικών μηχανισμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία πείνας από κρατούμενο (2023-05-19 00:00:00.0)
Στις 12 Αυγούστου η δίκη (2022-08-03 00:00:00.0)
Σε απεργία πείνας πάνω από 1.000 κρατούμενοι (2010-12-08 00:00:00.0)
Στρατός κατά απεργών πείνας - και πάλι (2001-11-18 00:00:00.0)
Κρατική βαρβαρότητα... (2001-09-18 00:00:00.0)
31 οι νεκροί στην αντίσταση κατά των «λευκών κελιών» (2001-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ