Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Την ξεπουλάνε όσο όσο

Δημοσιεύεται, πιθανότατα την ερχόμενη Κυριακή, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 56% των μετοχών της, χωρίς τιμή εκκίνησης προσφορών

Αποφασισμένη να προχωρήσει στο ξεπούλημα της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας, και μάλιστα χωρίς να προσδιορίζεται καν ελάχιστο απαιτούμενο τίμημα για την απόκτησή της, φέρεται τώρα η κυβέρνηση, που προωθεί με ταχείς ρυθμούς τις σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα - ενδεχόμενα και την ερχόμενη Κυριακή - θα δημοσιευτεί η προκήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο πώλησης το 56% των μετοχών της τράπεζας, που κατέχει η μητρική της Αγροτική Τράπεζα και που η αξία τους υπολογίζεται σε πάνω από 12 δισ. δρχ.

Το νέο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης κρατικού πιστωτικού ιδρύματος (προηγήθηκαν οι Τράπεζες Αττικής και Κρήτης), διευκολύνει η πρόσφατη δικαίωση του δημοσίου από την πολύχρονη δικαστική διαμάχη με την ομάδα των παλαιών ιδιοκτητών του Φ. Δούκαρη.Τη φεσωμένη από αυτούς τράπεζα, παρέλαβε το 1984 η Αγροτική και την εξυγίανε με χρήματα του ελληνικού λαού. Σήμερα αποτελεί ένα υγιές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, μικρό σε μέγεθος (22 καταστήματα), πλην όμως αποτελεσματικό και κερδοφόρο (σύμφωνα με πληροφορίες τα κέρδη για το 1996 διαμορφώνονται σε 1,9 δισ. δρχ. περίπου).Ωστόσο, η κυβέρνηση έρχεται τώρα να ξαναδώσει την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας σε ιδιώτες, με το σκεπτικό της "εξυγίανσης" του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ενέργεια εντελώς αδικαιολόγητη, που μόνο σαν εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Για το διαδικαστικό τμήμα της υπόθεσης να αναφέρουμε ότι οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους το αργότερο μέσα σε ενάμιση μήνα από τη δημοσίευση του διαγωνισμού και να περιλαμβάνουν επιχειρησιακό πλάνο ανάπτυξης της τράπεζας. Η κατακύρωση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στους νέους ιδιοκτήτες, εφόσον ο διαγωνισμός είναι επιτυχής, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιούνη και αφού την υποβολή των προσφορών ακολουθήσει η αξιολόγησή τους και η μετέπειτα προεπιλογή των συμφερότερων.

Στο μεταξύ, εκδηλώθηκε ήδη ανεπίσημο ενδιαφέρον από δυο τουλάχιστον ξένους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποβληθούν προσφορές και από ελληνικές τράπεζες. Μεταξύ των πιθανών υποψήφιων περιλαμβάνεται και γκρουπ Ελλήνων εφοπλιστών, με επικεφαλής τον Γ. Αγούδημο, μέχρι πρότινος μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ