Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα ΝΑΤΟικά βαρέα όπλα στο... «πεδίο δοκιμής» για συνολικότερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Ο Λ. Οστιν και ο Μ. Μίλεϊ κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής»

Copyright 2022 The Associated

Ο Λ. Οστιν και ο Μ. Μίλεϊ κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής»
Η οργάνωση νέων αποστολών βαρέων όπλων μεγάλου βεληνεκούς και άλλων ΝΑΤΟικών στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής διαδικτυακής συνεδρίασης της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας», του σχήματος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον συντονισμό της ευρωατλαντικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία από την πλευρά της, «πατώντας» στα χτυπήματα που εξαπολύονται με τέτοια ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ανακοινώνει ότι οι στόχοι των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία επεκτείνονται πλέον πολύ πέρα από το Ντονμπάς.

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικά στοιχεία της κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία αποτελούν τόσο το ανοιχτό κάλεσμα του Ουκρανού υπουργού Αμυνας στη Δύση και τις στρατιωτικές της βιομηχανίες να αξιοποιήσουν τη χώρα του ως «πεδίο δοκιμής» για τα νέα τους όπλα, όσο και οι δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του για ανάγκη προετοιμασίας των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου για μακρόχρονη σύγκρουση.

Οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ στην «Ομάδα Επαφής»

Για «κρίσιμη φάση της σύγκρουσης» έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, «ανοίγοντας» τη χτεσινή 4η συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για τον συντονισμό της ευρωατλαντικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, στην οποία συμμετείχαν σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωποι από περίπου 50 χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, με τις παραδόσεις ΝΑΤΟικών όπλων να αυξάνονται συνεχώς, μεγαλώνοντας και τον κίνδυνο γενίκευσης της σύγκρουσης, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μέσα στη βδομάδα θα ανακοινώσουν το 16ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τον Αύγουστο του 2021.

Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει άλλα 4 προηγμένα πυραυλικά συστήματα HIMARS - με τον Αμερικανό υπουργό να «υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που έχουν έως τώρα» - καθώς και περισσότερα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς.

Οπως είπε ο Οστιν, μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα, οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει πάνω από 2,6 δισ. δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, στα οποία περιλαμβάνονται 12 συστήματα HIMARS, 2 συστήματα αεράμυνας NASAMS, κατευθυνόμενα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας, στρατιωτικά οχήματα κ.ά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις αποστολές όπλων από άλλες ΝΑΤΟικές χώρες, σημειώνοντας ότι «τα συστήματα M270 MLRS της Βρετανίας είναι στη μάχη», ενώ «τα συστήματα της Γερμανίας θα είναι κι αυτά σύντομα στο πεδίο της μάχης».

Εκανε ακόμα ειδική αναφορά στα τρία τάγματα αυτοκινούμενων οβιδοβόλων που έστειλε πρόσφατα η Πολωνία, όπως και στη στενή συνεργασία της Νορβηγίας με τις ΗΠΑ για τη μεταφορά των συστημάτων NASAMS.

Συνολικά, ανέφερε ο Οστιν, πάνω από 30 «σύμμαχοι» έχουν στείλει φονικά όπλα στην Ουκρανία.

Ο ίδιος, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής», ανέφερε ότι «καθώς είμαστε περισσότερο εστιασμένοι στις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας, κοιτάμε επίσης μπροστά για να παρέχουμε στην Ουκρανία δυνατότητες που θα χρειαστεί για μακρόχρονη αποτροπή και αυτοάμυνα».

Αντίστοιχα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μ. Μίλεϊ, εκτίμησε ότι «η σύγκρουση θα είναι πιθανότατα παρατεταμένη» και ότι για αυτό εξετάζεται «πώς μπορούμε να εξοπλίσουμε και να εκπαιδεύσουμε» τον στρατό της Ουκρανίας για «να συντηρήσει τη μεγάλη μάχη».

Στο μεταξύ, παρότι ο Οστιν και ο Μίλεϊ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις απέφυγαν να επιβεβαιώσουν αυτόν τον σχεδιασμό, ο αρχηγός του επιτελείου της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Τσαρλς «Κ» Μπράουν, μιλώντας νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων. Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες, βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων προώθησαν πρόταση για την έγκριση 100 εκατ. δολαρίων για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και συντηρητών σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Μπράουν αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα του θέματος και στη δυσκολία να σταλούν Ουκρανοί πιλότοι για μακρά, πολύμηνη εκπαίδευση εν μέσω του πολέμου, πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να καταφύγει σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ με εμπειρία στη μετάβαση από αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής σε δυτικά συστήματα.

«Πεδίο δοκιμών» νέων όπλων για συνολικότερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του «Atlantic Council», ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, «διαφήμισε» τα πεδία μάχης στην Ουκρανία ως «πεδία δοκιμών» για νέα οπλικά συστήματα.

«Η Ουκρανία είναι τώρα ουσιαστικά ένα πεδίο δοκιμών», είπε ο Ρέζνικοφ, «πολλά όπλα δοκιμάζονται τώρα στο πεδίο σε πραγματικές συνθήκες μάχης απέναντι στον ρωσικό στρατό», ενώ πρόσθεσε ότι «μοιραζόμαστε όλες τις πληροφορίες και τις εμπειρίες μας με τους εταίρους μας».

Εξίσου χαρακτηριστικά τόνισε ότι «ενδιαφερόμαστε να δοκιμάσουμε μοντέρνα συστήματα στη μάχη εναντίον του εχθρού και προσκαλούμε τους κατασκευαστές όπλων να δοκιμάσουν τα νέα προϊόντα τους εδώ»...

«Δώστε μας τα εργαλεία, εμείς θα τελειώσουμε τη δουλειά και εσείς θα έχετε νέες πληροφορίες», επισήμανε...

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου χρειάζονται «τουλάχιστον άλλα 100» πυραυλικά συστήματα HIMARS και MLRS, επισημαίνοντας μάλιστα πιο συγκεκριμένα ότι η Ουκρανία χρειάζεται άλλα 50 συστήματα HIMARS μόνο και μόνο για να σταματήσει την κατάληψη κι άλλων εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις. Ζήτησε επίσης πυραύλους με βεληνεκές τουλάχιστον 100 - 150 χιλιομέτρων, καθώς και περισσότερα συστήματα αεράμυνας, αντιπλοϊκούς πυραύλους, αεροσκάφη κτλ.

Σε αντιστοιχία δε με τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν πλήττουν αμάχους, ο Ρέζνικοφ ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου χειρίζονται τα HIMARS «με χειρουργική ακρίβεια», την ώρα που πληθαίνουν αναφορές για πλήγματα σε αμάχους στις περιοχές που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό.

«Επέκταση» των γεωγραφικών στόχων της Ρωσίας

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι οι γεωγραφικοί στόχοι των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Μόσχας στην Ουκρανία θα επεκτείνονται ακόμη περισσότερο όσο η Δύση παραδίδει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο. Εκανε δε συγκεκριμένη αναφορά στη Χερσώνα, την περιοχή της Ζαπορίζια και άλλες περιοχές.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε όπλα που βρίσκονται στο τμήμα της Ουκρανίας που ελέγχει ο Ζελένσκι ή όποιος τον αντικαταστήσει, να απειλούν ευθέως την επικράτειά μας, ή την επικράτεια των δημοκρατιών που κήρυξαν την ανεξαρτησία τους, ή αυτών που θέλουν να καθορίσουν το μέλλον τους ανεξάρτητα», είπε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος εξάλλου, αφού επανέλαβε τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν στο Κίεβο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτικές συνομιλίες σε αυτήν τη φάση είναι χωρίς νόημα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης της Χερσώνας, Κ. Στεμούσοφ, παραδέχθηκε χθες ότι μια στρατηγικής σημασία γέφυρα στο Δνείπερο χτυπήθηκε επανηλλειμένα από τα αμερικανικά συστήματα HIMARS.

Ανέφερε ότι εναντίον της γέφυρας εκτοξεύτηκαν 12 πύραυλοι, με 8 - 9 από αυτούς να βρίσκουν στόχο. «Η γέφυρα έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Είναι επισκευάσιμη, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Πιθανότατα θα χρειαστεί να σταματήσουμε την κυκλοφορία», ανέφερε ο Στρεμούσοφ.

Η δε φιλορωσική διοίκηση στην περιφέρεια Ζαπορίζια - στο τμήμα που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις - ανακοίνωσε χθες ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον μεγάλο πυρηνικό σταθμό της περιοχής χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές στον αντιδραστήρα του.

Νέο πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ

Καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της ΕΕ ενέκριναν χθες το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο εστιάζει κυρίως στην αποτελεσματική εφαρμογή των προηγούμενων έξι πακέτων και περιλαμβάνει ορισμένα μέτρα ευθυγράμμισης με τις αποφάσεις της G7.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις νέες κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση εισαγωγών χρυσού ρωσικής προέλευσης, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της Sberbank, περισσότερες κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως και μία «δέσμευση» ότι οι κυρώσεις δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταγγείλει ότι μια σειρά κυρώσεις (σε τραπεζικές συναλλαγές, ασφάλιση πλοίων κ.ά.) εμποδίζει τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε άλλες χώρες.

Με νέες κυρώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ απείλησε το στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, στο βαθμό που προχωρήσουν σχέδια της Ρωσίας για ενσωμάτωση περιοχών της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Ο ίδιος χαιρέτισε την διακομματική έγκριση της προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σε συνεδρίαση επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για σύγχρονους στρατούς, στρατούς που τους ξέρουμε καλά» και θα ενισχύσουν τη «συμμαχία».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα συνεχιζόμενα παζάρια για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα νέα τετραμερής συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ αντιπροσωπειών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ