Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρωσικό αέριο με το «σταγονόμετρο», «όσο - όσο» για τα σχέδια διάσωσης των ενεργειακών ομίλων της ΕΕ

Επαναλειτουργία του ρωσο-γερμανικού αγωγού «Nord Stream 1» από σήμερα, αλλά με φυσικό αέριο με το «σταγονόμετρο», προανήγγειλε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε την Τρίτη στην Τεχεράνη κατά το πέρας της τριμερούς Συνόδου με Ιράν και Τουρκία.

Επικαλέστηκε τις καθυστερήσεις στη συντήρηση του εξοπλισμού και τις αλληλοκατηγορίες με τη Γερμανία για την επίμαχη τουρμπίνα της «Ζίμενς» που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά, μπλοκαρίστηκε από τις κυρώσεις και «ξεμπλοκαρίστηκε» μετά από τις έντονες πιέσεις της Γερμανίας σε ΗΠΑ και Καναδά, σημειώνοντας ότι αν δεν επιστραφεί ο αγωγός θα λειτουργήσει μόνο στο 20% της χωρητικότητάς του την επόμενη βδομάδα.

Για προσχήματα έκανε λόγο η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Χόφμαν, προσθέτοντας πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακυρώσουμε αυτό το πρόσχημα», με τη γερμανική κυβέρνηση να εκτιμά πάντως πως η «Gazprom» θα προχωρήσει σήμερα στην επαναλειτουργία του αγωγού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», αύριο αναμένεται να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για το σχέδιο κρατικής διάσωσης του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού «Uniper» σε μία συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τζόνσον στο Λονδίνο έδωσε χτες το «πράσινο φως» στα σχέδια για την ανέγερση ενός νέου, μεγάλου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Σάφολκ της νοτιοανατολικής Αγγλίας, σε μία προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγή Ενέργειας και να εμφανίσει «μηδενικές» εκπομπές ρύπων τις επόμενες δεκαετίες, στο πλαίσιο και των μέτρων που βαφτίζουν... πράσινη την πυρηνική ενέργεια.

Ο νέος πυρηνικός σταθμός σχεδιάζεται να παράγει 3,2 GW ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να ηλεκτροδοτεί 6 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ θα έχει ιδιοκτήτη το γαλλικό ενεργειακό μονοπώλιο EDF, το οποίο ετοιμάζεται να κρατικοποιηθεί από την κυβέρνηση Μακρόν.

Οι εργασίες κατασκευής του αναμένεται να κρατήσουν από εννιά έως 12 χρόνια. Το έργο έχει επιδότηση 2 δισ. δολάρια (1,7 δισ. στερλίνες) από τη βρετανική κυβέρνηση. Η EDF θα αναλάβει το 80% του έργου ανέγερσης και η κινέζικη κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας CGN θα έχει το άλλο 20%. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται και στην ανέγερση του άλλου μεγάλου βρετανικού πυρηνικού σταθμού στο Χίνκλεϊ Πόιντ της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να προσφέρει 9,7 δισ. ευρώ για την κρατικοποίηση της εταιρείας EDF. Σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται πως το γαλλικό Δημόσιο είναι έτοιμο να προσφέρει 12 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει το 16% της εταιρείας που δεν κατέχει ήδη.

Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκε πως η Ρωσία διατήρησε τον Ιούνη, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τη θέση της, ως τον κύριο προμηθευτή πετρελαίου της Κίνας, με αντίστοιχη περικοπή των εισαγωγών του ακριβότερου σαουδαραβικού πετρελαίου. Οι συνολικές ποσότητες έφτασαν τους 7,29 εκατομμύρια τόνους, με ετήσια αύξηση περίπου 10%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική επίσκεψη Πούτιν στη Σερβία(2019-01-19 00:00:00.0)
Επίσκεψη Πούτιν με πολύπλευρη ατζέντα(2017-12-12 00:00:00.0)
Συμφωνίες για επενδύσεις στην Ενέργεια(2015-09-22 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε η συμφωνία για το «Νότιο ρεύμα»(2012-11-16 00:00:00.0)
Συμφωνίες με το Ανόι κι ένταση με Τόκιο(2010-11-02 00:00:00.0)
Την ξεπουλάνε όσο όσο(1997-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ