Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αλλο ένα «αντιτρομοκρατικό» σόου με την εκτέλεση του Ζαουάχρι

Σε ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου περί «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», από τον αρχιτρομοκράτη των λαών αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ο Πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χτες ότι την Κυριακή τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) εκτελέστηκε με πυραυλική επίθεση από drone ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, διάδοχος του ιδρυτή της «Αλ Κάιντα», Οσάμα Μπιν Λάντεν, που επίσης εκτελέστηκε πριν από 11 χρόνια. Και οι δύο τους, όπως και η εν λόγω οργάνωση, ήταν γέννημα - θρέμμα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και συμμάχων τους στην περιοχή, των μυστικών υπηρεσιών τους που εξόπλισαν εξτρεμιστές ισλαμιστές ενάντια στην απόπειρα της ΛΔ του Αφγανιστάν να ξεφύγει από τον σκοταδισμό με τη βοήθεια της ΕΣΣΔ. Η οργάνωση αυτή στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε, όμως συνέβαλε ώστε με τον λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» να προωθηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο 71χρονος Ζαουάχρι, γιατρός, με καταγωγή από την Αίγυπτο, χτυπήθηκε στο σπίτι - κρησφύγετό του στην Καμπούλ όπου διέμενε με την οικογένειά του.

Το χτύπημα αυτό χρησίμευσε και για να διαφημιστεί το οπλικό σύστημα που έφερε το drone, ο πύραυλος Hellfire R9X, που είναι εξοπλισμένος με έξι κοφτερές λάμες και πλήττει τον στόχο χωρίς να εκρήγνυται. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το κτίριο που χτυπήθηκε δεν φέρει ίχνη έκρηξης και κανείς άλλος από τους κατοίκους του δεν τραυματίστηκε κατά την επιχείρηση.

Με αφορμή την εξόντωση του αρχηγού της «Αλ Κάιντα» ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους Ταλιμπάν ότι παραβίασαν «κατάφωρα» τη συμφωνία της Ντόχα (2020) προσφέροντας φιλοξενία και καταφύγιο στον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ηγέτη της «Αλ Κάιντα».

Η εξόντωση του αρχηγού της «Αλ Κάιντα» προκάλεσε ικανοποίηση σε συμμάχους των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία και ο Καναδάς. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε ικανοποίηση για τον θάνατο του επικεφαλής της «Αλ Κάιντα», χαρακτηρίζοντας τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι «έναν από τους ηγέτες της τρομοκρατίας που διηύθυνε τον σχεδιασμό και την εκτέλεση ειδεχθών τρομοκρατικών ενεργειών στις ΗΠΑ, στη Σαουδική Αραβία και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου».

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχολίασε ότι η είδηση του θανάτου του ηγέτη της «Αλ Κάιντα» δείχνει πως «είναι εφικτό να ξεριζωθεί η τρομοκρατία χωρίς να βρισκόμαστε σε πόλεμο στο Αφγανιστάν».

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ισχυρίστηκε πως «ο θάνατος του Ζαουάχρι αποτελεί ένα βήμα προς το να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ