Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντείνει την πολιτική ενάντια στους μετανάστες

Με δεδομένη τη σκλήρυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης του απερχόμενου πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για απελάσεις αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, συνεχίζονται κατά κύματα οι προσπάθειες απελπισμένων μεταναστών αναπτυσσόμενων χωρών να φθάσουν διά θαλάσσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τη Δευτέρα σχεδόν 700 μετανάστες κατάφεραν να διασχίσουν τη Μάγχη με μικρά πλεούμενα για να φθάσουν στις βρετανικές ακτές. Ο αριθμός τους θεωρείται ο υψηλότερος από την αρχή της χρονιάς.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, 696 άνθρωποι σε 14 μικρά πλεούμενα αναχαιτίστηκαν ενώ πραγματοποιούσαν τον επικίνδυνο διάπλου, σε ένα από τα σημεία με τη μεγαλύτερη κίνηση παγκοσμίως, ανεβάζοντας σε πάνω από 17.000 το σύνολό τους από την αρχή της χρονιάς.

Αν και καμία από αυτές τις απελάσεις δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί στη Ρουάντα, λόγω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που φρέναρε τη διαδικασία, οι υποψήφιοι για την ηγεσία των κυβερνώντων Συντηρητικών, ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, και η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, έχουν υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσουν σκληρή μεταναστευτική πολιτική αφήνοντας τις πόρτες πιο ανοιχτές μόνο για προσοντούχους νέους επιστήμονες, αποφοίτους ακριβών πανεπιστημίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Βρετανοί βουλευτές, σε πρόσφατη έκθεσή τους, εκτίμησαν ότι αυτό το μέτρο απέχει από το να έχει το αναμενόμενο αποτρεπτικό αποτέλεσμα και έκαναν έκκληση το Λονδίνο να διαπραγματευτεί με το Παρίσι την εγκατάσταση σε γαλλικό έδαφος ενός κέντρου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι οι διελεύσεις στη Μάγχη με μικρά πλεούμενα θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά: 28.500 άνθρωποι έφθασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, ένας αριθμός που θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ίδιους, να φθάσει τις 60.000 έως τα τέλη της χρονιάς.

Τουλάχιστον 166 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη, εκ των οποίων οι 27 μέσα σε μία μόνο μέρα, στα τέλη του 2021.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Times», η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, ετοιμάζεται για τρίτη συνεχή χρονιά να καταβάλει εκατομμύρια λίρες στη Γαλλία στο πλαίσιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση αυτών των διελεύσεων μεταξύ της γαλλικής και της βρετανικής κυβέρνησης.

Μικραίνει η απόσταση μεταξύ Σούνακ και Τρας

Στο μεταξύ, γίνεται πιο μικρή δημοσκοπικά η απόσταση ανάμεσα στην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, που θεωρείται φαβορί για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της χώρας, και τον αντίπαλό της, υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ.

Η Τρας έχει τη στήριξη του 48% των μελών του Συντηρητικού Κόμματος συγκριτικά με το 43% που υποστηρίζουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών Σούνακ, σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ 807 προσώπων που διενήργησε η εταιρεία «Techne», από τις 19 έως τις 27 Ιούλη.

Ο Σούνακ και η Τρας πραγματοποιούν περιοδείες σε όλη τη Βρετανία, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τις ψήφους των περίπου 200.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος, που θα επιλέξουν τον επόμενο πρωθυπουργό, με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ