Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εγγραφα για τα πυρηνικά ξένης χώρας στην έπαυλη του Τραμπ

Εγγραφο που αναφέρεται λεπτομερειακά σε ζητήματα άμυνας ξένης χώρας, αλλά και στις πυρηνικές της δυνατότητες, βρέθηκε κατά την έρευνα του FBI τον περασμένο μήνα στο σπίτι του Ρεπουμπλικάνου τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, ανέφερε την Τρίτη ρεπορτάζ της εφημερίδας «Washington Post» το οποίο αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση, χωρίς να αποκαλύπτει για ποια χώρα πρόκειται.

Στις 8 Αυγούστου, όταν οι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί έκαναν την έρευνα, ανέκτησαν κούτες με πάνω από 11.000 κυβερνητικά έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, όπου περιλαμβάνονταν «εμπιστευτικά», «απόρρητα» και «άκρως απόρρητα υλικά» τα οποία ο Τραμπ δεν παρέδωσε στον Λευκό Οίκο όταν τελείωσε η θητεία του, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που είχε δεχτεί γι' αυτό.

Ανάμεσα στα έγγραφα που κατασχέθηκαν στην αστυνομική επιχείρηση είναι 18 με διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», 50 με διαβάθμιση «απόρρητο» και 31 με διαβάθμιση «εμπιστευτικό».

Τη Δευτέρα μια δικαστικός ενέκρινε αίτημα του Τραμπ να διοριστεί ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, προκειμένου να εξετάσει τα έγγραφα που κατασχέθηκαν. Η απόφαση αυτή εμποδίζει, προσωρινά τουλάχιστον, τους ομοσπονδιακούς ερευνητές να τα αξιοποιήσουν στο πλαίσιο ποινικής έρευνας.

  • Ο Στιβ Μπάνον, άλλοτε κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα στρατηγικής της προεκλογικής του εκστρατείας, αναμένεται να αντιμετωπίσει νέα ποινική δίωξη και σκοπεύει να παραδοθεί σε πολιτειακούς εισαγγελείς σήμερα Πέμπτη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Washington Post», οι κατηγορίες σε βάρος του Μπάνον εν μέρει αφορούν ομοσπονδιακή υπόθεση για την οποία είχε πάρει προεδρική χάρη πέρυσι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ