Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ψευδεπίγραφος «επαναπατρισμός» για τα 161 κυκλαδικά ειδώλια

Συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η κύρωση της σχετικής συμφωνίας για τη συλλογή των αρχαιοτήτων που βρίσκεται στις ΗΠΑ

Τη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ, σχετικά με μια συλλογή αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού που βρίσκεται στις ΗΠΑ, έφερε προς κύρωση στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για επαναπατρισμό τους, κάτι όμως που θα συμβεί ...μετά από 25 έως 50 χρόνια και με όρους που δημιουργούν μια σειρά ερωτήματα.

Η συλλογή αποτελείται από 161 κυκλαδικά ειδώλια, προϊόντα λαθρανασκαφών από την Ελλάδα που βρέθηκαν στην κατοχή ιδιώτη συλλέκτη με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος τα παραχώρησε τον Ιούλη στο Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην ελληνική Βουλή να υιοθετήσει και να κυρώσει μια συμφωνία που θα προβλέπει ότι το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ως κάτοχο των αρχαιοτήτων αυτών το παραπάνω Ιδρυμα με έδρα τις ΗΠΑ και δέχεται να εκτεθούν τα ευρήματα αυτά στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης για 50 χρόνια, ενώ κάποια από αυτά θα έρχονται κατά διαστήματα στην Ελλάδα και θα εκτίθενται στο (ιδιωτικό) Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή.

Πρόκειται για μια συμφωνία «για να επιστραφεί, χωρίς κι αυτό να είναι απολύτως σίγουρο, μετά από 25 ή 50 χρόνια, η ιδιωτική συλλογή ενός Αμερικανού αρχαιοκάπηλου, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους (...) Αυτό δεν λέγεται και δεν είναι βέβαια επαναπατρισμός ούτε προστασία πολιτιστικών αγαθών», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, τοποθετούμενος για το θέμα στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που συζήτησε χτες το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας.

Ο Γ. Δελής τόνισε ότι «η χώρα μας είχε κάθε νόμιμο και ηθικό λόγο να διεκδικήσει την άμεση κυριότητα και κατοχή» αυτών των αρχαιοτήτων και επισήμανε προς την κυβέρνηση: «Δεν διεκδικήσατε ως οφείλατε με κάθε τρόπο, δικαστικό ή οτιδήποτε, την επαναφορά, τον επαναπατρισμό αυτών των πολύτιμων αρχαιοτήτων που είναι ασφαλώς εν τέλει ιδιοκτησία του ελληνικού λαού».

Επισήμανε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση μεσολαβεί «προκειμένου να εκτεθούν αρχαιότητες παρανόμως εξαχθείσες σε ένα ιδιωτικό μουσείο όπως είναι το ΜΕΤ, αλλά και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αντί αυτά να επαναπατριστούν με την πραγματική έννοια του όρου».

Τόνισε επίσης ότι «δεν μπορεί η Βουλή να αποφασίζει να παραχωρεί την κατοχή μιας τέτοιας συλλογής χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι αυτός ο κάτοχος» και γι' αυτό ζήτησε να κατατεθεί το καταστατικό αυτού του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα το Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ, ενώ έθεσε το ερώτημα «γιατί εκτός από την κυριότητα δεν περιέρχεται και η κατοχή των αρχαιοτήτων στο ελληνικό Δημόσιο;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ