Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΝΔΙΑ
«Ενόχληση» για παρέμβαση των ΗΠΑ για ρωσικά πλοία

Την ενόχληση της κυβέρνησης της Ινδίας για παρέμβαση του αμερικανικού προξενείου στη Βομβάη εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αρ. Μπαγκτσί, συστήνοντας χρήση των «αρμόδιων διαύλων επικοινωνίας».

Σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ, το αμερικανικό προξενείο στη Βομβάη έστειλε γραπτή επιστολή στη λιμενική αρχή της πόλης, ζητώντας να μην επιτρέπεται ο ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων, επικαλούμενο τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι λιμενικές αρχές διαβίβασαν την αμερικανική επιστολή στο υπουργείο Ναυτιλίας και αυτό με τη σειρά του την έστειλε στο ΥΠΕΞ.

Ο Μπαγκτσί δήλωσε πως έγιναν συστάσεις στο αμερικανικό προξενείο να επικοινωνεί σχετικά με την ινδική κυβέρνηση μέσω των «αρμόδιων διαύλων επικοινωνίας», που - συνέχισε - είναι το ΥΠΕΞ και η αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί.

Σημειώνουμε πως η Ινδία, παρά τη σταθερή σύσφιξη των σχέσεών της με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, σε πολλούς τομείς μάλιστα, όχι μόνο δεν υιοθέτησε τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά τους τελευταίους μήνες έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη συνεργασία μαζί της, μεταξύ άλλων σε Ενέργεια και Ασφάλεια.

Ινδικά δημοσιεύματα συνδέουν την παρέμβαση του αμερικανικού προξενείου στη Βομβάη και με την «κράτηση» ρωσικού πλοίου στο λιμάνι Κοτσί (νοτιοδυτικά, «βρέχεται» από την Αραβική Θάλασσα), την οποία κατήγγειλε η ρωσική πρεσβεία στο Νέο Δελχί, ζητώντας εξηγήσεις από το ινδικό ΥΠΕΞ.

Χτες, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στο Τσενάι, Ολεγκ Αντέεβ, δήλωσε πως το πλοίο τελικά αφέθηκε ελεύθερο, μετά από συνομιλίες που έγιναν με την εσθονική εταιρεία που είχε ζητήσει τη κράτησή του, επικαλούμενη ανεξόφλητα χρέη. Το πλοίο - σύμφωνα με τη Μόσχα - «μετέφερε στρατιωτικό φορτίο για τις ινδικές Ενοπλες Δυνάμεις», που το δικαστήριο έδωσε εντολή να ξεφορτωθεί, όπως είπε και ο Αντέεβ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ