Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Περισσότερα βαρέα όπλα ζητάει το Κίεβο για αντεπιθέσεις στα νότια

Τα όπλα των ΗΠΑ έχουν «επίδραση στο πεδίο μάχης» ισχυρίζονται οι Ουκρανοί

Από τις μάχες στο Μικολάιφ

Copyright 2022 The Associated

Από τις μάχες στο Μικολάιφ
Περισσότερα βαρέα όπλα, κυρίως συστήματα HIMARS με μεγάλο βεληνεκές, ζητά από τις ΗΠΑ και άλλους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» η κυβέρνηση της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων στα νότια της χώρας.

Η λέξη «HIMARS» έχει γίνει σχεδόν συνώνυμη με τη λέξη «δικαιοσύνη» για τους Ουκρανούς, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολ. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS με μεγάλο βεληνεκές επιτρέπουν στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να προκαλέσουν «οδυνηρές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς».

Παράλληλα, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι, παρά τις προμήθειες πυραύλων πυροβολικού από τις ΗΠΑ, οι δυνάμεις του Κιέβου δεν μπόρεσαν ακόμη να ξεπεράσουν τα ρωσικά πλεονεκτήματα σε βαριά όπλα και ανθρώπινο δυναμικό.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στη μάχη, κυρίως στο Ντονμπάς... Είναι απλά κόλαση εκεί», είπε.

Οι Ουκρανοί εκφράζουν ικανοποίηση για τα αμερικανικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην περιοχή της Χερσώνας για χτυπήματα ακριβείας σε γέφυρες και αποθήκες ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού. Ωστόσο υπογραμμίζουν πως αυτά δεν επαρκούν και καλούν τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» να αυξήσουν τον ρυθμό παράδοσης βαρέων και άλλων όπλων.

Τα όπλα των ΗΠΑ έχουν «επίδραση στο πεδίο μάχης για τους Ουκρανούς», τόνισε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον «πιέζει όλο και πιο σκληρά και πιο γρήγορα» για να διατηρηθεί η ροή όπλων προς τους Ουκρανούς μαχητές.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε προχτές νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους περίπου 550 εκατ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS. Τη Δευτέρα ακόμη τέσσερα συστήματα έφτασαν στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 16. Επίσης έφτασαν τρία αντίστοιχα γερμανικά συστήματα MARS II.

«Ο ήχος από τον καταιγισμό των HIMARS έχει γίνει κορυφαία επιτυχία του φετινού καλοκαιριού στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ.

Η «ενόχληση» της Μόσχας για τα αμερικανικά συστήματα αντικατοπτρίζεται και στη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, την Τρίτη, όπου κατηγόρησε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία, επειδή Αμερικανοί κατάσκοποι εγκρίνουν και συντονίζουν ουκρανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας αναφέρθηκε σε δήλωση του αναπληρωτή επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας στην εφημερίδα «Telegraph», πως η Ουάσιγκτον συντονίζει τα πυραυλικά πλήγματα των HIMARS.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού - σε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 2 Αυγούστου - ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν έξι αμερικανικά HIMARS και άλλο δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο που υποστηρίζει ότι εικονίζει να καταστρέφεται ένα κτίριο που φιλοξενούσε δύο εκτοξευτές HIMARS στην περιφέρεια Χάρκοβο.

Ωστόσο, ο αρχηγός της ουκρανικής Νότιας Διοίκησης διέψευσε την είδηση.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας να προμηθεύσει το Κίεβο με άρματα μάχης Τ-72.

Ρωσικά χτυπήματα κοντά στα σύνορα Ουκρανίας - Πολωνίας

Τα ρωσικά χτυπήματα στη δυτική Ουκρανία την Τρίτη το βράδυ ενδεχομένως να αποτελούν απάντηση της Μόσχας στη χρήση των αμερικανικών συστημάτων HIMARS από τον ουκρανικό στρατό.

Η Ρωσία έχει «προειδοποιήσει» πως η προμήθεια δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς μεταφέρει τη «γραμμή του μετώπου» στην Ουκρανία όλο και πιο δυτικά.

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις αναφέρθηκαν στην περιοχή της Λβιβ, κοντά στα σύνορα της δυτικής Ουκρανίας με την Πολωνία.

Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς αέρος κατέστρεψαν αποθήκη με όπλα και πυρομαχικά ξένης κατασκευής που παραδόθηκαν στο Κίεβο από την Πολωνία, στον οικισμό Ράντεκοφ στην περιοχή Λβιβ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανέφερε ότι οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους, διευκρινίζοντας πως οι πύραυλοι βλήθηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά που πετούσαν πάνω από την Κασπία. Ισχυρίστηκε πως οι επτά πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.

Ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Μικολάιφ στα νότια ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.

Επικίνδυνη κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης που βρίσκεται στην Ουκρανία «είναι εντελώς εκτός ελέγχου», δήλωσε χτες ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ και έκανε επείγουσα έκκληση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιτρέψουν άμεσα στους ειδικούς να επισκεφθούν το εκτεταμένο συγκρότημα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να «αποτρέψουν ένα πυρηνικό ατύχημα».

Ο Ρ. Γκρόσι δήλωσε στο «Associated Press» ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη κάθε μέρα στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, όπου «κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί» και παράλληλα εκεί εξελίσσονται πολεμικές επιχειρήσεις, κοντά σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Υπάρχει «μια παράδοξη κατάσταση», με το εργοστάσιο να ελέγχεται από τη Ρωσία, αλλά το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται, με αναπόφευκτες στιγμές τριβής και βίας, είπε. Οι επαφές του ΔΟΑΕ με το προσωπικό είναι «ελαττωματικές» και «αποσπασματικές».

Ο Γκρόσι υπογράμμισε επίσης ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σε εξοπλισμό και ανταλλακτικά έχει διακοπεί, «άρα δεν είμαστε σίγουροι ότι το εργοστάσιο λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται» και ο ΔΟΑΕ πρέπει να πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές επιθεωρήσεις για να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό υλικό προστατεύεται.

Επέμεινε ότι «πρέπει να πάμε εκεί για να πραγματοποιήσουμε αξιολόγηση ασφάλειας, να κάνουμε τις επισκευές και να βοηθήσουμε όπως κάναμε ήδη στο Τσερνόμπιλ».

Για να φτάσει εκεί η ομάδα της ΔΟΑΕ, χρειάζεται προστασία και επείγουσα συνεργασία Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σρέντερ: Ουδετερότητα της Ουκρανίας, διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και ...καντόνια στο Ντονμπάς

Λύση για το Ντονμπάς στο πρότυπο των ελβετικών καντονιών, εξέλιξη της συμφωνίας για τα σιτηρά σε εκεχειρία, στρατιωτική ουδετερότητα της Ουκρανίας χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ προτείνει μεταξύ άλλων ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας, Γκ. Σρέντερ, στέλεχος σε ρωσικούς ομίλους υδρογονανθράκων.

Ο Σρέντερ επισκέφτηκε πρόσφατα τη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Stern» και στους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL και ntv εξέφρασε κατανόηση και για τις ρωσικές ανησυχίες περί περικύκλωσης της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, ενώ χαρακτήρισε «σοφή» την απόφαση της πρώην καγκελαρίου, Αγκ. Μέρκελ (CDU) και του τότε ΥΠΕΞ, Φρ. Β. Σταϊνμάγερ (SPD), να εμποδίσουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ακόμη και ο Βολ. Ζελένσκι «δήλωσε ότι υπάρχει η εναλλακτική της στρατιωτικής ουδετερότητας, χωρίς ένταξη στη Συμμαχία, όπως στην περίπτωση της Αυστρίας».

«Τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Ισως η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να εξελιχθεί σε εκεχειρία», συνέχισε ο Σρέντερ και επέρριψε ευθύνες στη Γερμανία και στη Γαλλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να παρακάμψουν την Ουκρανία και να διαπραγματευτούν μια λύση με τη Μόσχα.

«Θα ήταν παράλογο η Ουκρανία να ανακτήσει στρατιωτικά την Κριμαία», που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, ενώ για την περιοχή του Ντονμπάς η κατάσταση είναι «πιο περίπλοκη» και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στο μοντέλο των ελβετικών καντονιών, υποστήριξε.

Επιθεωρήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά

Ολοκληρώθηκε χτες στην Κωνσταντινούπολη η επιθεώρηση του φορτηγού πλοίου «Razoni», του πρώτου πλοίου που απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με περίπου 26.000 τόνους αραβοσίτου, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας. Μετά την επιθεώρηση «το πλοίο θα διαπλεύσει τον Βόσπορο για να μεταβεί στον Λίβανο».

Οι έλεγχοι στο κοινό κέντρο συντονισμού διεξάγονται από εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των συμφωνιών για εξαγωγές σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Οι συμφωνίες προβλέπουν τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων, ώστε να επιτραπεί η εξαγωγή 20 - 25 εκατ. τόνων και «εγγυώνται» στη Ρωσία την εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων και ρωσικών λιπασμάτων παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Κίεβο, άλλα 16 πλοία φορτωμένα με δημητριακά περιμένουν για να αναχωρήσουν από την Οδησσό, ενώ Τούρκος αξιωματούχος εκτίμησε ότι έως και τρία πλοία τη μέρα θα μπορούσαν να αναχωρούν από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος υποβάθμισε τη σημασία του πρώτου φορτίου εξαγωγών σιτηρών, λέγοντας ότι μετέφερε ένα μικρό μέρος της σοδειάς που πρέπει να πουλήσει το Κίεβο ώστε να βοηθήσει να διασωθεί η διαλυμένη οικονομία του.

Η Ουκρανία πρέπει να εξαγάγει το λιγότερο 10 εκατ. τόνους σιτηρών, ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο ανέρχεται σε 5 δισ. δολάρια τον μήνα, είπε εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστούν οι αναχωρήσεις πλοίων.

Κατασχέθηκαν στη Φινλανδία εμπορεύματα προς τη Ρωσία

Στο μεταξύ, τα φινλανδικά τελωνεία κατάσχεσαν εμπορεύματα στα σύνορα με τη Ρωσία, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις «βιομηχανικές και στρατιωτικές δυνατότητες» της Μόσχας, όπως και εμπορεύματα που υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις.

Οι κατασχέσεις πραγματοποιούνται καθώς η Φινλανδία εξετάζει πιθανούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας για Ρώσους, ως μέρος των δυτικών κυρώσεων.

Μεταξύ άλλων πρόκειται για εμπορεύματα που ενδέχεται να έχουν στρατιωτική χρήση, «όπως εργαλεία που χρησιμοποιούνται στις θαλάσσιες μεταφορές», υπήρχαν επίσης «drones καθώς και αντικείμενα για τα οποία δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο διευθυντής των τελωνειακών αρχών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπυραυλική ασπίδα και παραπέρα εμπλοκή από το ΝΑΤΟ ζητάει το Κίεβο (2022-11-18 00:00:00.0)
Συνεχή τα χτυπήματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στη γύρω περιοχή (2022-09-02 00:00:00.0)
Χερσώνα και Ζαπορίζια στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης (2022-08-03 00:00:00.0)
Με «νέους στόχους» και ΝΑΤΟικά βαρέα όπλα κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση (2022-07-30 00:00:00.0)
Εγκαινιάστηκε το κέντρο ελέγχου των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών (2022-07-28 00:00:00.0)
Νέα ΝΑΤΟικά βαρέα όπλα στο... «πεδίο δοκιμής» για συνολικότερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία (2022-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ