Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Αντιπαράθεση μακριά από την ουσία και τις βαθιές αιτίες του ζητήματος

Στη νομική αντιμετώπιση των δραστών περιορίζεται η σκιαμαχία κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ

Τον 22χρονο σύντροφό της, με καταγωγή από το Πακιστάν, ο οποίος θεωρείται ως ο βασικός ύποπτος, συνεχίζει να αναζητά η αστυνομία για τη δολοφονία της 17χρονης κοπέλας στο Περιστέρι. Η περίπτωση της νεαρής κοπέλας είναι η πιο πρόσφατη από τις τρεις δολοφονίες γυναικών που έγιναν μέσα σε λίγα 24ωρα και επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά με τον πιο τραγικό τρόπο την απουσία ουσιαστικής στήριξης και προστασίας από το κράτος στις γυναίκες που υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά από τους συντρόφους τους.

Η ιατροδικαστική εξέταση επιβεβαίωσε ότι η 17χρονη έχασε τη ζωή της από ασφυκτικό θάνατο, καθώς ο δράστης φέρεται να της έκλεισε το στόμα και τη μύτη. Νεότερες πληροφορίες φέρουν τον σύντροφό της να βρισκόταν στο διαμέρισμά της τις επίμαχες ώρες, ενώ γνωστοί της κοπέλας κάνουν λόγο για διαπληκτισμούς και ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι τον τελευταίο καιρό. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα είχαν δολοφονηθεί μια 56χρονη γυναίκα στο Ρέθυμνο και μια 41χρονη γυναίκα στη Ζάκυνθο.

Τη νοσηρή εικόνα συμπληρώνουν τα στοιχεία για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τον αριθμό των σχετικών δικογραφιών να ανέρχεται σε 5.140 κατά το πρώτο 6μηνο του 2022.

Στην περίπτωση της Ζακύνθου, η άτυχη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της λίγη ώρα αφού τον είχε καταγγείλει στην αστυνομία για βιαιοπραγία σε βάρος της. Αυτή ήταν η δεύτερη καταγγελία, αφού σε αντίστοιχη ενέργεια είχε προχωρήσει και τον περασμένο Ιούνη. Τότε, ο δράστης είχε συλληφθεί, είχε οριστεί τακτική δικάσιμος για τον Φλεβάρη του 2023, ενώ είχε αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο να μην μπορεί να πλησιάσει τη σύζυγό του σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων.

Σχολιάζοντας την τραγική κατάληξη αυτής της υπόθεσης σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος, είπε πως «ασχοληθήκαμε πολύ ξεχωριστά για να δούμε εάν και τι θα μπορούσε να κάνει παραπάνω η Ελληνική Αστυνομία». Ισχυρίστηκε πως «η μόνη λύση θα ήταν σε καμία των περιπτώσεων αυτοί οι δύο άνθρωποι να μην ξαναβρίσκονταν στο ίδιο σπίτι», αλλά η γυναίκα «να βρεθεί σε κάποια δομή, να ζητήσει άλλου είδους συμβουλές».

Ωστόσο, τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία, την υποστήριξη, την ουσιαστική βοήθεια των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με βίαιες, παθογόνες διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις δεν βρίσκονται στην ατζέντα της συζήτησης. Ετσι, τα στελέχη της κυβέρνησης αρκούνται στο να επαναλαμβάνουν στις δηλώσεις τους την ύπαρξη 44 συμβουλευτικών κέντρων, 19 ξενώνων και μιας τηλεφωνικής γραμμής για τα θύματα, παραβλέποντας τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση, την απόσταση που χωρίζει τις υπάρχουσες δομές από τις πραγματικές ανάγκες.

Από τη μεριά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, εστιάζουν αποκλειστικά στις αλλαγές στο Ποινικό Δίκαιο και στη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία». Το γαϊτανάκι αυτό συνεχίζουν στελέχη της ΝΔ, υπενθυμίζοντας την αυστηροποίηση των ποινών που εισήγαγε η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα το 2021 και εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν υπερψήφισε τις συγκεκριμένες αλλαγές.

Ομως, οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν αρκούν για την πρόληψη του φαινομένου. Δεν εξασφαλίζουν την ολόπλευρη προστασία των γυναικών από τους παράγοντες που τις αφήνουν εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και στη βία, όπως οι άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής, οι αντιδραστικές αντιλήψεις σε βάρος τους, όπως αποτυπώνονται στο θρησκευτικό δόγμα, στην κοινωνική συνήθεια και συμπεριφορά, στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ