Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Στα ύψη οι πληρότητες, στον πάτο οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Τις διεκδικήσεις των εργαζομένων περιγράφουν σε υπόμνημα το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία

Από κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Σάμο
Από κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Σάμο
Αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων διεκδικούν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα του νησιού.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέθεσαν υπόμνημα, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά τα αιτήματά τους, προς την Ενωση Ξενοδόχων Σάμου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου. Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα των συνδικάτων.

Ενώ η τουριστική κίνηση στο νησί είναι ανεβασμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων αγγίζει το 90% με 100% και η σεζόν είναι καλύτερη ακόμη και από αυτή του 2019, η κατάσταση για τους εργαζόμενους του κλάδου «αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει όλο και περισσότερο», σημειώνουν το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο στο υπόμνημά τους.

Οι εργαζόμενοι είναι εξαντλημένοι από την εντατικοποίηση της δουλειάς. Οι πολύ χαμηλοί μισθοί της κλαδικής ΣΣΕ από τη μια εξανεμίζονται από την ακρίβεια και από την άλλη καταστρατηγούνται από την εργοδοσία. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν, οι μισθολογικοί όροι της Σύμβασης δεν εφαρμόζονται.

Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν απλήρωτες ή κακοπληρωμένες υπερωρίες, δεν τους χορηγούνται ρεπό και διαλείμματα. Σε άλλες περιπτώσεις δεν καταβάλλονται τα επιδόματα για την προϋπηρεσία και την εποχικότητα, οι προσαυξήσεις για τη νυχτερινή εργασία και τη δουλειά σε μέρες αργίας. Ορισμένοι ξενοδόχοι έχουν ήδη αναγγείλει ότι «δεν θα δοθούν το επίδομα, η αποζημίωση αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων, ως δήθεν συμπεριλαμβανόμενα στον μισθό».

«Δεν γίνεται σε μια χρονιά που οι επιχειρήσεις και στο νησί μας πάνε για σεζόν - ρεκόρ οι εργαζόμενοι να βιώνουν όλη αυτήν τη βαρβαρότητα, όταν μάλιστα δυσκολεύονται καθημερινά εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα και τα καύσιμα, σε βασικά είδη κατανάλωσης, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κ.λπ.», ξεκαθαρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες τους με περιοδείες και συσκέψεις σε ξενοδοχεία και περιοχές του νησιού, καλώντας τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο τους και να καταγγέλλουν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

«Να στείλουμε από κοινού το δικό μας μήνυμα αγώνα για διεκδίκηση και υπογραφή ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, με αυξήσεις σε μισθούς. Μπορούμε να το πετύχουμε με μαζικότητα και αποφασιστικότητα, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.

Σήμερα η στάση εργασίας στη Ζάκυνθο

Στο μεταξύ, σε προειδοποιητική στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας τους ως τις 12 το μεσημέρι προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «AULUS ZANTE» (πρώην «Zante Beach»), στη Ζάκυνθο, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, αυξήσεις τους μισθούς, πληρωμή των υπερωριών, αναγνώριση των χρόνων προϋπηρεσίας τους, καθώς και να πάψει το κλίμα τρομοκρατίας στον χώρο δουλειάς.

Στην απόφαση αυτή προχώρησαν μετά από μαζική Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συστήσει, ενώ δίπλα τους βρίσκονται το κλαδικό Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα, διεκδικώντας να δοθούν σε όλους αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας και των προσλήψεων, να αναγνωριστεί το επίδομα προϋπηρεσίας για όλα τα χρόνια ως σήμερα, επίδομα 200 ευρώ ως αποζημίωση για τη μείωση του μισθού κατά τους μήνες που το ξενοδοχείο ήταν κλειστό.

Επίσης, έναρξη διαπραγματεύσεων για υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης, με αιτήματα όπως ένταξη των συντηρητών (και όσου προσωπικού δεν καλύπτεται από την κλαδική Σύμβαση) στην κλαδική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις 10%, να καταβληθούν άμεσα όλες οι απλήρωτες υπερωρίες κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ