Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Τα σχέδια πυροπροστασίας δεν διασφαλίζουν πρόληψη και αναγκαίο προσωπικό

Eurokinissi

Ως ανεπαρκές για την πυροπροστασία και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών χαρακτήρισε το περιφερειακό σχέδιο «Ιόλαος» η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου, κατά τη συζήτηση που έγινε προχτές στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την έγκρισή του. Και αυτό, όπως ανέφερε, καθώς ο «Ιόλαος» «είναι ένας μηχανισμός ενεργοποίησης όταν πλέον έχει ξεσπάσει η οποιαδήποτε πυρκαγιά» και σχέδιο «κουμπωμένο στο αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία που ενισχύθηκε με τον νόμο 4662/2020, ο οποίος με πρόσχημα τη διακριτή κατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων μετέφερε βασικές ευθύνες αυτού του κρίσιμου αντικειμένου (σε επίπεδο σχεδιασμού - αντιμετώπισης) σε Περιφέρειες και δήμους, ενώ πουθενά δεν διασφαλίζει το αναγκαίο προσωπικό και τους πόρους που χρειάζονται για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες που δημιουργούνται, είτε στις Περιφέρειες, είτε στους δήμους, για να μπορούν να καταθέσουν και πολύ περισσότερο να υποστηρίξουν επιχειρησιακά σχέδια πολιτικής προστασίας που τους αναθέτονται».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κάλεσε την περιφερειακή αρχή να απαντήσει πόσες ασκήσεις έχουν πραγματοποιηθεί, αν υπάρχουν χάρτες για εκκένωση έτοιμοι, αν υπάρχουν οδικοί διέξοδοι και το απαραίτητο προσωπικό για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, αλλά και «πόσοι μόνιμοι υπάλληλοι χρειάζονται για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο και πόσοι υπηρετούν σήμερα στις αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας», προσθέτοντας πως πρόκειται για «ερωτήματα που μέχρι και σήμερα δεν έχουν απαντηθεί. Ακριβώς γιατί όλα αυτά δεν υπάρχουν! Για αυτό και όλα αυτά τα σχέδια μένουν τελικά "στα χαρτιά"».

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι για μια ακόμη χρονιά διαπιστώνεται η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, ότι συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των αρμόδιων φορέων με σημείο αναφοράς τη Δασική Υπηρεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής».

«Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" αγωνιζόμαστε και καλούμε και τον λαό να διεκδικήσει μαζί μας σχεδιασμό και υλοποίηση, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έργων υποδομής και μηχανισμών δημόσιας προστασίας τόσο από πυρκαγιές, όσο και από πλημμύρες, σεισμούς, βιομηχανικά ατυχήματα, με στελέχωση με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης και εξοπλισμό, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που στηρίζονται από όλα τα αστικά κόμματα», υπογράμμισε και απαίτησε:

-- Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών. Να καταργηθεί στο σύνολό του ο νόμος 4662/2020.

-- Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας.

- Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών - ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες ελλείψεις και τη νέα αντιπυρική περίοδο (2021-06-12 00:00:00.0)
Πολιτική Προστασία για ποιον; (2021-03-27 00:00:00.0)
Τα χειρότερα έπονται! (2020-10-10 00:00:00.0)
Οργάνωση της πάλης για προστασία των δασών (2011-06-12 00:00:00.0)
Δέσμη μέτρων για την αντιπυρική θωράκιση (2006-07-28 00:00:00.0)
Ψήφος - απάντηση στην εμπρηστική πολιτική (2006-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ