Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εξετάζει τις προτάσεις των ΗΠΑ για το σχέδιο συμφωνίας

Συνεχίζονται οι δηλώσεις Ιρανών και Αμερικανών αξιωματούχων σε σχέση με το σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε η ΕΕ πριν λίγες βδομάδες με στόχο τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

Χτες βράδυ η ιρανική πλευρά ανακοίνωσε πως πήρε την επίσημη απάντηση των ΗΠΑ στο σχέδιο της ΕΕ και πως τη μελετά προσεκτικά προτού γνωστοποιήσει τη δική της αντίδραση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, επιβεβαίωσε πως διαβίβασαν την απάντησή τους στην ΕΕ σε σχέση με τα «σχόλια του Ιράν για το τελικό κείμενο συμφωνίας» που είχε υποβάλει στις δύο πλευρές η Ευρωπαϊκή Ενωση. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ Εσλαμί, ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις άλλες επιθεωρήσεις πέρα από εκείνες που προβλέπονται από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Τη Δευτέρα οι ΗΠΑ απέκρουσαν τις ιρανικές αιτιάσεις για σκόπιμες χρονοτριβές στις έμμεσες συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν πριν βδομάδες με τη μεσολάβηση της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως εργάζονται «όσο πιο γρήγορα» μπορούν για να απαντήσουν καταλλήλως στο σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ιρανός αξιωματούχος επίσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν υποχώρησε από το συγκεκριμένο αίτημα, απλώς δεν το έβαλε στο τραπέζι, γιατί οι ΗΠΑ ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να την εξαναγκάσουν να διαπραγματευτεί τον ρόλο της στην ευρύτερη περιφέρεια του Περσικού Κόλπου, καθώς επίσης και το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τον Ιούνη, το Διοικητικό Συμβούλιο της 35μελούς Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που συνέταξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία. Το ψήφισμα επέκρινε το Ιράν επειδή δεν εξήγησε πώς βρέθηκαν ίχνη ουρανίου σε τρεις αδήλωτες εγκαταστάσεις. Ο Εσλαμί έδωσε απάντηση χτες και για αυτό το ζήτημα, επισημαίνοντας πως οι ισχυρισμοί για ανεξήγητα ίχνη ουρανίου διατυπώθηκαν από εξόριστους Ιρανούς αντιφρονούντες και τον υπ' αριθμόν ένα εχθρό του Ιράν, το Ισραήλ. Ως απάντηση στο ψήφισμα, το Ιράν διεύρυνε περαιτέρω τον εμπλουτισμό ουρανίου, εγκαθιστώντας σύγχρονες, πιο εξελιγμένες συσκευές φυγοκέντρισης και απομακρύνοντας όλο τον εξοπλισμό παρακολούθησης της IAEA που είχε εγκατασταθεί βάσει της συμφωνίας του 2015.

Οι σφοδρές αντιδράσεις του Ισραήλ

Το αμερικανο-ιρανικό παζάρι προκαλεί τις έντονες διαμαρτυρίες του Ισραήλ, ο υπουργός Αμυνας του οποίου Μπένι Γκαντς αναμένεται σήμερα Πέμπτη στις ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να μεταφέρει τις ενστάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης στον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και στον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού Ερικ Κουρίλα, ευελπιστώντας πως θα καταφέρει να σαμποτάρει και αυτή τη φορά την επίτευξη συμφωνίας.

Επιπλέον, χτες ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ με νέες δηλώσεις κατακεραύνωσε το σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε η ΕΕ σε ΗΠΑ και Ιράν, χαρακτηρίζοντάς το «κακή συμφωνία», ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων πως «θα έδινε στο Ιράν 100 δισ. δολάρια τον χρόνο». Και κατέληξε: «Το Ισραήλ δεν είναι ενάντια σε καμία συμφωνία. Είμαστε κατά αυτής της συμφωνίας, γιατί είναι κακή».

  • Σήμερα ολοκληρώνονται οι διήμερες ασκήσεις στο Ιράν με τη χρήση 150 στρατιωτικών και αναγνωριστικών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών. Οι ασκήσεις θα γίνουν σε παράκτιες περιοχές της χώρας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ